Η ολική επιστροφή της Βικτόριας Νούλαντ στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν: Βρίσκει μία επικίνδυνη Τουρκία…

6/1/21 | 0 | 0 | 239 εμφανίσεις

FILE PHOTO: Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, όταν πέρασε από την Ελλάδα ζήτησε και επισκέφθηκε το Τέμπλο του Ήφαιστου, στην Αθήνα. Αριστερά διακρίνεται η κ. Βικτόρια Νούλαντ. State Department photo

Εμείς θα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ανεξάρτητα αν μας «συμφέρουν» ή όχι. Η ενημέρωση θα είναι καθαρή και η ιστοσελίδα μας δεν θα κρύβει τίποτα… Άσχετα αν η αρθρογραφία της ήταν φιλική προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, συγκλίνουν ότι δύο κυρίες από το παρελθόν θα αναλάβουν τα θέματα μας (της Ελλάδας, της Κύπρου, και της Τουρκίας) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται:

  • Για τη Βικτόρια Νούλαντ, που προαλείφεται για τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις. Μία υψηλόβαθμη θέση στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
  • Και η Αμάντα Σλόατ, η οποία μετατίθεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και θα αναλάβει τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Σημειώνω ότι η πληροφορία για τους διορισμούς δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιστοσελίδα POLITICO. Άρα ισχύουν…

Οι εν λόγω κυρίες θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις, αλλά δεν θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Όμως, θα μπορούν να επηρεάζουν τα πράγματα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο.

Δεν θα έλεγα ότι οι θέσεις τους, επί κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, ήταν καλές για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίθετα. Ιδιαίτερα η κ. Σλόατ δημιούργησε προβλήματα στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Και όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση και εργάστηκε για «δεξαμενές σκέψεις» συνέχιζε με τα κείμενά της να στηρίζει την κατοχική δύναμη.

Αλλά, από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα άλλαξαν πολύ. Και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αλλάξουν και οι θέσεις της κ. Νούλαντ και της αγαπητής Αμάντας. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που υποστήριζαν με πάθος επί κυβέρνησης του κ. Ομπάμα.

Η Τουρκία είναι μία εχθρική χώρα ως προς τα συμφέροντα της Αμερικής. Βρίσκεται σε πορεία μεγάλης σύγκρουσης με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, άσχετα τι λέει για εσωτερική κατανάλωση ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο νεοσουλτάνος δεν έχει την παραμικρή εκτίμηση για τον εκλεγμένο πρόεδρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σίγουρα αναμένω ότι οι δύο κυρίες θα θελήσουν να δώσουν χρόνο στην Τουρκία και τον Ερντογάν. Μήπως και δεήσει να αποφασίσει να αλλάξει πορεία, που ουδείς το βλέπει στην Ουάσιγκτον. Χαμένος κόπος. Και να προσέξουν μην χαλάσει η επιδερμίδα τους από τη στενοχώρια.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τζο Μπάιντεν έχει τις δικές του θέσεις για τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Και επίσης ότι διατηρεί προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με πάρα πολλούς Ελληνοαμερικανούς. Και όταν γράφω πάρα πολλούς, εννοώ εκατοντάδες. Οι ομογενείς στήριξαν τον νέο πρόεδρο όσο καμία άλλη κοινότητα στην Αμερική. Το γνωρίζει και το δείχνει…

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Κύπριος πρόεδρος βοήθησε τον κ. Μπάιντεν σε μία σημαντική στιγμή για την οικογένεια του…

  • Η Ομογένεια θα παρακολουθήσει την πορεία της κ. Νούλαντ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της κ. Σλόατ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
  • Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο και πολύ περισσότερο ούτε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε υποστήριξη στην κατοχική δύναμη εις βάρος των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων.

ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Αρχίζει η μάχη για τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Τη Δευτέρα,

Συνέχεια στο Hellas Journal

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/21 | (1 σχόλια)
    του Max Boot (*) Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας