Η Ρωσία έχει συνειδητοποιήσει ότι εξαπατήθηκε συνεργαζόμενη με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Σύμφωνα με τον Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, καθηγητή Γκαρίκ Κεριάν, η Ρωσία μετατοπίζει σταδιακά την έμφασή της σε μια πιο φιλο-Αρμενική θέση για το Αρτσάχ, συνειδητοποιώντας ότι εξαπατήθηκε από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συνεργαζόμενη μαζί τους. Σε μια συνομιλία με την Armenpress, ο Κεριάν σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει σοβαρές διαφωνίες με τους δυτικούς εταίρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος του Αρτσάχ.

«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει την «ολίσθησή»της προς μια θέση υπέρ της Αρμενίας. Με άλλα λόγια, η Ρωσία λέει: «Ξέρετε, το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Πρέπει ακόμα να διευκρινίσουμε την κατάσταση», και κ.λπ., κ.λπ. Αυτό εγείρει το ερώτημα: γιατί η Ρωσία άρχισε να «παρασύρεται» προς μια πιο υπέρ της Αρμενίας πλευρά; Από αυτή την άποψη, επιτεύχθηκε μια ορισμένη συναίνεση μεταξύ της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αναβίωση της διαδικασίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Υπάρχει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι Ρώσοι έκαναν ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγονο λάθος – συνεργάστηκαν με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για το ζήτημα του Αρτσάχ», δήλωσε ο Γκάρικ Κεριάν, επικεφαλής της Καθέδρας Πολιτικών θεσμών και διαδικασιών του Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν, υπογραμμίζοντας ότι ως ιστορικός-πολιτικός επιστήμονας, δεν καταλαβαίνει πώς καταφέρνει η Τουρκία να βρίσκει ένα μέτρο συνεργασίας με τη Μόσχα, εξαπατώντας τους Ρώσους εδώ και 300 χρόνια, ενεργώντας ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα, χτυπώντας κάθε φορά τη Ρωσία από πίσω;

Σύμφωνα με τον Γκάρικ Κεριάν, η Μόσχα το κατάλαβε όταν η Τουρκία, χωρίς να λάβει υπόψη όσα είχε πάρει από τη Ρωσία, συγκεκριμένα, τον πυρηνικό σταθμό, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400, καθώς και παραχωρήσεις που έγιναν στη Συρία, έστειλε στο Κίεβο τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής «Πλατφόρμα της Κριμαίας», όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Κριμαία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας».

«Το ζήτημα της Κριμαίας είναι τόσο επώδυνο για τους Ρώσους όσο και για εμάς το ζήτημα του Αρτσάχ. Η Κριμαία είναι ιερή γι ‘αυτούς. Και μετά από ένα διάλειμμα τόσων ετών, όταν η Ρωσία κατάφερε τελικά να επιστρέψει την Κριμαία, κάποιος Τσαβούσογλου διατηρεί το δικαίωμα να δηλώσει ότι «η Κριμαία δεν ανήκει στη Ρωσία, η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία». Εδώ ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ρωσίας: οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει λάθος αφήνοντας πρώτα τον πόλεμο να τελειώσει με τέτοια έκβαση και δεύτερον, επιτρέποντας την τουρκική επιρροή να διεισδύσει στο Νότιο Καύκασο. Και εξαπατήθηκαν επίσης στο ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν. Ο κύριος στόχος της Μόσχας ήταν να φέρει το Αζερμπαϊτζάν στη ζώνη της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης. Κάθε φορά ο Αλίεφ «παζάρευε», λέγοντας: «Λύστε το ζήτημα του Καραμπάχ, και θα έρθω». Τώρα έγινε σαφές, ότι όχι μόνο δεν ήρθε ο Αλίεφ,αλλά επιπλέον, έχασαν και το Αζερμπαϊτζάν», εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή, μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά σήμερα έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη ριζική συζήτηση του ζητήματος του Αρτσάχ από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να φέρουμε την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεδομένου ότι στο θέμα των διαπραγματεύσεων παραμένει μόνο το ζήτημα του καθεστώτος του Αρτσάχ, μου φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση. Και αν ξαφνικά οι συμπρόεδροι παραθέσουν το σημείο αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτό θα αναγκάσει να έρθουν το Χαντρούτ και το Σούσι σε κάποια κοινή διοικητική μονάδα, το οποίο θα σημαίνει απώλεια επιρροής σε αυτές τις περιοχές. Γι ‘αυτό το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δεν θα πάνε σε συνομιλίες. «Θα μιλήσουν, θα το πάρουν, θα το φέρουν, θα το καθυστερήσουν, όπως το έκαναν 26 χρόνια», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Γκαρίκ Κεριάν, αποκλείεται το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει το καθεστώς του Αρτσάχ χωρίς να υπόκειται σε σοβαρές κυρώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, υπάρχουν «πολύ ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές κυρώσεις» που θα αποδώσουν αποτελέσματα σε λίγες μόνο ημέρες.

Και αν θέλουμε να μάθουμε αν το Αζερμπαϊτζάν θα συμφωνήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών με βάση την ομάδα του Μινσκ ή όχι, πρέπει πρώτα να μάθουμε ποια είναι η θέση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα, επειδή η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον Γκάρικ Κεριάν, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος πλέον, αλλά είναι έδαφος υπό το τουρκικό προτεκτοράτο.

«Αν θέλετε να μάθετε αν το Αζερμπαϊτζάν θα καθίσει για συνομιλίες ή όχι, τότε πρέπει να αλλάξετε την ερώτησή σας, εάν η Τουρκία θα καθίσει για συνομιλίες ή όχι. Και ηΤουρκία, όπως γνωρίζετε, δεν νοιάζεται για τίποτα. Φέρεται όπως θέλει. Αν θέλει, θα πάνει ενάντια στους Αμερικανούς και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γι ‘αυτό υποθέτω ότι μπορεί είτε να καθυστερήσουν τις συνομιλίες, είτε να απατήσουν, είτε να μην έρθουν καθόλου», σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα