Η πανδημία άλλαξε τη… Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
LIAM PROUD / REUTERS BREAKINGVIEWS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εντέλει ξεδιπλώνει την τεράστια δύναμη που έχει η χώρα της στο να κάνει επενδύσεις. Εντούτοις, το νέο πρόγραμμα μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο συζητούσαν χθες οι συμμετέχοντες στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενδεχομένως να μην ανταποκριθεί στις ουσιαστικές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της Γερμανίας στην πανδημία ήταν μάλλον εντυπωσιακή. Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είχε προωθήσει στα τέλη Μαρτίου έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό 156 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από νέο δανεισμό. Πρόκειται για κεφάλαια αντίστοιχα με το σχεδόν 5% του ΑΕΠ του 2019 και είναι ισόποσα με όσα προέβλεψε η Βρετανία. Επιπλέον, τα μέτρα της Γερμανίας και μόνο ξεπερνούν το σύνολο όσων ανακοίνωσαν μαζί η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, όπου το πλήγμα από την πανδημία στην οικονομία ήταν δριμύτερο. Ο υπουργός Οικονομικών και η Γερμανίδα καγκελάριος θέλουν, βασισμένοι στην αρχική δέσμη μέτρων, να προχωρήσουν με μια επόμενη, η οποία θα κυμαίνεται από 75 έως 80 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Βέβαια, οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση, αλλά οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι μάλλον δεν θα προσφέρει την εξόχως αναγκαία αναθέρμανση στις επενδύσεις για έργα υποδομής. Στην πραγματικότητα, ο Ολαφ Σολτς έχει προτείνει σχέδιο 57 δισ. ευρώ, με στόχο να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των πόλεων και των δήμων, οι οποίοι εν πολλοίς είναι και οι αρμόδιοι για οδικά δίκτυα και σχολικά κτίρια. Ωστόσο, οι συντηρητικοί της Αγκελας Μέρκελ έχουν αντιρρήσεις, όπως ανέφερε προσφάτως το Ρόιτερς. Ακόμη, όμως και αν συγκατανεύσουν, οι υποδομές ίσως και να μην ωφεληθούν, διότι τα κονδύλια σε μεγάλο βαθμό θα αντισταθμίσουν την απώλεια φορολογικών εσόδων.

Και στο παρελθόν, κονδύλια που είχαν κατευθυνθεί σε τοπικού χαρακτήρα έργα δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και περιορισμών στον κατασκευαστικό κλάδο. Ούτε, επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως οι Σολτς και Μέρκελ θα γεφυρώσουν το τεράστιο χάσμα που παρατηρείται στις ψηφιακές υποδομές. Η Γερμανία κατατάσσεται στη 12η θέση σε σύνολο 28 χωρών του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Κομισιόν για το 2019. Στη Βρετανία, πάντως, η οποία βρίσκεται στην 5η θέση, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, προετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις για να βελτιώσει την ευρυζωνική κάλυψη, σύμφωνα με τους Financial Times. Το κόμμα της Μέρκελ προτιμά φοροαπαλλαγές και καταβολή ρευστού σε οικογένειες, και με το τελευταίο συμφωνεί και ο Σολτς. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος οι καταναλωτές το ρευστό αυτό να μην το ξοδέψουν, αλλά να το αποταμιεύσουν λόγω ανησυχιών για την προοπτική της οικονομίας και την απασχόληση.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα