Η συγγνώμη του Βελγίου στο Κονγκό: 61 χρόνια μετά παρέδωσε το φέρετρο με το χρυσό δόντι του δολοφονημένου ήρωα Πατρίς Λουμούμπα 

- Advertisement -

Το Βέλγιο μόλις χθες Δευτέρα αποκήρυξε το σκληρό και αιματηρό αποικιοκρατικό του παρελθόν σε μια τελετή έμπρακτης συγγνώμης στο βασιλικό ανάκτορο στις Βρυξέλλες παρουσία του βασιλιά Φίλιππου και του πρωθυπουργού Αλεξάντεπ ντε Κρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, παρουσία κα του πρωθυπουργού του Κονγκό, οι βελγικές αρχές επέστρεψαν ένα δόντι του δολοφονημένου ήρωα της ανεξαρτησίας του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα στα παιδιά του και τον λαό του Κονγκό, σε μια νέα κίνηση προς την αναγνώριση των φρικαλεοτήτων που συνόδευαν τη βάναυση εκμετάλλευση της πρώην αποικίας από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις των Βρυξελλών.

Το λείψανο είναι ό,τι έχει απομείνει από τον Λουμούμπα, τον πρώτο πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) και σύμβολο του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική, ο οποίος δολοφονήθηκε από Βέλγους μισθοφόρους και αστυνομικούς το 1961.

  • Οι δολοφόνοι του διέλυσαν τα λείψανά του σε οξύ, αν και κάποιοι κράτησαν τα δόντια του ως μακάβρια ενθύμια.

Το δόντι με χρυσό καπάκι παραδόθηκε σε μια γαλάζια θήκη σε ομάδα μελών της οικογένειας στο Egmont Palace στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας. Τοποθετήθηκε σε φέρετρο που θα μεταφερθεί στην πρεσβεία της ΛΔΚ, το πρώτο βήμα πριν τον επαναπατρισμό.

Ο γιος του Λουμούμπα, Ρόλαντ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιστροφή του δοντιού σήμαινε ότι η οικογένειά του θα μπορούσε να “τελειώσει το πένθος”.

Επιστρέφοντας το δόντι, το Βέλγιο ελπίζει να χαράξει μια γραμμή σε ένα από τα πιο βάναυσα και επαίσχυντα επεισόδια στην αιματηρή εκμετάλλευση της κεντρικής Αφρικής.

Ο Alexander de Croo, ο Βέλγος πρωθυπουργός, αναγνώρισε την «ηθική ευθύνη» του για τη δολοφονία του Λουμούμπα. «Αυτή είναι μια οδυνηρή και δυσάρεστη αλήθεια, αλλά πρέπει να ειπωθεί», είπε ο De Croo. «Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τα λόγια του, τα ιδανικά του».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο βασιλιάς του Βελγίου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη ΛΔΚ, αν και σταμάτησε να ζητήσει μια επίσημη συγγνώμη. Ο βασιλιάς Φίλιππος εξέφρασε «τη βαθύτατη λύπη για τις πληγές του παρελθόντος», περιγράφοντας ένα «καθεστώς…. άνισων σχέσεων, αδικαιολόγητων από μόνη της, που χαρακτηρίζονται από πατερναλισμό, διακρίσεις και ρατσισμό» που «οδήγησαν σε βίαιες πράξεις και εξευτελισμούς».

Το Βέλγιο μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιμετωπίζει την κληρονομιά της εκμετάλλευσης του καουτσούκ, του ελεφαντόδοντου και της ξυλείας του Κονγκό.

  • Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες κατά τα πρώτα 23 χρόνια της αποικιοκρατικής εξουσίας του Βελγίου από το 1885, όταν ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ κυβέρνησε το ελεύθερο κράτος του Κονγκό ως προσωπικό φέουδο. Άλλοι δολοφονήθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν εσκεμμένα για να ενθαρρύνουν άλλους να εργαστούν σκληρότερα για να εκπληρώσουν αδύνατες ποσοστώσεις προσοδοφόρων πόρων.

Ποιος ήταν ο Πατρίς Λουμούμπα

Ένας χαρισματικός αλλά ασταθής παναφρικανιστής που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία, ο Λουμούμπα έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας του το 1960.

Μέσα σε ένα χρόνο, είχε γίνει θύμα της ψυχροπολεμικής πολιτικής και των εσωτερικών αγώνων εξουσίας, καθώς Η τάξη κατέρρευσε στο νέο κράτος και ομάδες ανταρτών στην πλούσια σε ορυκτά επαρχία Κατάνγκα προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν απόσχιση.

Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Λουμούμπα θα στρεφόταν στη Σοβιετική Ένωση ως προστάτη και θα επέτρεπε στη Μόσχα πρόσβαση σε στρατηγικά κρίσιμους πόρους όπως το ουράνιο.

Μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Λουμούμπα φυλακίστηκε, βασανίστηκε, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα που είχε συγκεντρωθεί βιαστικά.

Μετά από 40 χρόνια, το Βέλγιο αναγνώρισε ότι έφερε «ηθική ευθύνη» για τον θάνατό του. Η CIA είχε επίσης καταρτίσει σχέδια για τη δολοφονία του 35χρονου πολιτικού.

Ωστόσο, χρειάστηκαν δεκαετίες για να φανεί η αλήθεια για τις συνθήκες της δολοφονίας του Λουμούμπα.

Η Λουμούμπα παραμένει για πολλούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σύμβολο του τι θα μπορούσε να είχε γίνει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της. Αντίθετα, βυθίστηκε σε δεκαετίες δικτατορίας και συγκρούσεων που εξάντλησαν τον τεράστιο ορυκτό του πλούτο.

Πριν από δύο χρόνια, η 60ή επέτειος της ανεξαρτησίας του Κονγκό προκάλεσε νέες εκκλήσεις για να αναπαυθεί η ψυχή του Λουμούμπα. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βελγική πρεσβεία στην Κινσάσα ζητώντας την αποκατάσταση των λειψάνων του μαζί με πολιτιστικά αντικείμενα που είχαν κλαπεί  κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Τον έκοψα σε 34 κομμάτια

“Έκοψα το σώμα του Λουμούμπα και το διέλυσα σε οξύ. Μέσα στην αφρικανική νύχτα, χρειάστηκε να μεθύσουμε για να πάρουμε θάρρος. Ξεχωρίσαμε τα πτώματα. Το πιο δύσκολο ήταν να τα κόψω με σιδηροπρίονο και να τα περιλούσω με οξύ. Δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτα, μόνο μερικά δόντια. Και η μυρωδιά! Πλύθηκα τρεις φορές και εξακολουθούσα να αισθάνομαι βρώμικος σαν βάρβαρος. “

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Βέλγος αστυνομικός Gérard Soete πως εξαφάνισε το σώμα του Λουμούμπα κόβoντάς το σε 34 κομμάτια με σιδηροπρίονο.

 

 

 

HJ με πληροφορίες από The Guardian

photo: Η Τζουλιάνα Λουμούμπα στην τελετή για την επιστροφή του δοντιού του πατέρα της ήρωα της ανεξαρτησίας του Κονγκό από το Βέλγιο epa10023876 Egmont Palace, in Brussels, Belgium, 20 June 2022. EPA / NICOLAS MAETERLINCK / POOL

Η συγγνώμη του Βελγίου στο Κονγκό: 61 χρόνια μετά παρέδωσε το φέρετρο με το χρυσό δόντι του δολοφονημένου ήρωα Πατρίς Λουμούμπα [videos, gallery]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα