Η Ρωσική σκιά στο μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στις σκανδιναβικές τράπεζες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος εμπλέκονται ρώσοι κι άλλοι πρώην σοβιετικοί ολιγάρχες και εγκληματίες που έβλαψαν ανεπανόρθωτα το κύρος των Σκανδιναβικών τραπεζών
Όταν οι σκανδιναβικές τράπεζες άρχισαν να κατακλύζουν τις χώρες της Βαλτικής στα τέλη του αιώνα, οικονομικοί κύκλοι έβλεπαν αυτή την επέκταση του τραπεζικού συστήματος προς τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως μια χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουν μια προσοδοφόρα νέα επιχείρηση σε έναν υπέρ-ανταγωνιστικό κλάδο.
«Αυτό θεωρήθηκε ως το μεγάλο νέο σύνορο», υποστηρίζει σκανδιναβικός τραπεζίτης μιλώντας στους Financial Times υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η επέκταση ξεκίνησε από τις μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες όπως η Danske Bank, η Swedbank, η SEB, η Nordea και η DNB, οι οποίες σήμερα ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία».
Την ίδια εποχή οι χώρες της Βαλτικής εμφανίζονται ως οι οικονομικές γέφυρες μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ με τους σκανδιναβούς τραπεζίτες να βλέπουν αυτή την επέκταση ως τη δημιουργία μιας αγοράς όπου θα μπορούσε να παρέχει οικονομική βοήθεια στη ρωσική μεσαία τάξη και σε αυτό το πλαίσιο επένδυσαν οι Σκανδιναβικές τράπεζες..
Όμως αυτό το φιλόδοξο σχέδιο κατέληξε σε μια «ντροπιαστική αποτυχία» εν μέσω ενός μεγάλου σκανδάλου ξεπλύματος χρήματος στο οποίο εμπλέκονται ρώσοι κι άλλοι πρώην σοβιετικοί ολιγάρχες και εγκληματίες που έβλαψαν ανεπανόρθωτα το κύρος των Σκανδιναβικών τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχώ στις χώρες αυτές..
Η Swedbank – η σουηδική τράπεζα που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δανειστής στις Βαλτικές χώρες – δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα μια αιφνιδιαστική επιδρομή της αστυνομίας κατά την οποία πυροβολήθηκε ο διευθύνοντας σύμβουλός της την ώρα που αποκαλύφθηκε πως και οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την έχουν βάλει στο στόχαστρό τους με αποτέλεσμα οι μετοχές της τράπεζας να κατρακυλούν.
Παρόμοια αντιμετώπιση είχε και η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η οποία πέρυσι αντιμετώπισε ένα σκάνδαλο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της, στην μείωση κατά το ήμισυ της αξίας των μετοχών της και την έναρξη μιας τεράστιας έρευνας εναντίον της στις ΗΠΑ, τη Δανία και την Εσθονία.

Τα σκάνδαλα έβλαψαν τις σκανδιναβικές τράπεζες

Για τις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εμπιστοσύνη είναι βασική αξία, η εμφάνιση αυτών των τεράστιων σκανδάλων μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο με την πρόεδρος της Transparency International στη Σουηδία Louise Brown ουσιαστικά να το επιβεβαιώνει.
«Η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι το πιο ατυχές αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων σκανδάλων» υπογραμμίζει λέγοντας ότι «οι πολίτες δεν αισθάνονται πλέον ότι οι τράπεζες λειτουργούν σωστά ή ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι αξιόπιστες γεγονός που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται απέναντι στα τραπεζικά τους συστήματα».
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι σκανδιναβικές τράπεζες εμπλέκονται σε σκάνδαλα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις χώρες της Βαλτικής. Η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε ιδιαίτερα την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, με την οικονομία να μειώνεται έως και στο ένα τέταρτο και τη Swedbank να λαμβάνει κυβερνητική στήριξη για να επιβιώσει από τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Οι οικονομίες της Βαλτικής ανέκαμψαν πάντως γρήγορα μετά την κρίση και η περιοχή άρχισε να είναι κερδοφόρα για τις σκανδιναβικές τράπεζες. Η απόδοση του κεφαλαίου που διατέθηκε για τις επιχειρήσεις της Danske στην Εσθονία ήταν 402% σε σύγκριση με 7% για την τράπεζα στο σύνολό της το 2013, έτος αιχμής για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος που οδήγησε σε αλλαγή ηγεσίας στην τράπεζα.
Μετά την απομάκρυνση του Thomas Borgen από την Danske πέρυσι και της Birgitte Bonnesen από τη Swedbank μόλις την περασμένη εβδομάδα, τίθενται πλέον ερωτήσεις σχετικά με το αν τα κέρδη που παρουσίασαν οι τράπεζες αυτές στις Βαλτικές χώρες ήταν πραγματικά.
Στο πλαίσιο αυτό η Danske δεσμεύτηκε να δωρίσει 230 εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη που αποκόμισε στην Εσθονία σε ένα ανεξάρτητο ίδρυμα κατά της χρηματοπιστωτικής εγκληματικότητας αν και οι επενδυτές φοβούνται ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ δεν θα αρθούν από τις «αγαθοεργίες» της τράπεζας..
Κι αυτό γιατί οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν πιαστεί να συνεργάζονται τα τελευταία 5 με 10 χρόνια με τη Ρωσία γεγονός που έχει στρέψει τις αμερικανικές αρχές να ερευνούν αυτές τις συνεργασίες σε βάθος.
Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχουν νομοθετηθεί νέοι, αυστηρότεροι κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από το 2013 μέχρι και σήμερα ενώ η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 έστρεψε ακόμη περισσότερα τα βλέμματα
στα ρωσικά χρήματα που διακινούνται μέσα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι ρυθμιστικοί φορείς και τράπεζες έχουν ήδη κάνει λόγο για τους κινδύνους αυτούς μετά το 2014 και το 2015. Τότε η ρυθμιστική αρχή της Εσθονίας ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών που την οδήγησαν στο κλείσιμο των πρώτων δραστηριοτήτων μη μόνιμων κατοίκων της Danske και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη λειτουργία της τράπεζας στη χώρα.
Ορισμένοι φοβούνται ότι επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Βαλτική.
Οι σκανδιναβικές τράπεζες ελέγχουν τα τέσσερα πέμπτα των τραπεζικών αγορών της Εσθονίας και της Λιθουανίας και τα δύο τρίτα της Λετονίας. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Εσθονία και τη Λετονία εξέφρασαν φόβους ότι τελικά τα σκάνδαλα θα μπορούσαν να απομακρύνουν τις σουηδικές τράπεζες από την περιοχή.
Ωστόσο δεν είναι κι αυτοί οι σκανδιναβικοί τραπεζίτες που υποστηρίζουν ότι οι Δυτικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται από τη Ρωσία ή από ρώσους πολίτες.
«Οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές ροές είναι νόμιμες. Η μετακίνηση κεφαλαίων από τη Ρωσία δεν αφορά πάντα χρήματα από τρομοκρατικές ή εγκληματικές ενέργειες» υποστηρίζει ανώτερος τραπεζίτης της Danske.

www.bankingnews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα