Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης  ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Τουρκίας υπό επιτήρηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη, [email protected]  – www.kalkis.eu

Αυτό ανακοίνωσαν στις 23-10-2021 τρία σοβαρά μέσα μαζικής ενημέρωσης :  του ηλεκτρονικού Le Monde, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και του Reuters υπό τον τίτλο : «Στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση, ο Ερντογάν θέλει να κηρύξει δέκα πρεσβευτές personæ non gratæ» (Dans son bras de fer avec l’Occident, Erdogan veut déclarer dix ambassadeurs « personæ non gratæ ».

Ποια είναι η «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης»

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, η  «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης» (Le Groupe d’action financière ή Financial Action Task Force) είναι ένας διακυβερνητικός φορέας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και από τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ο εν λόγω οργανισμός είναι ένας ξεχωριστός φορέας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ δεν είναι και μέλη της «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης» και το αντίστροφο.

Η «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης», ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την τοποθέτηση της γείτονος  υπό επιτήρηση. Δηλαδή η Τουρκία μπήκε στη γκρίζα λίστα της για τις αποτυχίες της στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Δίπλα στις δακτυλοδεικτούμενες  χώρες,  όπως ο Παναμάς, η Συρία, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε. Παρά της «μιας κάποιας προόδου» σε αυτούς τους δυο τομείς από το 2019, η «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης» τόνισε ότι «παραμένουν σοβαρά προβλήματα». Η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίστηκε «άδικη» από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της Τουρκίας στη γκρίζα λίστα της Financial Action Task Force (FATF) μπορεί να έχει συνέπειες στις ξένες επενδύσεις στη χώρα αυτή και να επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμμένη, από την κατρακύλα της λίρας, οικονομική της κατάσταση.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα