«Η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Bethan Moorcraft  Moneywise

Ο Jamie Dimon προειδοποιεί αυστηρά τους επενδυτές, ανησυχεί ότι η γεωπολιτική μπορεί να προκαλέσει μια «βαθιά ύφεση» — 4 τρόποι για να αντισταθμίσετε το χαρτοφυλάκιό σας.

Φωτογραφία: Ο Dimon προβαίνει σε ισχυρή προειδοποίηση λόγω «γεωπολιτικής»© Misha Friedman / Getty Images

Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase (JPM) Jamie Dimon εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους επενδυτές καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις φτάνουν σε σημείο βρασμού σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος σε δήλωση που συνοδεύει τα, καλύτερα από τα αναμενόμενα, κέρδη του τρίτου τριμήνου της τράπεζας.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων (726.200 $ ή λιγότερο) μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 7,61% από 7,86%
Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν κατά 2% την εβδομάδα και ήταν 7% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Σπίτι προς πώληση στο Millbrae, Καλιφόρνια.© Παρέχεται από το CNBC

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση την περασμένη εβδομάδα εδω και πάνω από ένα χρόνο, προκαλώντας την πρώτη αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων σε ένα μήνα.

Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 2,5% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζικών Υποθηκών.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων ($726.200 ή λιγότερο) μειώθηκε στο 7,61% από 7,86%, με τις μονάδες να πέφτουν στις 0,69 από 0,73 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με μείωση 20% πληρωμών.

Ο Dimon πιστεύει ότι θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα σε αυτόν τον τομέα τους επόμενους μήνες – προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά λόγω πολλών σημαντικών αντίθετων ανέμων. Υπενθύμισε επίσης στους επενδυτές ότι «οι αγορές πάνε καλά» σήμερα αλλά δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουν να πάνε καλά.

Η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ
Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ «παραμένουν υγιείς», έγραψε στο σχόλιό του για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου – αλλά σημείωσε ότι «οι καταναλωτές ξοδεύουν τα υπερβολικά αποθέματα μετρητών τους», σηματοδοτώντας δύσκολες στιγμές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας επανέλαβε επίσης ότι ο βασικός πληθωρισμός (η μεταβολή στο κόστος αγαθών και υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τομέων τροφίμων και ενέργειας) παραμένει επίμονα υψηλός – στο 4,1% τον Σεπτέμβριο – αυξάνοντας τον κίνδυνο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Οι επίμονα στενές αγορές εργασίας καθώς και τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε καιρό ειρήνης αυξάνουν τους κινδύνους ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός και τα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω από σήμερα», έγραψε ο Dimon.

«Επιπλέον, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ποσοτικής σύσφιξης, η οποία μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα σε μια εποχή που οι δυνατότητες δημιουργίας αγοράς περιορίζονται ολοένα και περισσότερο από τους κανονισμούς».

Αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι, σε συνδυασμό με τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, αφήνουν τις ΗΠΑ δυνητικά σε κίνδυνο αργής και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης — αλλά δεν χρειάζεται να αφήσετε τα προσωπικά σας οικονομικά να γλιστρήσουν μαζί τους. Ακολουθούν τέσσερις κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε τον πληθωρισμό, τα αυξημένα επιτόκια και το χειρότερο σενάριο ύφεσης.

Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης
Ένας εύκολος τρόπος για να τοποθετήσετε κάπου τα χρήματά σας είναι να αποθηκεύσετε κάποια μετρητά σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης (HYSA). Με ένα HYSA, θα μπορούσατε να κερδίσετε περισσότερους τόκους για τα χρήματά σας και να επωφεληθείτε από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των αναλυτών από ό,τι θα κάνατε με έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε άλλα προϊόντα αποταμίευσης υψηλής απόδοσης, όπως καταθετικούς λογαριασμούς χρηματαγοράς (MMDA) ή πιστοποιητικό κατάθεσης (CD) για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια.

Ομόλογα του Δημοσίου
Η επένδυση σε ομόλογα δημοσίου (ή έντοκα γραμμάτια) μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας και να προστατέψετε τα χρήματά σας από την αστάθεια της αγοράς. Αν και μπορεί να μην σας κάνουν πλούσιους, αυτό που κάνει τα έντοκα γραμμάτια μοναδικά είναι η ασφάλειά τους και η ικανότητά τους να εκτιμούν σε περιόδους κρίσης.

«Τα ομόλογα παρέχουν πιο υγιείς αποδόσεις από ό,τι είχαμε δει πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008», σύμφωνα με τη Vanguard. «Οι υψηλότερες τρέχουσες αποδόσεις υποστηρίζουν μια πολύ βελτιωμένη προοπτική για τις αποδόσεις των ομολόγων στο μέλλον. Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου λειτουργώντας ως αποθεματικό σε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, παρέχοντας επίσης μια ισχυρότερη βάση για μελλοντικές αποδόσεις εάν η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο μέλλον».

Ακίνητα
Τα ακίνητα θεωρούνται συχνά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιστάθμισης του πληθωρισμού για ορισμένους λόγους. Πρώτον, θα υπάρχει πάντα ζήτηση για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, ανεξάρτητα από το οικονομικό κλίμα. Και δεύτερον, οι αξίες των ακινήτων τείνουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό.

Η επένδυση σε ένα καταπίστευμα επενδύσεων σε ακίνητα (REIT) είναι ένας τρόπος για να επωφεληθείτε από την αγορά ακινήτων χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ένα φυσικό ακίνητο (και να πληρώσετε τα σημερινά επώδυνα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Τα REIT διαπραγματεύονται δημόσια. Εισπράττουν ενοίκιο από ενοικιαστές και μεταβιβάζουν αυτό το ενοίκιο στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων. Μπορείτε ακόμη και να επενδύσετε σε REIT που ενοικιάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το FBI.

Εξετάστε επίσης τη χρήση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας crowdfunding, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να συγκεντρώνουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν ακίνητα (ή μερίδιο ιδιοκτησίας) ως ομάδα.

Εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία
Τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση πλούτου. Και αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλοί προσβάσιμοι τρόποι για να προστατεύσετε το χαρτοφυλάκιό σας όταν η οικονομία των ΗΠΑ κλονίζεται.

Σκεφτείτε να εξετάσετε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι καλές τέχνες ή το κρασί, τα οποία συχνά αυξάνονται σε αξία με την πάροδο του χρόνου, ή ακόμη και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, που έχει διατηρήσει τη σταθερή αγοραστική του δύναμη με την πάροδο του χρόνου.

Moneywise

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα