Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ

Στα καταστήματα, πριν από τα μεγαθήρια σουπερμάρκετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κάθε καταστηματάρχης έβαζε τη σφραγίδα του: το όνομα του μαγαζιού κάτι σήμαινε γι’ αυτόν, ήτανε έμπνευση, ανάμνηση ή αναφορά που έκανε το μαγαζί του μοναδικό. Η τσαχπινιά του ονόματος είχε μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας. Το πιο καλό που θυμάμαι είναι το καφενείον “Οι Παυλοκαταραμένοι” που διέσωσε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σ’ ένα μελέτημα. Καλύτερο “μπραντ νέιμ” για τους Θεσσαλονικείς δεν ξαναβγήκε, Απέτυχε ο Απόστολος Παύλος να τους συγκινήσει, για την ακρίβεια λίγο έλειψε να τον πάρουν με τις πέτρες. Όταν ασφαλής πιά κοίταξε πίσω του τη Σαλονίκη από τα υψώματα της Καπουτζίδας, τίναξε τη σκόνη της πόλης από πάνω του και συντετριμμένος, σαν πολιτευτής που δεν τραβάει, τους καταράστηκε για τη λαχτάρα. Ο λαϊκός μύθος δεν λέει τι ακριβώς είπε, αλλά μπορεί ο καθένας -ανάλογα και με την ομάδα του- να υποθέσει.

Μετά από τόσο δράμα για τα μακεδονικά προϊόντα, μετά από τόσες πορείες με ντουντούκες και ξεσηκωτές που δεν σου γέμιζαν το μάτι, θα περίμενε κανείς, οι επαγγελματικοί φορείς της Μακεδονίας (με σημαιοφόρο τη γνωστή μάρκα χαλβά) να έχουν βάλει τα δυνατά τους. Μακεδονία αυθεντική έχουμε, έργα τέχνης έχουμε, ελληνικά γνωρίζουμε, τι άνοστο κατασκεύασμα ήταν αυτό που παρουσίασαν για σήμα; Ένα “Μ” που δεν διαβάζεται, ο υπότιτλος με τον προσδιορισμό “the great”, που μάλλον κομπασμό δηλώνει παρά βεβαιότητα και το “gr” με έντονα γράμματα για να πιάσουμε το υπονοούμενο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα για το «Μ» ήταν ότι περίσσεψαν μερικά σχέδια από το γραφίστα του σήματος της Νέας Δημοκρατίας με τα σπασμένα τζάμια και είπε να τα αλλάξει λίγο για να μην πάνε χαμένα. Το δεύτερο, δεν το έδειξαν και σε κανένα άνθρωπο με λίγο γούστο, στη μαμά τους, στη σύζυγο, σε κάποιον… Θα πάει λέει για κατοχύρωση… Τρομάρα μας. Έχε γειά χαλβά με τη σφραγίδα γνησιότητας με το σπασμένο «Μ». Φαντάζομαι τους καταναλωτές στην Αυστραλία πόσο θα χαίρονται που αγοράζουν προϊόν από τη Μακεδονία, όχι αυτή που ξέρουν όλοι, αλλά αυτή που οι κακοί Έλληνες τη στερούν από αυτή που ξέρουν όλοι, κι έχουν την ελαφρότητα να την παινεύουνε για  “great”, το πιάσατε, το φοβερό υπονοούμενο, πάνε να καπηλευτούν οι Έλληνες τον Αλέξανδρο τον “great”. Tζι Αρ, κυρίες και κύριοι και όχι Μου Κου που γράφουν οι πινακίδες από τα αμέτρητα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν Σάββατο πρωί στην Τσιμισκή για ψώνια.

Aπό τόσα αριστουργήματα της τέχνης των Μακεδόνων, τίποτα δεν τους φάνηκε αρκετά καλό για να κλέψουν κάτι, ένα κάτι, που να το έχει σκεφτεί και να το έχει δουλέψει άνθρωπος; Από την ελληνική γραφή που βρίσκεται στις αρχαίες μακεδονικές επιγραφές πάλι τίποτα δεν τους άρεσε; Kανένα “Μ” ή η λέξη ολόκληρη, δεν είναι ντροπή, δικιά μας είναι. Και επιπλέον, στις επιγραφές τα γράμματα διαβάζονται! Το Μ των επιγραφών το καταλαβαίνεις για Μ, όχι για κάτι σαν λάμδα που ετοιμάζεται να πέσει, ή σαν γερμένο δέντρο που του έβαλαν υποστήλωμα.

Τέλος, σε μια χώρα που οι κάτω των 40 γνωρίζουν εξαιρετικά αγγλικά,  το Macedonia the great είναι άσχημα αγγλικά, κατάλληλα για διαφήμιση επαρχιακού εστιατορίου. Το εμπορικό σήμα δεν ξιπάζεται, δεν περιαυτολογεί. Απλώς δηλώνει. Με δυό λέξεις στ’ αγγλικά μπορείς να κάνεις ποίηση. Με δυό εικόνες να συνθέσεις παντοδύναμα σύμβολα. Αν φυσικά, κατέχεις από τέχνη. Θα φέρω ένα παράδειγμα προχθεσινό: η αφίσα του φετεινού φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα πρόσωπο αφαιρετικό, σε μορφή αγιογραφίας φορητής εικόνας, σχηματισμένο από λέξεις που σχετίζονται με το φεστιβάλ, σαν άλλες ψηφίδες. Κρίμα που δεν ζει ο Πεντζίκης να χαρεί τη ψηφαριθμική του μεταφρασμένη στη γλώσσα μιας άλλης τέχνης. Όπως ο κινηματογράφος δένει κομμάτια της ζωής, έτσι κι ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης χώρεσε σε μια αφίσα την πόλη, τη κυρίαρχη τέχνη της και την ψυχή του κινηματογράφου.

Γιατί να μην μας εκπροσωπούν οι καλύτεροι; Tζι Αρ, Μου Κου. Γιατί να είναι τόσο ανεπαίσθητη η διαφορά μας;

  • Great food, Macedonia, the authentic, not the other.
  • Macedonia, who?
  • Macedonia, the great. Βασιλιάς Αλέξανδρος, στρατοί, κατακτήσεις, προσφυγιά, σταροχώραφα, καπνά, μετανάστευση, τετράωρο. Never mind…

 

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστουμε πολυ την κα Αριαδνη Χατζηγιωργη για το μηνυμα-στιγμα της στο τελος του αρθρου της ,που αφορα στον Μεγα Αλεξανδρο .
    ” Βασιλιας ( οχι ο παγκοσμιως αναγνωριζομενος ως Μεγας ) Αλεξανδρος ,στρατοι ,κατακτησεις, προσφυγιά, σταροχωραφα ,καπνα , μεταναστευση , τετραωρο ”.Ευτυχως παρελειψε το ”σφαγεας των εθνων”.
    Τι λεμε και γραφουμε ανεκαθεν ;;;. ” Ο εχθρος ειναι και θα ειναι εντος μας”, αφου δεν εχουμε ιστορικη περιοδο ,που να μη ειχαμε τους εφιαλτες.
    Οσο για το σημα και μονο που γραφει το κεφαλαιο Μ -σε μπλε φοντο- και το GR(EAT) , που δηλωνει και την Ελλαδα και την Μεγαλη Μακεδονια και τον GREAT ALEΧANDER ,πρεπει να μαθουμε να το ζωγραφιζουμε οχι μονο στα προιοντα της Μακεδονιας , αλλα και στους τοιχους ολων των Δημοσιων και ιδιωτικων κτιριων και σχολειων ,αλλα και κατοικιων των τριων Περιφερειων μας , που εχουν το ονομα Μακεδονια, για να το βλεπουν τα 30εκατομυρια των τουριστων μας και να διακρινουν τους Αλβανοσλαβους κλεφτες του αγιου ονοματός της.
    Ηρθε ο καιρος ”να επιτεθουμε”μαζικως στην 75χρονη συμφορα των Σκοπιανων.

  2. Πότε έχουν ρωτήσει τον κοσμο για να τον ρωτήσουν και τώρα, μη θυμηθω το 2015
    Με λιγα λογια τόση Δημοκρατία έχουμε να δουμε απο το 67 που γράφει και ο “τοιχος”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα