Η Ομίχλη του πολέμου και η Γραμματική του πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ομίχλη του πολέμου είναι μια αρχαία έννοια, φθαρμένη αλλά αληθινή. Προχωρώντας σε αυτό που πιστεύει ότι είναι μια εχθρική θέση, κάθεται σε ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, ένας στρατιώτης ονειρεύεται πολλά όνειρα, κυρίως εφιάλτες, και μπορεί γρήγορα να παγιδευτεί σε παραισθήσεις. Ο ήχος μιας καταπακτής που κλείνει με δύναμη μετατρέπεται σε βολή πυροβολικού. Ένα άτομο που φωνάζει από μακριά μεταμορφώνεται στον ήχο μιας μεραρχίας που πλησιάζει. Οι τρομαγμένες μουρμούρες ενός φίλου γίνονται μια εισερχόμενη αεροπορική επιδρομή. Ο φόβος είναι ο σύζυγος των ψευδαισθήσεων, και αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορούν να γίνουν αλήθεια σε έναν ρεπόρτερ που δεν διδάσκεται τη γραμματική του πολέμου.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε την ομίχλη. Ένα παράδειγμα σημειώθηκε χθες το βράδυ όταν αναφέρθηε ότι ένας πύραυλος κρουζ εξερράγη μετά από πρόσκρουση σε κτίριο στην Ουκρανία. Μπορεί να υπήρξε έκρηξη, αλλά είναι απίθανο κάποιος να δει τον πραγματικό πύραυλο. Είναι σχεδόν αδύνατο να τον αναγνωρίσει κάποιος ως πύραυλο κρουζ. Τώρα, κάποιος που ζει στο Τέξας και είδε αυτόν τον απολογισμό μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι στόχευαν μικρές τοποθεσίες με πυραύλους κρουζ και διέθεταν τεράστιες ποσότητες από αυτούς. Ή μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι κάποιος είδε μια έκρηξη και υπέθεσε ότι προκλήθηκε από έναν ρωσικό πύραυλο, τον οποίο ονόμασε πύραυλο κρουζ.

Χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν αναφορές από την Ουκρανία για πολλές εκρήξεις, πολλές συναντήσεις με τανκς και ούτω καθεξής. Οι Ουκρανοί ήταν τρομοκρατημένοι χθες το βράδυ. Ήταν σε πόλεμο με έναν ισχυρό εχθρό, και όπου κι αν κοιτούσαν, υπήρχε κίνδυνος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είδαν τανκς να λειτουργούν μόνα τους ή πεζούς να ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια με τα πόδια για να καταλάβουν ένα μικρό κυβερνητικό κτίριο στη μέση του πουθενά. Αλλά στην αρχή του πολέμου, αυτά τα πράγματα πιστεύονται, και το καθήκον είναι να μετρηθούν οι αναφορές με τη γραμματική του πολέμου. Μια μικρή μονάδα πεζικού δεν προετοιμάζεται να επιτεθεί σε ένα κτίριο την ίδια μέρα που μεταφέρθηκε με φορτηγό εκατοντάδες μίλια. Τα τανκς δεν σπρώχνονται μόνα τους την εχθρική νύχτα. Ο φόβος μεταμορφώνει την πραγματικότητα σε ένα τέρας που περιμένει να σε κυριεύσει.

Αυτή είναι η αληθινή ομίχλη του πολέμου. Δεν είναι η ψυχρή αβεβαιότητα για το τι πρέπει να ξέρετε αλλά δεν το ξέρετε. Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια των ανθρώπων να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν, ή πιο συγκεκριμένα, να αρπάξουν αυτό που φοβούνται. Οι ειδικοί του ψυχολογικού πολέμου και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους. Οι Ρώσοι θέλουν να πείσουν τους Ουκρανούς ότι η κατάστασή τους είναι απελπιστική και οι Ουκρανοί θέλουν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να κερδίσουν εάν πιστεύουν στη χώρα τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρώτη μέρα του πολέμου είναι μια μορφή τρέλας και η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει από αυτή την τρέλα είναι αδύνατη. Τα ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή από δημοσιογράφους που κάλυψαν τελευταία το Super Bowl είναι κερασάκι στην τούρτα. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τίποτα ακόμα από την ασφαλή μετακίνησή μας.

Μια αναφορά που πιστεύω είναι ότι μια σειρά ρωσικών τεθωρακισμένων που κινούνταν προς το Κίεβο συνάντησε ουκρανικό πεζικό οπλισμένο με αντιαρματικά βλήματα Javelin και καταστράφηκε. Αυτό συνάδει με τη γραμματική του πολέμου. Θυμάμαι τον σοβιετικό αντιαρματικό πύραυλο AT-3 που κατέστρεψε μια ισραηλινή ταξιαρχία που δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Η διάλεκτος των κατευθυνόμενων βλημάτων κατά των τανκς είναι πλέον γνωστή και θα είναι ένας λόγος που η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι απελπιστική. Αυτό ταιριάζει στη γραμματική του πολέμου. Ο υπόλοιπος θόρυβος όχι. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να αναρωτηθούμε γιατί, αν οι Ρώσοι είναι τόσο έξυπνοι, δεν έκλεισαν όλες τις επικοινωνίες της Ουκρανίας πριν ξεκινήσουν την επίθεση. Η γραμματική του πολέμου ξεκαθαρίζει την ομίχλη του πολέμου ή τουλάχιστον ορίζει τις ερωτήσεις που αξίζει να τεθούν. Αυτή τη στιγμή, είναι πολλές.

*Ο Τζορτζ Φρίντμαν είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γεωπολιτικός αναλυτής και στρατηγιστής και ο ιδρυτής και πρόεδρος της Geopolitical Futures.

geopoliticalfutures.com

Μετάφραση “Ανιχνεύσεις”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα