Η συμφωνία Σερβίας- Κοσόβου είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

By  and 

Την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ ακολούθησε γρήγορα μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και μια συμφωνία Ισραήλ-Μπαχρέιν. Η κυβέρνηση Τράμπ έχει ορμή καθώς συνεχίζει να εργάζεται για την αναδιατύπωση παλαιότερων αντιπαρατιθέμενων σχέσεων. Η αντίληψη Ισραήλ εναντίον Αράβων αλλάζει γρήγορα σε μια αντίληψη Ισραήλ με Άραβες εναντίον του Ιράν και αυτή η δυναμική θα δημιουργήσει περαιτέρω νέες συμμαχίες και από τις δύο πλευρές.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι στο Λευκό Οίκο για να υπογράψουν συμφωνία οικονομικής εξομάλυνσης των σχέσεών τους που θα οδηγήσει στη δημιουργία αεροπορικών, σιδηροδρομικών και αυτοκινητικών συνδέσεων μεταξύ της πρωτεύουσας της Σερβίας  Βελιγραδίου και της Πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα.

Πριν από 21 χρόνια, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν έναν αιματηρό πόλεμο αφού η Σερβία έλαβε δραστικά μέτρα κατά των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, μια σύγκρουση που κατέληξε σε δράση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και της δήλωσης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Η κυβέρνηση Τραμπ συγκεντρώνει αξιοσημείωτη δυναμική στα εξωτερικά και τη διπλωματία. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη συμφωνία εξομάλυνσης Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου μόνο 22 ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρωτοποριακής συμφωνίας εξομάλυνσης Ισραήλ-ΗΑΕ και μια συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ-Μπαχρέιν ανακοινώθηκε λίγο μετά τις ειδήσεις της Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου.

Και το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν σχέσεις με το Ισραήλ. Σχεδιάζουν να ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ έως το 2021. Θα είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα το πράξουν (αντί στο Τελ Αβίβ).

Αυτό το βήμα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε διεθνή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι η πρεσβεία της Πρίστινας θα είναι η πρώτη πρεσβεία στο Ισραήλ ενός κράτους με πλειοψηφία Μουσουλμάνων. Η ΕΕ επανεξετάζει τώρα το ενδεχόμενο ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ένωση και η Σερβία και οι Ρώσοι και Κινέζοι σύμμαχοί της θα αναγνωρίσουν πιθανώς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία, σχολιάζοντας: «Ευχαριστώ τον φίλο μου τον πρόεδρο της Σερβίας για την απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας  του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία του εκεί» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας.

Πρόσθεσε: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες, ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ διευρύνεται και αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλα έθνη ».

Η εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου με το Ισραήλ καθιστά το Κόσοβο την πέμπτη μουσουλμανική χώρα που ομαλοποιεί ή υπογράφει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο το 1977, την Ιορδανία το 1994, τον Λίβανο το 1983, μετά από μια ισραηλινή εισβολή το προηγούμενο έτος και τα ΗΑΕ το 2020 – και μέχρι να ανακοινωθεί ενετάχθη στην ομάδα και ένα έκτο κράτος, το Μπαχρέιν.

Το Ομάν, το Σουδάν και το Μαρόκο αναμένεται να ακολουθήσουν.

Μια μεγάλη αλλαγή συμβαίνει ταχέως στη Μέση Ανατολή καθώς οι πρώην εχθροί ανασυγκροτούν τις σχέσεις τους και ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα μέτωπο ενάντια σε κοινούς εχθρούς. Η αντίληψη Ισραήλ έναντι Αράβων αλλάζει σε αντίληψη Ισραήλ-+ Άραβες εναντίον του Ιράν και άλλες νέες συμμαχίες ξεκινούν σύμφωνα με αυτή τη νέα διατύπωση (όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Μαλαισία και το Κατάρ). Περισσότερες χώρες είναι πιθανό να ενώσουν και τις δύο πλευρές αυτής της αναδυόμενης νέας πολικότητας.

besacenter.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα