Η ομιλία Μητσοτάκη δυσαρέστησε την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ. Νέες δηλώσεις Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας, την Τετάρτη, σε βουλευτές του AKP

Ακόμη περισσότερο όμως φαίνεται πως ενόχλησε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε με όλο το Κογκρέσο στο πόδι, σε διάφορα σημεία της ομιλίας του και ειδικότερα στην αναφορά που έκανε στο Κυπριακό ζητώντας να μην υιοθετηθεί λύση δύο κρατών.

Οι τίτλοι σε ευρύ φάσμα δείχνουν πόσο ενόχλησε την Τουρκία ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η δήλωση πως η Ελλάδα θα αγοράσει F-35.

Στα χειρότερά τους οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον

Μητσοτάκης, ομιλία, Αμερικανικό Κογκρέσο, ΗΠΑ, Για «Καταγγελίες Μητσοτάκη στο Κογκρέσο» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη αγορά των S400 η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35 και τώρα ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να εξασφαλίσει την αγορά κιτ αναβάθμισης των παλαιάς γενιάς F-16. Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία τα 5 πρώτα F-35 που κατασκευάστηκαν και έχουν πληρωθεί.

Οι τίτλοι και τα άρθρα δείχνουν την οργή που προκαλούν αυτές οι εξελίξεις στην Άγκυρα: «Κλακαδόροι του Μητσοτάκη αυτοί που τον χειροκρότησαν όρθιοι στο Κογκρέσο», «Παιχνίδια της Ελλάδας για να πάρει F-35», «Συκοφαντίες για την ανατολική Μεσόγειο», «Καταγγελίες Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», είναι κάποιοι από αυτούς.

Αυτό είναι το κλίμα σήμερα στην Τουρκία με το πιθανό βέτο της Τουρκίας στο φόντο, για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, να προσθέτει ένα ακόμη αγκάθι ή σύμφωνα με αναλυτές στην Άγκυρα ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον που βρίσκονται στα χειρότερά τους.

Επιμένει ο Ερντογάν

Το μεσημέρι της Τετάρτης είχαμε νέες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP ο Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψη «τις ευαισθησίες της Τουρκίας» και κάλεσε την Ατλαντική συμμαχία «να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για μία ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία»,. Παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν «επιστρέψει» τους τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα