Η παραχώρηση στην Τουρκία βάσης για 99 χρόνια στη Μισράτα και η απαγόρευση εισόδου Ιταλών στρατιωτών…

23/8/20 | 0 | 0 | 222 εμφανίσεις

«Η Άγκυρα και το Κατάρ έχουν υπογράψει συμφωνία παραχώρησης με την παράνομη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (της Τρίπολης) για τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με την οποία θα βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο για μια περίοδο 99 ετών, ενώ το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, επισκευή, αναδόμηση και συντήρηση της βάσης», γράφει η λιβυκή «Τζαμαχουρίγια».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, αυτό επιβεβαιώθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Yeni Akit» που σημειώνει ότι η συμφωνία έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του ομολόγου του, του Κατάρ, Μωάμεθ αλ Ατίγια, στην Τρίπολη την περασμένη Πέμπτη. Προσθέτει ακόμη ότι η συμφωνία αυτή εμπίπτει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που υιοθετεί η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, την ίδρυση ενός τριμερούς κέντρου συντονισμού «Τουρκίας, Κατάρ, GNA» στη Μισράτα, καθώς και της αεροπορικής βάσης στην Αλ Ουατίγια που θα είναι διαθέσιμη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού θα εξακολουθούν να επιχειρούν στις ακτές της Μισράτα εναντίον των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τον περιορισμό της παρουσίας των Ιταλών στρατιωτών στη Μισράτα και αυτό θα γίνει με το πρόσχημα της μη παραχώρησης βίζας για είσοδο στη Λιβύη.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι ιταλικές αναφορές ότι 40 στρατιώτες, που εργάζονται εδώ και χρόνια στο ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην πόλη Μισράτα με εντολή των Τούρκων στρατιωτικών.

Γεγονός είναι ότι οι Ιταλοί στρατιώτες που πηγαίνουν από την Ιταλία στη Μισράτα δεν θα πηγαίνουν, όπως παλιά, με υπηρεσιακό διαβατήριο και με προφορική σημείωση, αλλά κατόπιν αδείας και παραχώρησης βίζας από τη Λιβυκή πρεσβεία στη Ρώμη.

Αυτό επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μαρίνα Σερένι, όπως ανέφερε ο γνωστός Ιταλός αρθρογράφος Αλεσάντρο Πεγκάνο Ντρέτο, σημειώνει το δημοσίευμα.

jana-ly.co

http://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/9/20 | (0 σχόλια)
    Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας