Η τετραμερής άσκηση SOF «Ηρακλής» πόνεσε βαθιά την Άγκυρα: Οι ισχυροί του Αραβικού κόσμου στηρίζουν Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η τετραμερής άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που έγινε στο Μεγάλο Πεύκο, με το έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει από την γείτονα. Ιδίως όταν για πρώτη φορά ο Αραβικός κόσμος και το Μουσουλμανικό στοιχείο σε αυτό το εύρος του, συμβαδίζουν μαζί με την Ελλάδα.

  • Η στάση που έχουν κρατήσει η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σ’ ότι έχει να κάνει με την επιχείρηση επιρροής των Μουσουλμάνων από την Άγκυρα που προσπαθεί να εμφανιστεί η μητέρα του Μουσουλμανικού τόξου, αλλά και τα όσα πράττει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου κυρίως στη Λιβύη αλλά και κατά της Ελλάδας, στέλνουν στη γείτονα πολλά μηνύματα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το σαφές, πως στηρίζεται η Αθήνα από τους ισχυρούς παίκτες του Αραβικού κόσμου που επιθυμούν την ασφάλεια και την ουσιώδη σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ασκήσεις με την Αίγυπτο, αλλά και οι ελεύσεις των μαχητικών από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο FIR Αθηνών είχαν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας και συγκεκριμένα οι αντιδράσεις είχαν έρθει αρχικά από τον Τύπο με βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδων στα οποία ομιλούσαν για παρεμβάσεις της Ελλάδας αλλά και για λανθασμένη στάση των Μουσουλμανικών χωρών.

Την ίδια στιγμή όπως επισημαίνεται από ανώτατες στρατιωτικές πηγές η Ελληνική πλευρά σκοπεύει το αμέσως επόμενο διάστημα να διευρύνει περισσότερο την επιρροή της στον Μουσουλμανικό κόσμο. Η εξωστρέφεια αυτή έχει τεθεί ως στόχος για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολυμερείς συνεργασίες και εκπαιδεύσεις και ειδικά αυτή των τεσσάρων χωρών. Εκτός από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια τους για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης, μέσω της ισχύος.

Η διεύρυνση των συνεργασιών και με άλλες Μουσουλμανικές χώρες είναι ανάμεσα στα σχέδια του Επιτελείου. Το ταξίδι πάνω στο οποίο έχει δοθεί μεγάλη έμφαση από το Επιτελείο και πρόκειται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον Παρμενίωνα, είναι του Α’ ΓΕΕΘΑ στην Ιορδανία. Ένα κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις ενώ σε αμυντικό επίπεδο δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν όπου τμήματα ειδικών επιχειρήσεων εκπαιδεύτηκαν εκεί κυρίως στον αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής.

Βήμα Πρόσθες, βήμα εξωστρέφειας

Σ’ ότι αφορά την άσκηση «Ηρακλής» αν ξεκινήσει κανείς από το χαρακτηριστικό σήμα που σχεδιάστηκε, εκπέμπει μηνύματα που αφορούν αυτή την τετραμερή συμμαχία που εργάζεται για την ασφάλεια της περιοχής.

  • Η απεικόνιση του Ημίθεου της Αρχαίας Ελλάδας, μπροστά από τις σημαίες των κρατών που συμμετείχαν, να χτυπά με το ρόπαλό του την Λερναία Ύδρα είναι ένα δείγμα των κινδύνων που αναδύονται και που με την ισχύ εν τη ενώσει μπορεί να καταπολεμηθεί.

Περισσότερα από 30 στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων του Αραβικού κόσμου ταξίδεψαν στην Ελλάδα και εκπαιδεύτηκαν σε Νατοϊκό πρότυπο, μέσα από την πολύχρονη και αναγνωρισμένη εμπειρία αξιωματικών και υπαξιωματικών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου της χώρας μας.

Και μαζί με τους Έλληνες SOF, τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των Αραβικών κρατών εκπαιδεύτηκαν σε μια σειρά απαιτητικών αντικειμένων, ανάμεσά τους, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, ασκήσεις άμεσης αντίδρασης σε αστικό περιβάλλον, καταρρίχηση με τη χρήση FAST ROPE, επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον, τερματική καθοδήγηση πυρών, παροχή Α΄ βοηθειών, συνδυασμένη άσκηση με τη συμμετοχή μέσων της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση «Ηρακλής» εντάσσεται στον βραχυ-μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τη διεξαγωγή διμερών και πολυμερών εκπαιδεύσεων προς αύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνεργασία αυτή όπως με ιδιαίτερο νόημα επισημαίνεται από το Επιτελείο, γίνεται με χώρες «προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος…

Μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ενέργειες που εκτέλεσαν τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των φιλοξενούμενων Αραβικών κρατών, με την καθοδήγηση των Ελλήνων SOF είναι το Helo Casting, δηλαδή η άφεση λεμβών με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων στην θάλασσα και η μετέπειτα προσέγγισή τους στην εχθρική ακτή. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

Η τετραμερής άσκηση SOF «Ηρακλής» πόνεσε βαθιά την Άγκυρα: Οι ισχυροί του Αραβικού κόσμου στηρίζουν Αθήνα (Photo gallery-video)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα