Η πρωτοβουλία του Καίρου για τη Λιβύη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σήμερα, Σάββατο 6.6.2020, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, έλαβε χώρα μια πολιτική πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο για μια πολιτική λύση που αποκαθιστά την ηρεμία στη Λιβύη, και περιλαμβάνει το σεβασμό όλων των διεθνών πρωτοβουλιών και αποφάσεων.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah El Sissi, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, το Σύμβουλο Aqila Saleh, και τον Αρχηγό του Στρατού της Λιβύης, Στρατάρχη Khalifa Haftar στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει έκκληση προς όλα τα κόμματα της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 και επισημαίνει τη σημασία των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης Κορυφής του Βερολίνου σχετικά με μια πολιτική λύση στη Λιβύη και επίσης περιλαμβάνει τη δέσμευση για μια συνταγματική δήλωση της Λιβύης.
Μετά τη συνάντησή του με τον Στρατάρχη Κhalifa Haftar και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aqila Saleh , ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah El Sissi ανακοίνωσε την έναρξη της «Πρωτοβουλίας του Καΐρου» για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.

Η πρωτοβουλία που ξεκινά στις 8 Ιουνίου, απαιτεί την κατάπαυση του πυρός και υποχρεώνει όλα τα μέρη να απομακρύνουν τους ξένους μισθοφόρους από τη Λιβύη, να διαλύσουν ένοπλες ομάδες και να παραδώσουν τα όπλα τους.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη διασφάλιση μιας δίκαιης εκπροσώπησης των τριών περιφερειών της Λιβύης σχηματίζοντας ένα Προεδρικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από τον λαό υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προειδοποίησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της, που επεκτείνονται σε γειτονικές χώρες και περιφερειακές χώρες, επισημαίνοντας  την ανησυχία της Αιγύπτου για τις πρακτικές ορισμένων κομμάτων στην πολιτική σκηνή της Λιβύης και προειδοποιώντας να μην επιμείνουν στην αναζήτηση στρατιωτικής λύσης.

Ο Αl Sissi εξέφρασε την επιθυμία του να υποστηρίξει το εποικοδομητικό αυτό βήμα με την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση, ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκινήσουν εκ νέου την πολιτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Στρατάρχης Khalifa Haftar ανακοίνωσε την αποδοχή της πρωτοβουλίας, ελπίζοντας να λάβει διεθνή υποστήριξη, και εξέφρασε επίσης, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να υποστηρίξει τον εθνικό στρατό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, των εγκληματικών οργανώσεων και την απέλαση μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ο Haftar επεσήμανε ότι ο στρατός εργάζεται για να αποκαταστήσει την κρατική κυριαρχία και να αποβάλει τους Τούρκους αποίκους από τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η παρέμβαση της Τουρκίας ενισχύει την κατάσταση της εσωτερικής πόλωσης υπό το φως της παροχής της κυβέρνησης Al -Wefaq με περισσότερους μισθοφόρους και αυξάνει την κατάσταση της περιφερειακής πόλωσης υπό το φως της απόκλισης συμφερόντων και της δυσκολίας των πολιτικών λύσεων.

Ο Αρχηγός του Εθνικού Στρατού κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη και να επιστρέψει τους μισθοφόρους στις χώρες προέλευσής τους, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι επιδιώκει να πολιορκήσει τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μέσω των συμφωνιών της με την Al -Wefaq μέσω της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα.

Ο Haftar τόνισε την ενότητα και την κυριαρχία της Λιβύης, την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων, την έκκληση για ολοκληρωμένο διάλογο της Λιβύης με πραγματική εκπροσώπηση των γυναικών.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι η κίνηση του στρατού προς την πρωτεύουσα τον Απρίλιο, έγινε για να πολεμήσει κατά των τρομοκρατών που ελέγχουν την πόλη, επειδή ο al-Sarraj δεν μπόρεσε να λάβει πραγματικά μέτρα για την εξάλειψη των ένοπλων ομάδων.

O Aqila είπε ότι ο εθνικός στρατός ανταποκρίθηκε σε πολλές διεθνείς εκκλήσεις για αποδοχή της εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της άλλης πλευράς, τονίζοντας ότι η τρέχουσα πρωτοβουλία θα εγγυηθεί το δικαίωμα των τριών επαρχιών στη Λιβύη και ότι θα επιταχύνει το έργο ενός συντάγματος που θα ακολουθήσει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Τα ΗΑΕ ανακοινώνουν την υποστήριξή τους στις αιγυπτιακές προσπάθειες ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και επιστροφή στην πολιτική πορεία.

Η Ιορδανία εκτιμά τις αιγυπτιακές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης της Λιβύης και επιβεβαιώνει ότι η “Διακήρυξη του Καΐρου” είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

https://www.218tv.net/حفتر-يقبل-مبادرة-القاهرة-لإنهاء-الصر/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα