Natalie Ecanow Αναλύτρια Ερευνών
Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο αλ-Θάνι αρνήθηκε να καταδικάσει τη Χαμάς — την υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα που υποκίνησε τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αντίθετα, καταδίκασε το εβραϊκό κράτος για αυτό που περιέγραψε ως «τις πιο βάρβαρες και αποτρόπαιες και εκτεταμένες» παραβιάσεις «ανθρώπινων αξιών, διεθνών καταστατικών και κανόνων».
Η ομιλία του Αλ Θάνι καταδεικνύει ότι το Κατάρ παραμένει πιστό στην αφήγηση της Χαμάς για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και δεν πρέπει να το εμπιστευόμαστε ως αμερόληπτο συνομιλητή μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, ο αλ-Θάνι δεν ανέφερε ποτέ ότι η Χαμάς σφαγείασε 1.200 Ισραηλινούς και απήγαγε περίπου 250 άλλους στις 7 Οκτωβρίου.
Δεν ανέφερε ποτέ ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν έκθεση τον Μάρτιο που περιγράφει «σαφείς και πειστικές» αποδείξεις ότι τρομοκράτες της Χαμάς διέπραξαν εκτεταμένα σεξουαλικά εγκλήματα στις 7 Οκτωβρίου.
Ποτέ δεν ανέφερε τα ασυνήθιστα βήματα που έχει λάβει το Ισραήλ για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων σε μια ζώνη μάχης, ενώ η Χαμάς χρησιμοποιεί σχολεία, νοσοκομεία, ακόμη και παιδικές κρεβατοκάμαρες ως ανθρώπινες ασπίδες.
Παραμερίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατίας, ο αλ-Θάνι συνέχισε να χειροκροτεί τους Παλαιστίνιους στη Γάζα για την «αξιοσημείωτη ανάπτυξη» του θύλακα τα τελευταία 17 χρόνια, παραμελώντας να αναφέρει ότι η Χαμάς επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή τρομοκρατικών υποδομών αντί επενδύσεις στην οικονομία. Κατήγγειλε επίσης τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, τον οποίο ο εμίρης χαρακτήρισε νόμιμο πολιτικό αξιωματούχο. Και ο αλ-Θάνι αναφέρθηκε σε όλους τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα ως «μάρτυρες», αγνοώντας το γεγονός ότι χιλιάδες θύματα ήταν τρομοκράτες της Χαμάς.
Στη συνέχεια, ο αλ-Θάνι επέκρινε το Ισραήλ ότι «διεξήγαγε πόλεμο στον Λίβανο», ενώ δεν ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τον πόλεμο εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones καθημερινά στο βόρειο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023, εκτοπίζοντας τουλάχιστον 60.000 αμάχους από τα σπίτια τους και σκοτώνοντας δεκάδες. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι η σύγκρουση του Ισραήλ είναι με τη Χεζμπολάχ, όχι με τον λαό του Λιβάνου. Αλλά αυτό προφανώς χάθηκε στον αλ-Θάνι. Δεν κατονόμασε ούτε μια φορά τη Χεζμπολάχ στην ομιλία του στον ΟΗΕ.
Παραβλέποντας βολικά τα γεγονότα, ο εμίρης επέμεινε ότι η έκρηξη από το Ισραήλ χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας που μετέφεραν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ήταν ένα «μείζον έγκλημα» που διενεργήθηκε με «πλήρη αδιαφορία» για την «ταυτότητα ή τοποθεσία» των θυμάτων. Στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις θεωρούνται η πιο αυστηρά περιορισμένη εκτεταμένη επίθεση σε τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία.
Με την περιοχή να βρίσκεται στον γκρεμό ενός ευρύτερου πολέμου, ο αλ-Θάνι προειδοποίησε ότι η βία πρέπει να σταματήσει.
«Αυτή είναι η επιλογή ενώπιον του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι «το κράτος του Κατάρ δεν θα φεισθεί προσπαθειών σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους του και τα Ηνωμένα Έθνη για να εδραιώσει σταθερά τους πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου».
Το να φέρει το βάρος στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο αγνοεί την πραγματικότητα, στην οποία ο Άξονας Επίθεσης του Ιράν ξεκίνησε σκόπιμα – απρόκλητα – μια σύγκρουση που στόχευσε όχι μόνο τους Ισραηλινούς, αλλά και τους Αμερικανούς και άλλους ελεύθερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο ισχυρισμός του Al-Thani ότι το Κατάρ είναι αφοσιωμένο στην ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εξίσου απατηλός. Το Κατάρ φιλοξενεί ηγέτες και χρηματοδότες της Χαμάς, παρέχει οικονομική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Χαμάς της Γάζας και ενισχύει την προπαγάνδα της Χαμάς στο Αλ Τζαζίρα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Κατάρ συνεχίζει να καταχράται τα δικαιώματα του ίδιου του πληθυσμού της.
Σε μια έκθεση του 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε «σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων «αξιόπιστων αναφορών» για παραβιάσεις όπως «αναγκαστική εξαφάνιση», «αυθαίρετη σύλληψη» και «εκτεταμένη βία με βάση το φύλο».
Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Ντόχα βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή εκμεταλλευόταν μετανάστες εργάτες που απασχολούνταν για την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται υπερωρίες κάτω από τον καυτό ήλιο, συχνά χωρίς αποζημίωση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εκφράζει ευγνωμοσύνη στο Κατάρ και εμπιστοσύνη στις διπλωματικές υπηρεσίες της Ντόχα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου – μια μέρα μετά την ομιλία του αλ-Θάνι στον ΟΗΕ – ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «ευγνώμων» στους «φίλους μας από το Κατάρ» για τις «άοκνες προσπάθειές τους να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δέχθηκε το Κατάρ στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας των ΗΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες του Κατάρ να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα. Ο Μπλίνκεν είπε ότι η συμμετοχή του Κατάρ στο πρόγραμμα «θα εμβαθύνει τη στρατηγική μας συνεργασία και θα ενισχύσει τη ροή ανθρώπων και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να είναι νηφάλια για τους εταίρους της στη Ντόχα. Η ομιλία του Αλ-Θάνι στα Ηνωμένα Έθνη καταδεικνύει ότι το Κατάρ παραμένει προσκολλημένο στην ιδεολογία της Χαμάς και δεν πρέπει να του εμπιστεύονται ως έντιμο μεσίτη ή αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
*Η Natalie Ecanow είναι αναλύτρια ερευνών στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), ένα μη κομματικό ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον, DC που εστιάζει στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Ακολουθήστε τη Natalie στο X @NatalieEcanow.
European Leadership Network: Η Χαμάς εισχωρεί επικίνδυνα στην Ευρώπη, έχει λάβει εκατομμύρια από φιλανθρωπικές οργανώσεις
Και πώς να μην εισχωρεί μετά από τόση προπαγάνδα;
Μωρίς Σιακκής(*)
Επτά παρανοήσεις για το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη
(*)Ο Μωρίς Σιακκής είναι Έλληνας εβραϊκού θρησκεύματος, με καταγωγή από τη Χαλκίδα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και την Αγγλία και η μεταπτυχιακή του διατριβή ήταν η συγκριτική ανάλυση τριών περιπτώσεων γενοκτονίας, εστιάζοντας στο ρόλο του σύγχρονου κράτους. Έχει χάσει παππού και θεία στο Ολοκαύτωμα, ενώ ο πατέρας του παρασημοφορήθηκε για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία του Ρίμινι με τον ελληνικό στρατό.