Η σύγκρουση Γάλλων και Ιταλών εθνικιστών τινάζει στον αέρα την ενότητα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι πηγές αντιμετωπίζουν ως κύρια σημεία διαίρεσης την εξέλιξη της Λέγκας ως ένα πιο κεντροδεξιό κόμμα, αντί για μια εθνικιστική δεξιά δύναμη, και τη συμμετοχή της στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του φιλοευρωπαίου και πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. [EPA-EFE/MATTEO BAZZI]

Οι ιδεολογικές διαιρέσεις μεταξύ του Γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) και του Κόμματος της Ιταλικής Λέγκας (Lega) εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) θέτουν υπό αμφισβήτηση την ενότητα της ομάδας, δήλωσαν πηγές της ID στη EURACTIV.

Οι πηγές αντιμετωπίζουν ως κύρια σημεία διαίρεσης την εξέλιξη της Λέγκας ως ένα πιο κεντροδεξιό κόμμα, αντί για μια εθνικιστική δεξιά δύναμη, και τη συμμετοχή της στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του φιλοευρωπαίου και πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η ομάδα ID συγκεντρώνει 10 ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μεταξύ των οποίων ο Εθνικός Συναγερμός, η Λέγκα και η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η ιταλική Λέγκα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ID, με 24 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την προεδρία της ομάδας, την οποία κατέχει ο Μάρκο Ζάνι.

«Η Λέγκα περνάει από μια διαδικασία ομαλοποίησης και δεν συμφωνούμε πλέον σε τίποτα», δήλωσαν πηγές της ID στη EURACTIV.

Η εξέλιξη του κόμματος της Λέγκας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών ήταν αρκετά ιδιόμορφη.

Στη δεκαετία του 1990, το κόμμα είχε έντονα αποσχιστικά χαρακτηριστικά, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2010, με την ηγεσία του Ματέο Σαλβίνι έγινε ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα με συνθήματα όπως «πρώτα οι Ιταλοί».

Σήμερα, η συμπεριφορά της Λέγκας απέναντι στην Ευρώπη αλλάζει έντονα, καθώς δεν κάνει πια εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ, ακολουθώντας το βρετανικό πρότυπο, αλλά για τη δέσμευση περισσότερων κυρίαρχων κρατών μελών, παραμένοντας στην ομπρέλα της ΕΕ.

Η αλλαγή αυτή έγινε πιο εμφανής όταν το κόμμα προσχώρησε στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι τον Φεβρουάριο του 2021, στον οποίο ανατέθηκαν 3 υπουργεία.

Πηγές του ID δήλωσαν στη EURACTIV ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Ντράγκι ανάγκασε το κόμμα του Σαλβίνι να μαλακώσει τις θέσεις του σε θέματα ακροδεξιάς πολιτικής.
Απουσία συνοχής της ψήφου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του VoteWatch, η Λέγκα του Σαλβίνι απομακρύνθηκε από τις αρχικές πολιτικές θέσεις σε βασικά ζητήματα – ειδικά όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιστορικά «ένα από τα πιο διαλλακτικά [ακροδεξιά κόμματα] απέναντι στη Ρωσία», η Λέγκα ήταν διεκδικητική στην καταδίκη της εισβολής, διαπιστώνει έκθεση του VoteWatch.

Με βάση 280 ψηφοφορίες, διαπίστωσε ότι η Λέγκα είναι πιο διεκδικητική απέναντι στη Ρωσία από τα περισσότερα μέλη του ID – ειδικά το RN, το οποίο παραμένει ανοιχτά φιλορωσικό.

Γενικότερα, η συνοχή των ομάδων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και σε άλλους τομείς πολιτικής: Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν με συνοχή μόνο το 52% των περιπτώσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ανεβαίνει στο 56% για οικονομικά και νομισματικά θέματα και στο 64% για τις πολιτικές περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Ο μέσος όρος συνοχής των άλλων ομάδων είναι 90% για τους ίδιους τομείς πολιτικής.

Τούτου λεχθέντος, ένα θέμα πολιτικής επωφελείται από την ιδεολογική ενότητα, αυτό της μετανάστευσης. «Η ομάδα μας αντιτίθεται σθεναρά στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», δήλωσε στη EURACTIV ο πρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας της ID, Ζαν Πολ Γκαρό. «Τα επίπεδα συνοχής είναι κοντά στο 100% σε αυτό το θέμα πολιτικής.»

«Τα πράγματα πάνε καλά»

Παρά τις διαφορές αυτές, τόσο η Λέγκα όσο και το RN επιμένουν ότι όλα πάνε καλά.
«Τα πράγματα πάνε καλά» δήλωσε ο Γκουνάρ Μπεκ, αντιπρόεδρος της ομάδας ID και μέλος της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), στη EURACTIV σε συνέντευξη Τύπου, μετά από διήμερη διάσκεψη με μέλη της ID στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. «Παρά τις διαφορές μας, όλοι συμφωνούμε στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος της Λέγκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρκο Καμπομενόσι υπογράμμισε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους και του κόμματος Εθνικός Συναγερμός.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο Ζάνι εξήγησε επίσης ότι «εντός της πολιτικής μας ομάδας, που αποτελείται από διαφορετικές ψυχές, δεν υπάρχει καμία ένταση ή τριβή, απλώς φυσιολογική πολιτική διαλεκτική».

Όμως, κατ’ ιδίαν, κάποιοι αισθάνονται ανήσυχοι. «Δεν είμαι καν σίγουρος πια για το τι σημαίνει η ταυτότητα», αναστενάζει ένας ευρωβουλευτής που ανήκει στην ομάδα. «Μπαρ μεταναστευτικής πολιτικής, η ιδεολογική συνοχή δεν υπάρχει πλέον».

Ο δρόμος προς τα εμπρός

Στην Ιταλία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον δεξιό συνασπισμό ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023.

Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) Τζόρτζια Μελόνι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) κάνει εκστρατεία για τη δημιουργία ενός δεξιού συνασπισμού για τις εθνικές εκλογές του 2023 με τον Σαλβίνι και το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Ιταλία μπροστά (Forza Italia).

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια προοπτική έχει η ομάδα για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

EURACTIV.com and EURACTIV.fr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα