Η οργή του Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Τουρκία: Η αλλαγή στάσης του Μπλίνκεν για τα F-16 και η αποδοχή του βασικού όρου του γερουσιαστή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Τις τελευταίες 72 ώρες, συμβαίνουν πολλά πράγματα στην αμερικανική πρωτεύουσα που μας αφορούν, θα έλεγα, αποκλειστικά. Και είναι σημαντικά για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, διά των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσπαθεί να αλλάξει την αρνητική εικόνα της Τουρκίας για να μπορέσει να την ενισχύσει με τα αμερικανικά μαχητικά F-16, στο όνομα της δήθεν ενότητας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αυτή τη φορά, προχώρησε σε μία κίνηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, επιχειρώντας να ανατρέψει το βασικό όρο που έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής ζητά από την Τουρκία να υπογράψει ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου (αν και αυτή δεν είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο μπουνταλάς υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε τον όρο του κ. Μενέντεζ. Η απόρριψη ισχύει και σήμερα; Θα το πληροφορηθούμε, ίσως, τις επόμενες ημέρες, καθώς οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον «πήραν φωτιά», όπως μας είπε διπλωματική πηγή.

Ο κ. Μπλίνκεν, που προχθές αντιμετώπισε τον πολύ εκνευρισμένο φιλέλληνα γερουσιαστή, έκανε μία πολύ μελετημένη δήλωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής:

  • «Ταυτόχρονα (πρέπει), φυσικά, να διασφαλίζουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους (εννοεί την Ελλάδα και την Τουρκία), ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών ή αυτών των διαφορών».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δήλωση του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό καθώς, για να μην χρησιμοποιήσει τα F-16, εναντίον της Ελλάδας, πρέπει να υπογράψει. Όχι να δώσει μία έωλη υπόσχεση. Εάν υπογράψει, σημαίνει ότι ο βασικός όρος του Ρόμπερτ Μενέντεζ γίνεται δεκτός.

Όμως, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση του γερουσιαστή. Έθεσε ξανά, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώπιον του κ. Μπλίνκεν και των υπολοίπων μελών του σώματος, όλους τους όρους, οι οποίοι αν γίνουν δεκτοί από την Τουρκία, σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς το παιγνίδι.

Το ερώτημα είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν, που γνωρίζουμε, θα ταπεινωθεί και θα αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που θέτει το Κογκρέσο και φαίνεται ότι υιοθετεί και η αμερικανική κυβέρνηση.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Όπως σημειώσαμε και χθες, χωρίς αμφιβολία ήταν εντυπωσιακός ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έχοντας απέναντι του τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και δεν είναι τυχαίο ότι σοβαροί άνθρωποι που παραβρέθηκαν στην κατάθεση του Αμερικανού υπουργού μίλησαν για ιστορική στιγμή για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ήταν μία «σύγκρουση» στην οποία κυριαρχούσε η ευγένεια και ο σεβασμός του ενός στον άλλο, αλλά ο κ. Μενέντεζ δεν χαρίστηκε. Εξέθεσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική και φανέρωσε ότι προεκλογικά οι πολιτικοί άλλα λένε, και όταν κερδίζουν την προεδρία άλλα κάνουν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έκανε το εξής: Απαρίθμησε τα εγκλήματα της Τουρκίας, εκφώνησε ένα άνευ προηγουμένου κατηγορώ εναντίον της κατοχικής δύναμης, και ήταν τόσο πειστικός, που μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισε η είδηση να κυκλοφορεί παντού.

Σημαντικοί δημοσιογράφοι και αναλυτές έσπευσαν να αναπαραγάγουν τις δηλώσεις του αλλά και το βίντεο του διαλόγου του κ. Μενέντεζ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο γερουσιαστής φάνηκε να είναι έτοιμος από καιρό γι’ αυτήν την αντιπαράθεση, διότι φαίνεται να πιστεύει ότι παρά την αλλαγή του κλίματος, μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία (και τη Συρία), η τουρκική πολιτική δεν άλλαξε καθόλου. Παραμένει η ίδια.

Απλά εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για να δείξει ένα άλλο, ψεύτικο πρόσωπο, για να έχει κέρδη πολιτικά και διπλωματικά, ώστε αργότερα να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση των απειλών και των εκβιασμών. Αφού, στο μεταξύ, εξασφαλίσει οφέλη από την Αμερική και την άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά την δήλωση του, την οποία διάβαζε λέξη προς λέξη, ήταν το απόλυτο κατηγορητήριο εναντίον της Τουρκίας. Εάν έκανε τη δήλωση αυτή σε ένα, ας πούμε, δικαστήριο, η Τουρκία θα είχε καταδικαστεί στο δευτερόλεπτο.

  • Ο κ. Μπλίνκεν, ενώ περίμενε την επίθεση εναντίον της Τουρκίας, διότι γνωρίζει τις θέσεις του γερουσιαστή, με τον οποίο διατηρούν φιλία για πολλά χρόνια, φάνηκε να ξαφνιάζεται. Η απάντηση του Αμερικανού υπουργού ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Διότι στην πραγματικότητα και πίσω από τις κλειστές πόρτες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι έξω φρενών με την Τουρκία. Απλά, πριν από τις εκλογές δεν θέλουν με τίποτα να πράξουν οτιδήποτε που θα θεωρηθεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της κατοχικής δύναμης.

Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία για την αμερικανική θέση αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές. Επιθυμούν διακαώς την ήττα του Ταγίπ Ερντογάν.

Καταλήγοντας να μου επιτρέψετε ένα σχόλιο αγαπητοί αναγνώστες: Είναι τραγικό να ακούμε αυτό το κατηγορώ εναντίον της Τουρκίας από ένα ξένο, διότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν έχει ελληνικές ρίζες. Είναι Κουβανός, ως γνωστό. Είναι πιο τραγικό ότι δεν ακούμε τέτοιες κουβέντες από τους δικούς μας πολιτικούς. Αυτά…

https://hellasjournal.com/2023/03/i-orgi-tou-menentez-gia-tin-tourkia-i-allagi-stasis-tou-blinken-gia-ta-f-16-ke-i-apodochi-tou-vasikou-orou-tou-gerousiasti-video/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα