Η επιμονή της Αυστρίας κατά την τελευταία σύνοδο των ηγετών της ΕΕ να μην αφήσει πίσω τους υποψήφιους για την Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, συνέβαλε στη θετική δυναμική για την περιοχή που επί μακρόν βρισκόταν στην αίθουσα αναμονής της ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV η Αυστριακή ομοσπονδιακή υπουργός για την ΕΕ και το Σύνταγμα, Καρολάιν Εντστάντλερ, .
Κατά την τελευταία σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο, όπου τα κράτη μέλη χορήγησαν καθεστώς υποψηφιότητας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, η Αυστρία προέτρεψε να μην παραβλέψουν τα Δυτικά Βαλκάνια και προσπάθησε να υπερασπιστεί την υπόθεσή τους.
«Η συγκεκριμένη προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας, ο συμβιβασμός μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και η διεξαγωγή της πρώτης διάσκεψης προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντικά αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών», δήλωσε η ίδια.
Καθώς η ένταξη στην Ένωση είναι μια μακρά και τραχιά διαδικασία, η Αυστρία υποστηρίζει επίσης τη γαλλική προσπάθεια για μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» που θα επιτρέψει τη σταδιακή ενσωμάτωση των υποψήφιων χωρών ακόμη και πριν από την επίσημη ένταξή τους στην Ένωση.
Τον Ιούνιο, η Αυστρία κυκλοφόρησε ένα έγγραφο μεταξύ των χωρών της ΕΕ που οδήγησε ορισμένους να πιστεύουν ότι προσπαθούσε να αλλάξει τη διαδικασία προσχώρησης της Ένωσης, κάτι που η Βιέννη διέψευσε.
«Η Αυστρία πρότεινε τη λεγόμενη «σταδιακή ενσωμάτωση» των υποψήφιων χωρών σε σημαντικούς τομείς πολιτικής στην πορεία προς την πλήρη ένταξη», δήλωσε η Εντστάντλερ.
«Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ θα πρέπει να αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στις υποψήφιες χώρες από ένα πρώιμο στάδιο», πρόσθεσε.
Το κενό εξουσίας στα Βαλκάνια προσκαλεί την ξένη επιρροή
Κατά την άποψη της Εντστάντλερ, εάν η ΕΕ δεν δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μια σαφή προοπτική, η απροθυμία της θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε επιρροή από άλλους ξένους παράγοντες.
Η Αυστρία είναι εδώ και καιρό ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και διατηρεί στενούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την περιοχή.
«Εάν η Ευρώπη επιτρέψει ένα κενό εδώ, η Ρωσία, η Κίνα ή η Τουρκία θα το καλύψουν. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας. Τα Δυτικά Βαλκάνια μας ανήκουν, και οι έξι χώρες έχουν ήδη επιτύχει πολλά και αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να αναγνωριστούν”, δήλωσε ο Εντστάντλερ.
Δεν υπάρχουν φαβορί
Ωστόσο, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι μόνο ένα «ζήτημα ασφάλειας», αλλά κυρίως ένα ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ – ιδίως καθώς «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής εδώ και σχεδόν 20 χρόνια», τόνισε η Αυστριακή υπουργός.
Για την Αυστρία, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας να μην παραγκωνιστούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπέρ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
«Με κάθε κατανόηση για τους νέους υποψήφιους προς ένταξη, πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργήσουμε υποψήφιους προς ένταξη διαφορετικών κατηγοριών», δήλωσε η Εντστάντλερ.
«Για το λόγο αυτό, η Αυστρία έχει πάντα τονίσει την ανάγκη για πρόοδο στα Δυτικά Βαλκάνια, συγκεκριμένα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο», πρόσθεσε.
Ενώ η Αυστρία καταδικάζει συνεχώς τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιδεικνύει αλληλεγγύη στους Ουκρανούς, οι οποίοι «δείχνουν καθημερινά πώς να υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες», οι νέες υποψήφιες χώρες δεν πρέπει να μετρηθούν με διαφορετική κλίμακα.
«Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν διαδικασία fast-track και δεν υπάρχουν συντομεύσεις. Τα ίδια πρότυπα πρέπει να ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.
Μεταρρύθμιση και διεύρυνση της ΕΕ;
Καθώς η ΕΕ εντείνει επί του παρόντος τις προσπάθειές της να δεχτεί νέα μέλη στην Ένωση και φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη δεκαετή κόπωση της διεύρυνσης, δημιουργείται επίσης μια νέα δυναμική για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση θα είναι εφικτή μόνο εάν η ΕΕ αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και καταργήσει την ομοφωνία σε ορισμένους τομείς πολιτικής.
Ενώ η Εντστάντλερ δήλωσε ότι θα ήταν σημαντικό να «ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με τις συστάσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο, τόνισε επίσης ότι «η κατάργηση της ομοφωνίας δεν αποτελεί πανάκεια».
«Από τη μία πλευρά, μόλις απέδειξε την ενωμένη δύναμη της ΕΕ στην περίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα. Από την άλλη, η ειδική πλειοψηφία εφαρμόζεται ήδη ούτως ή άλλως σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους οποίους δεν υπάρχουν ακόμη λύσεις, όπως το μεταναστευτικό», είπε.
Η Αυστρία διστάζει εδώ και καιρό να καταργήσει την απαίτηση ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Στα μέσα Ιουνίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ τόνισε ότι η αρχή της ομοφωνίας θα ήταν σημαντική για μια μεσαίου μεγέθους χώρα όπως η Αυστρία για να συνεχίσει να έχει επιρροή στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Αυστρία φαίνεται να έχει μαλακώσει τη θέση της έκτοτε.
«Κατ’ αρχήν, είμαι υπέρ της επανεξέτασης της ομοφωνίας, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις ταχύτερα», δήλωσε η Εντστάντλερ.