Η «συγκινημένη» Ουάσιγκτον έκλεισε το μάτι στο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας: Η επίσημη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Hellas Journal

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στις σεισμόπληκτες περιοχές, στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει να εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα, διότι θεωρείται μία μη πολιτική κίνηση, χωρίς κανένα στοιχείο εντυπωσιασμού.

Στην πραγματικότητα ήταν μία έκφραση απόλυτης συμπαράστασης, από ένα γείτονα στον άλλο, στην πιο δύσκολη στιγμή του ενός εκ των δύο:

** Της Τουρκίας, που μονίμως προκαλεί στο Αιγαίο Πέλαγος, απαιτώντας να της …χαρίσουμε μερικά νησιά.

*** Της δύναμης κατοχής που έχει μοιράσει την Κύπρο στα δύο, για 49 τόσα χρόνια, και αρνείται σε μία λύση που θα επανενώσει το νησί.

Μακάρι έτσι να το δει, ως βοήθεια δηλαδή της Ελλάδας στη γείτονα χώρα, και έτσι να το αντιμετωπίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περιγράφεται -τόσες μέρες μετά τον σεισμό- σοκαρισμένος από την αντίδραση των Τούρκων πολιτών.

  • Ήταν όμως και κάτι άλλο η ελληνική συμπαράσταση, και αυτό το κάτι άλλο  το εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Κάρεν Ντόνφριντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal:

«Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι», υπογράμμισε σε μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε για να αναλυθεί ο σκοπός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μας είπε τα εξής:

“Η εικόνα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας να βλέπουν μαζί την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία ήταν συγκινητική.

“Θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε.

Αναφερθήκατε (στην ερώτηση σας), είπε, στην επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία και θα έλεγα ότι ήταν συγκινητικό να βλέπουμε τον υπουργό Εξωτερικών (της Ελλάδας) με τον υπουργόΤσαβούσογλου να κοιτάζουν μαζί τη φρικτή καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία.

Ρωτήσαμε την Αμερικανίδα υφυπουργό και για το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Μπλίνκεν για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Διότι οι παραβάτες της Άγκυρας έχουν κατεβάσει τους τόνους, ομιλούν για τους «φίλους μας τους Έλληνες», έχουν μειώσει στο ελάχιστον, αντιλαμβάνομαι, τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η ερώτηση μας ήταν η εξής:

Θα προσπαθήσει ο υπουργός Εξωτερικών να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ύστερα από την εντυπωσιακή κίνηση της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δένδια στην Τουρκία; Όπως ίσως γνωρίζετε μετά τον σεισμό η Τουρκία σταμάτησε όλες τις απειλές κατά της Ελλάδας.

“Η Τουρκία και η Ελλάδα”, απάντησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, «είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο.

 Έτσι, μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Χωρίς αμφιβολία, και χωρίς να απαντήσει ευθέως την ερώτηση, είναι σίγουρο ότι έκλεισε το μάτι στο διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και όσοι γνωρίζουν τον τρόπο «δράσης» των Αμερικανών, δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό θα προσπαθήσει να πράξει ο Αμερικανός υπουργός. Άλλωστε, ο Άντονι Μπλίνκεν, γνωρίζει τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου πολύ καλά.

Το μείζον θέμα, δεν είναι να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αλλά να έχει επιτυχία. Και για να συμβεί αυτό, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις απειλές στο Αιγαίο και ακόμα, να συμφωνήσει σε πραγματική λύση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για το πρόβλημα της Κύπρου, ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί το νησί.

Σίγουρα θα είναι πικρός ο συμβιβασμός. Μέχρι της στιγμής η Τουρκία απαιτεί να ταπεινώσει τους Έλληνες της Κύπρου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσαν το πληρωμένο και βροντερό ΟΧΙ στο φιλοτουρκικό σχέδιο του Κόφι Ανάν.

  • Ο διάλογος δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο. Και αυτό το γνωρίζει ο κ. Μπλίνκεν, διότι εκτός των άλλων συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κατά τα άλλα: Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης δήλωσε και τα εξής:

“Ο κ. Μπλίνκεν θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερή συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Μαζί θα ξεκινήσουν και τον τέταρτο κύκλο Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Μπλίνκεν επίσης θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, ο υπουργός θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη κοινής δέσμευσης των χωρών να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε και σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, στην Ουάσιγκτον (ανάμεσα τους και ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal, Μιχάλη Ιγνατίου), για την εξαιρετική στάση της Ελλάδος στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός. Ο εκπρόσωπος είπε τα εξής:

“Oι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων.

Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν.”

https://hellasjournal.com/2023/02/i-sigkinimeni-ouasigkton-eklise-to-mati-sto-dialogo-metaxi-tis-elladas-ke-tis-tourkias-i-episimi-apantisi-tou-steit-ntipartment-sti-hellas-journal-video/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μετά το βραβείο Νόμπελ… ειρήνης για τα νησιά του Αιγαίου, τώρα φαίνεται ότι διεκδικούμε κι εκείνο του ανθρωπισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα