Η πυριτιδαποθήκη της κυπριακής ΑΟΖ και η Ελλάδα

18/2/18 | 3 | 7 | 1,280 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Αν μας ενδιαφέρει η ειρήνη τότε θα πρέπει να δούμε τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία χωρίς εθνικούς συναισθηματισμούς αλλά αξιολογώντας αντικειμενικά τα εκάστοτε δεδομένα. Μπορεί η ένταση στα Ίμια να αποκλιμακώθηκε μετά τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, η ένταση όμως στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρόκειται να εκτονωθεί διότι έχει ως επίκεντρο συμφέροντα που τώρα διακυβεύονται και θα πυροδοτούν συνεχώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ίσως μάλιστα το συμβάν στα Ίμια να αποτελούσε αντιπερισπασμό της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ.

Γιαυτό, στις σημερινές συνθήκες αποτελεί υποκρισία να συζητάς για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραβλέποντας το ενεργειακό πρόβλημα στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα είχε δηλώσει: «Ουδέποτε αποτέλεσε (το ενεργειακό) αντικείμενο συζήτησης…». Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ μέσα στην οποία αδειοδοτούνται θαλάσσιες περιοχές και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης, εκμετάλλευσης, κ.λ.π. Με τη λύση οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στην κεντρική κυβέρνηση που θα έχει την απόλυτη διαχείρισης» (Καθημερινή 25/12/2016). Και αν δεν υπάρξει λύση; Το σύνολο των ενεργειακών πηγών θα διαχειρίζεται μόνον η ελληνοκυπριακή κοινότητα συμπαρασύροντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο; Με άλλα λόγια, μήπως βολεύει στην ελίτ της Λευκωσίας το επαναλαμβανόμενο ναυάγιο των συνομιλιών για το κυπριακό αφού σύμφωνα με την άποψη του προέδρου Αναστασιάδη αυτό παρέχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα να διαχειρίζεται μονομερώς τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ; Ποιος όμως επωμίζεται σήμερα το βάρος αυτής της λογικής; Έχει η Κυπριακή Δημοκρατία την ισχύ να την υπερασπιστεί ή προσβλέπει στην Ελλάδα;

Γιατί έπρεπε το ενεργειακό να προταχθεί μαζί με τα θέματα εγγυήσεων, επεμβατικών στρατευμάτων και στρατευμάτων κατοχής στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος; Διότι το θέμα των ενεργειακών πηγών έχει μια ιδιαιτερότητα έναντι των άλλων πτυχών που υφίστανται από το 1974. Ενώ οι άλλες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, όπως π.χ. του εδαφικού, του περιουσιακού, της διακυβέρνησης κ.α., ακόμη και των εγγυήσεων, υφίστανται από τη δημιουργία του προβλήματος μέχρι σήμερα αναλλοίωτες, το πρόβλημα της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου είναι πρόσφατο και εξελίσσεται ραγδαία: Συμφωνίες για τις έρευνες υπογράφονται, ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στην Εγγύς Ανατολή με αφορμή τον ΙSIS πανέτοιμες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους στην Αν. Μεσόγειο, ενώ εύλογα θα πρέπει να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον συμφωνίες για την αξιοποίησή του. Γιαυτό κι αν ακόμη το Κυπριακό πρόβλημα δεν επιλυθεί ποτέ, είναι αυτονόητο ότι η ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο απαιτεί απαντήσεις στο ενεργειακό πρόβλημα και μάλιστα άμεσες. Και για έναν σοβαρό πρόσθετο λόγο:  Διότι, πλέον των ενδοκυπριακών διαφορών, εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν ως υποβολείς των ανταγωνιστικών συμφερόντων τους προς τις δύο κοινότητες, στρέφοντας τη μια εναντίον της άλλης κάθε φορά που θεωρούν ότι οι συμφωνίες “αδικούν” τα συμφέροντά τους. Γιαυτό η επίλυση του ενεργειακού υπερβαίνει την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν έγινε κατανοητό επί σαράντα και πλέον χρόνια συζητήσεων για το Κυπριακό ότι τα προβλήματα διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η λύση τους; Το 1974 δεν είχε καμία αξία το θέμα της ΑΟΖ, λόγω της αδυναμίας –τότε- της τεχνολογίας να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο, σήμερα όμως η ΑΟΖ έχει προσλάβει μεγάλη οικονομική αξία. Επομένως το δόγμα Αναστασιάδη «πρώτα η λύση (του Κυπριακού), και μετά η συζήτηση για το αέριο», που ασπάζεται και η Αθήνα, οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή που ίσως η σύγκρουση συμφερόντων τις καταστήσει ανεξέλεγκτες. Γιαυτό το δόγμα “Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει και συμπαρίσταται” είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να αποφασίζει η Λευκωσία για τον Ελληνισμό, εμπλέκοντας και την Ελλάδα,  αλλά μόνον το εθνικό κέντρο, η Αθήνα.

Ο Νίκος Ρολάνδης τ. υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τον περασμένο Μάιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας: «Σήμερα, αγαπητέ μου πρόεδρε, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Από τότε που πρωτοξεκίνησα το θέμα το 1998, η Τουρκία απειλούσε και ο πρόεδρος Κληρίδης εκρατείτο ενήμερος για τις αντιδράσεις αυτές. Πιστεύαμε πως χρειαζόταν πολλή προσοχή και σύνεση στους χειρισμούς, γιατί οι ενδείξεις ήταν θετικές για μεγάλο υποθαλάσσιο πλούτο. Και όσο πιο μεγάλος είναι ο πλούτος τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος. Γνωρίζαμε καλά πως πολλές συγκρούσεις και πόλεμοι ανά τον κόσμο οφείλονταν στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο….. . Εν όψει των ανωτέρω έκανα από το 2006 μια πρόταση για ένα δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου αυτού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (είχα υπόψη μου 75-80% οι Ελληνοκύπριοι, 20-25% οι Τουρκοκύπριοι). Την πρόταση την επανέλαβα πολλές φορές αλλά και σε άρθρο μου στις 29 Μαρτίου 2017. Ο Τουρκοκύπριος «πρόεδρος» (το 2006) Ahmet Ali Talat επέδειξε ενδιαφέρον να συζητήσει την πρόταση. Μάλιστα είχε πει πως ήταν διατεθειμένος να προωθήσει το θέμα προς την Άγκυρα. Η δική μας πλευρά όμως δεν αντέδρασε. Τη δίκαιη κατανομή του υποθαλάσσιου πλούτου υποστήριξαν με δηλώσεις τους κατά καιρούς πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών τον Μάιο του 2012 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. Πολλές φορές οι Αμερικανοί, με τελευταίες δηλώσεις της πρέσβεως των ΗΠΑ Kathleen Doherty (8/5/17) η οποία αναφέρθηκε στο αέριο που μπορεί να “βοηθήσει τους Κυπρίους συνολικά”, όπως και του State Department (10/5/2017) πως το “αέριο πρέπει να διαμοιραστεί δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης”. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, ο οποίος στις 17/4/2013 δήλωσε: “Οποιαδήποτε εκμετάλλευση φυσικών πόρων πρέπει να στηρίζεται σε συναίνεση, ώστε όλοι οι Κύπριοι, χωρίς καμιά εξαίρεση να επωφεληθούν από τους πόρους αυτούς”….. Πρόσεξε λοιπόν, φίλε πρόεδρε τους χειρισμούς σου. Μελέτησε την πρότασή μου, αν δεν είναι πολύ αργά. Δεν θα μας σώσουν ούτε οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, ούτε οι “φίλοι” μας» (Καθημερινή 28/5/2017).

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

17-2-2018

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΣΑΝ says:

  Πως μου φαινεται οτι τελευταια επιασε μια ”μανια” πολλους Ελληνες να θελουν να δωσουμε στους δεδομενους εχθρους μας, ενωριτερα απο οτι επιβαλλεται και χωρις να παρουμε βεβαιες εγγυησεις για συμμορφωση τους προς το Διεθνες Δικαιο και την Ιστορια μας ο,τι πιο πολυτιμο εχουμε στην Κυπρο και την Ελλαδα. Γιατι πρεπει να προκαταβαλουμε τα εσοδα απο τα ενεργειακα της Κυπρου στους Τουρκοκυπριους , χωρις συμμετοχη τους στα εξοδα και χωρις ”να βρεξουν τα ποδια τους στο νερο” ,εσοδα που θα εξασφαλισουμε μετα (5) ) τουλαχιστον χρονια απο τωρα;;;.Γιατι πρεπει να συμφωνησουμε με τα Σκοπια σε συνθετη ονομασια με το πανακριβο ονομα της Μακεδονιας μας , προτου εξασφαλισουμε αλλαγη του Συνταγματος τους στο οποιο το πρωτο αρθρο του θα γραφει αυτο που ειπε ο παππους τους Γληγκορ-ωφ οτι ” οι κατοικοι του κρατους μας ειναι Σλαβοι, που ηλθαν στην περιοχη τον 6ο μ.Χ αιωνα και οτι δεν υπηρξε ουτε υπαρχει Μακεδονικο Εθνος και Μακεδονικη γλωσσα;;;”. Τωρα θελουν την υπογραφη μας αυτοι τωρα το απαιτουμε και εμεις. Ας πουλησουμε ”ακριβα το τομαρι μας” που λεει και λαικη παροιμια. Δεν θελουν μια, δεν θελουμε δυο. Δεν θα πεινασουμε περισσοτερο . Θα κρατησουμε και το αρχαιο και το νεο πνευμα το αθανατο, που ολοι οι λαοι το ζηλευουν. Νικησαμε τους Περσες και ολους τους επιδρομεις εξ Ανατολων μεχρι το 1453 και απο το 1821 μεχρι το 1950 τους τρεις …ισμους, δικαιουμεθα να παραδοθουμε σχεδον αμαχητι για αμφιβολες καλυτερες μερες, τωρα που ως φτωχοτεροι επρεπε να ειμαστε γεναιοτεροι και αποφασιστικωτεροι;;;.

  • 1.1
   Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

   Αν οι Τουρκοκύπριοι είναι εχθροί των Ελληνοκυπρίων, τότε η Λευκωσία κακώς συζητά την επίλυση του Κυπριακού. Αν είναι έτσι τότε εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα αλλά και αυτούς με τους οποίους ισχυρίζεται ότι θέλει να συμβιώσει σε μια ενιαία Κύπρο.
   Ο Κύπριος πρόεδρος δεν έχει ακούσει προφανώς για την κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Δέχεται ότι ένα ποσοστό του ενεργειακού πλούτου ανήκει στου τουρκοκύπριους αλλά επιμένει να διαχειρίζεται μόνος του τα συμβόλαια για τις έρευνες. Ας αναλογιστεί λοιπόν τις συνέπειες αυτός όχι εμείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ αδύναμη για τέτοια παιχνίδια. Αφ’ ενός δεν θέλουν την ένωση με την Ελλάδα, διότι η κυπριακή ελίτ θα απωλέσει τα προνόμιά της και τις βλέψεις της στις πλουτοπαραγωγικές πηγές οι οποίες θα περιέλθουν στην Αθήνα ενώ αφετέρου αποφασίζει θεωρώντας εκ του ασφαλούς ως αποκούμπι την Αθήνα. Δηλαδή ο Έλληνας των νήσων του Αιγαίου και της Θράκης θα υπερασπιστεί τις επιλογές Αναστασιάδη; Με ποιά λογική; Είναι αυτονόητο ο Έλληνας να θυσιαστεί για τα Ίμια αλλά για τις βλέψεις της Λευκωσίας στα ενεργειακά, γιατί; Το οξύμωρο έγκειται στην Αθήνα η οποία επικροτεί όλα αυτά. Ίσως έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Διότι όταν μια χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας όπως εμείς και τα πάντα, και τα μικρότερα, της υπαγορεύονται έξωθεν, μπορεί να ασκεί κυρίαρχη εθνικά πολιτική σε θέματα με τέτοιες οικονομικές προεκτάσεις όπως ο καταμερισμός των ενεργειακών πηγών της Αν. Μεσογείου;
   Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το Κυπριακό το οποίο δεν μπρόκειται να επιλυθεί, διότι έχει επιλυθεί de facto, αλλά και δεν μπορεί να επιλυθεί για λόγους που ανέλυσα στη “βέλτιστη λύση του Κυπριακού για τα εθνικά συμφέροντα”. Το πρόβλημα είναι η κυπριακή ΑΟΖ και όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο είναι η αντανάκλαση αυτού. Πιστεύω ότι πατριωτισμός δεν είναι τα μεγάλα λόγια και οι φανφάρες. Διότι με αυτά, όπως μας λέει και ο Παναγιώτης Κονδύλης στο “Επίμετρο”, σε 70 χρόνια από το 1922 έως το 1992 χάσαμε το 70% του γεωπολιτικού δυναμικού του Ελληνισμού. Τελευταία παλληκαριά και εθνική μαγκιά τα τσάμικα στη Β. ΄Ήπειρο. Τα θυμάστε; Τώρα ψάχνουμε να βρούμε τους ομογενείς μας εκεί.

   • 1.1.1
    ΣΑΝ says:

    Κατα πως προκυπτει απο την καλη απαντηση σας δεν διαφωνειτε με το γραμμα και το πνευμα της φρασεως , που αποδιδεται-γιατι ουδεποτε την εξεφρασε δημοσιως ο ιδιος-στον αειμηστο Καραμανλη ” η Κυπρος κειται μακραν” και για τον Ελλαδιτη ειναι ρεαλιστικη αποψη . Μονο που ο Ελληνισμος ειχε απλωθει απο 1000 περιπου π.Χ σε ολοκληρη την Ανατολικη Μεσογειο και την Μεση Ανατολη -τις οποιες κρατησε μεχρι το 1204 περιπου συνεχως-.Γιατι να το κρυωμεν αλλωστε;;;. Οσο για την Λευκωσια ,που συνεχιζει τις συνομιλιες παρ’οτι θεωρει-οπως ειναι- εχθρους τους Τουρκους και τους υποταγμενους σαυτους Τουρκοκυπριους ,εφαρμοζει την ρηση ” την αναγκη φιλοτιμιαν ποιουμεθα”. Τελος να ευχεσθε και -ως Εβριτης περισσοτερο- να μη αποκτησουμε χερσαια συννορα ,οπως στον Εβρο και -με την απεχουσα 70 μιλια απο τα Αδανα Τουρκια-στην Κυπρο, γιατι δεν θα μπορουμε να τα υπεραπισθουμε αποτελεσματικως. Υ.Γ. Φυσικα εκεινο οτι ”δεν συμφωνει η Κυπριακη ελιτ να περιελθουν οι πλουτοπαραγωγικες πηγες στην Αθηνα”- πολυ ”μαρξιστικο” ακουγεται- . Ειναι και το πιο συντομο ανεκδοτο για τις ελιτ γενικως .Να γραφατε οτι δεν συμφωνουν η πρωην αποικιακη δυναμη και οι διεθνεις γεωπολιτικοι παικτες ,θα ειχε μια δοση αληθειας. Αφηστε που η σημερινη ΕΛΛΑΣ ουτε τα ησσονος σημασιας θεματα των Σκοπιων, της Αλβανιας και του Αιγαιου μπορει να διαχειρισθει . Μεγαλοπιανομαστε ,αλλα ειμαστε νανοι και περιμενουμε να αποδειξουμε τον Δαυιδ στον αγωνα του με τον Γολιαθ. Αλλ’αυτο δυσκολα επαναλαμβανεται μετα το ΟΧΙ και την νικη του 1940-41 επι του Ιταλικου φασισμου. Ουτε την τοτε ηγερσια εχουμε ,ουτε την φλογα της Ελληνορθοξιας των μαχητων , που τους εδινε φτερα στα ποδια και ακομα-ακομα ουτε την Βεμπο. Ειπαμε γενικη καταπτωση , με δικη μας εκλογη δε.

 2. 2
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Αγαπητέ ΣΑΝ τίποτα δεν είναι μαρξιστικό. Ας τα αφήσουμε αυτά. Οι λαοί θέλουν να ζουν ειρηνικά. Οι ηγεσίες τους οδηγούν σε πόλεμο. Χάριν ποιών συμφερόντων; Καθημερινά είμαστε σε επαφή με τους γείτονες Τούρκους που τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζουν την περιοχή μας. Εξαιρετικός λαός, πολύ φιλότιμος πέραν του δέοντος, που κρατά τις παραδόσεις, τον σεβασμό στους μεγαλύτερους με άλλα λόγια ασπάζεται τις ίδιες αρχές όπως εμείς τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 πριν μας πάρει ο πολιτισμικός κατήφορος. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της Άγκυρας πριν τον Ερντογάν αλλά και σήμερα. Γιατί έγιναν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι; Για τους λαούς; Η Ελλάς δεν είναι η σημερινή που έχει τις πολλαπλές αδυναμίες της. Πάλι ξεχάσατε τις κβερνήσεις της ΝΔ, την οικονομική υπερχρέωσή μας επί Κώστα Καραμανλή, την κυβέρνηση Σαμαρά για να μην πάμε και παλαιότερα. Βασικά ξεχνατε το πελατειακό κράτος του δικομματισμού όπου ο ένας πρωταγωνιστής ήταν πάντα η ΝΔ

  • 2.1
   ΣΑΝ says:

   ”Παθαινετε” αμα ακουτε ,η, διαβαζετε κατι για τον μαρξισμο ,τον κλεφτη των ιδεων του αρχαιων φιλοσοφων και της χριστιανικων ευαγγελιων. ”Κλωτσησατε ομως την μπαλα παλι εκτος γηπεδου-που λεμε- με την φραση σας ”ας τα αφησουμε αυτα”.Θεωρειτε λοιπον τοσο δυνατη την Ελληνοκυπριακη ελιτ , ωστε να την εξομοιωνετε με τον καπιταλισμο ,”που ολα τα μαχαιρωνει”;;;. Οσο για τον θαυμασμο σας για τον τουρκικο λαο(ισως γνωρισατε κρυπτοχριστιανους- υπαρχουν εκατομυρια απ’αυτους- στις αλησμονητες Ανατολικη Θρακη μας και τα παράλια της Μ.Ασιας μας ) ,μαλλον σφαλλετε , γιατι εκ του γεγονοτος οτι απο το 2000 εξελεξαν Δημαρχο στην Κων/πολη και απο το 2003 πρωθυπουργο επανειλημμενως και Προεδρο της Δημοκρατιας τον φερομενο ως Σουλτανος στους Ελληνες φιλοπολεμο κ. Ερντογαν, ακυρωνει τον μεγαλο θαυμασμο σας για τον τουρκικο λαο, παρ’οτι αρκετοι πιστευουν οτι οι λαοι μονοι τους -και οχι οι ηγετες τους- γραφουν την Ιστορια. Για τα περι Ν.Δ χαιρομαι οτι τα περιλαμβανετε εν περιληψει σε καθε απαντηση σας-ασχετως αν δεν χρειαζονται ,οπως τωρα- γιατι υπηρξατε και εσεις νεοδημοκρατης στην 10ετια του 1970 και τωρα -οπως και πολλοι αλλοι – πετροβολατε το δενδρο που παρηγαγε τους περισσοτερους καρπους σε συγκριση με αλλα,επιβεβαιωνοντας και την συγχρονη επιδιωξη των περισσοτερων συνελληνων με την παροιμια ”να ψοφησει η κατσικα του γειτονα” και γιαυτο δεν ειναι παρεξηγησιμη η σταση σας. Καλη σαρακοστη.

   • 2.1.1
    Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

    Γιατί γράφετε απόψεις σας που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και έτσι ίσως παρασύρετε αναγνώστες που δεν είχαν την περίσσεια χρόνου να ασχοληθούν με αυτά; Η Φιλοσοφία και η επιστήμη δεν έφθασαν στο σημερινό επίπεδο δια μαγείας ή καλύτερα δια θαύματος. Έφθασαν λιθαράκι πάνω στο λιθαράκι. Ο Μαρξ λοιπόν δεν ήταν κλέφτης της φιλοσοφίας των αρχαίων. Ήταν θαυμαστής, γιαυτό και στο διδακτορικό που εκπόνησε πραγματεύονταν τον Επίκουρο, αν θυμάμαι καλά. Έλεγε μάλιστα ότι οι αρχαίοι Έλληνες “ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ” ΔΙΌΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Αυτά έλεγε ο Μαρξ για τους αρχαίους. Ήταν και αυτός κληρονόμος της φιλοσοφίας και του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Όπως βέβαια είμαστε και εμείς κληρονόμοι τους αλλά μόνον για να παινευόμαστε. Ο Μαρξ πίστευε στην ολοκλήρωση και στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, στο ΕΥ ΖΗΝ του Αριστοτέλη. Όμως ποιό ευ ζην; Χρειαζεται ελεύθερος χρόνος και προσπάθεια για την αυτοπραγμάτωση. Όσον αφορά την ελληνοκυπριακή ελίτ, όπως ασφαλώς υπάρχει και τουρκοκυπριακή ελίτ, υπάρχει στις συνθήκες του καπιταλισμού λαός χωρίς οινονΟμική ελίτ; Δεν διαβάσατε ότι κάποιοι πρόλαβαν και απέσυραν από τις κυπριακές τράπεζες δεκάδες εκατομυρίων πριν το κούρεμα των καταθέσεων; Είναι αυτοί που δεν θέλουν επ’ ουδενί την ένωση με την Ελλάδα ώστε να μπορούν να αξιοποιούν υπερ των συμφερόντων τους τους πόρους της Κυπρου αλλά θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τα παιδιά της για τη σωτηρία τους. Γιατί δεν θέλουν την ένωση με την Ελλάδα αφού η Κύπρος είναι ήδη διχοτομημένη de facto και μας εμπαίζουν με τις συνομιλίες περί ένωσης; Έχει πλέον κάποιο νόημα η ένωση στις σημερινές συνθήκες πέραν της κωλυσιεργίας για την αξιοποίηση των συμβολαίων για τις ενεργειακές πηγές; Όσον αφορά τον τουρκικο λαό μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι περισσότεροι θα υπερεκθείαζαν τους Γερμανούς έναντι των τούρκων με τους οποίους συζήσαμε επί αιώνες και είτε θέλουμ εμείς και οι τούρκοι είτε όχι είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες. Ας μη ξεχνάμε ότι χάρις στο σύστημα των μιλλέτ που επικρατούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διατήρησαν οι λαοί την θρησκεία και τη γλώσσα τους. Διαβάστε λίγο τον Κονδύλη και τον Σκαρίμπα! και τις αναφορές τους στον Βαρθόλδη. Αν ήσαν οι Λατίνοι αντί των Οθωμανών σήμερα θα είχαμε χάσει και τη θρησκεία και τη γλώσσα μας. Αυτά δεν λένε; Δεν χαρακτηρίζει ο Κονδύλης τον εκάστοτε Πτριάρχη “σουλτάνο” των Χριστιανών λόγω των προνομίων που είχε η Εκκλησία; Βέβαια τα πράγματα δεν θα ήσαν μαγικά αλλά νομίζω πολύ καλύτερα από τους άγριους Λατίνους που αποδεκάτισαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και προετοιμασαν τον αφανισμό της. Γιατί λοιπόν να μισώ έναν γειτονικό λαό περισσότερο από τους Γερμανούς τους Γάλλους τους Βρετανούς; Η ελίτ της Άγκυρας μπορεί να επιθυμεί πόλεμο για τα συμφέροντά της αλλά όχι ο απλός τούρκος που θα χάσει τον γιό του και ίσως και το σπίτι του. Αυτή τη στιγμή κάποιος θα πρέπει να “συνετίσει” τον Αναστασιάδη. Να απλώνει δηλαδή τα πόδια του όσο το κυπριακό πάπλωμα. Αν θέλει να αισθάνεται ασφαλέστερα ας ζητήσουν την ένωσή τους με το εθνικό κέντρο, με την Ελλάδα.

    • 2.1.1.1
     Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

     Το Κεφάλαιο του Μαρξ βρίθει αναφορών στους Αρχαίους Έλληνες και σε αποσπάσματα από τα έργα τους. Σε σημείο ώστε η Έλλη Παππά, η σύζυγος του Μπελογιάννη, να γράψει το βιβλίο “Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς στο Κεφάλαιο του Μαρξ” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άγρα το 2007. Έλεος λοιπόν!!

     • ΣΑΝ says:

      Γιαυτο και θεωρω -οπως και η Ελλη Παππα- τον Μαρξ κλεφτη των ιδεων των αρχαιων φιλοσοφων μας και των Χριστιανικων Ευαγγελιων και ετερον ουδεν. Οσο για τον τουρκικο λαο , με το να εκλέγει και με μεγαλο ποσοστο επι 20ετιαν τον κ. Ερντογαν , δεν θελω να ”τον βαλουν οι Ελληνες στον κορφο τους” ,μερες που ζουμε μαλιστα και ενθυμουμενος τις βαρβαροτητές τους στα Σεπτεμβριανα το 1955 και στην επεμβαση τους στην Κυπρο το 1974” Υ.Γ Τους συγγραφεις ,στους οποιους με παρεπεμπετε , τους διαβαζω ,μαζι με πολλους αλλους , αλλα επειδη δεν εδογματισαν , επεξεργαζομαι -καθως τα παντα ρει- και διαμορφωνω ,ηλικιας και προπαιδειας ενεκεν αποψεις προσωπικες για καθε περιπτωση και για καθε θεμα και ηλικιας , πραγμα που συνιστω και σε σας.

 3. 3
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Τί άλλο να σας πω!!!

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  20/10/20 | (0 σχόλια)
  Η Τουρκία του όψιμου ερντογανικού μικρο-ιμπεριαλισμού δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα. Είναι απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Αγκυρα, από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο. Η αναχαίτιση αυτής της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας