Η νέα σύγκρουση της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα γίνει στη Μεσόγειο: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μυτιληναίος στο συνέδριο του Delphi Forum και της Καθημερινής. Φωτογραφία Hellas Journal

NOVEMBER 26, 2019

Ένα συνέδριο του Delphi Forum και της εφημερίδας Καθημερινής στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την ομογενειακή οργάνωση HALC, έδειξε και απέδειξε ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έχουν πολλούς τρόπους να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Παρέλασαν από αυτό το συνέδριο σημαντικοί Αμερικανοί, Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μαζί με τους ακτιβιστές της Ομογένειας και μερικούς σημαντικούς επιχειρηματίες ανέδειξαν τον ρόλο που μπορούν να παίξουν η Αθήνα και η Λευκωσία στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναδεικνύεται στο νέο χώρο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων. Εκεί θα «κονταροκτυπηθούν» οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Ρωσία και η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιλέξει: Την παραδοσιακή της σύμμαχο ή τη νέα στρατηγική της φίλη;

Όσο και να κάνει εντύπωση, όλο και περισσότεροι αναλυτές και διπλωμάτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον βοηθά να νιώθει πως έγινε ξαφνικά παγκόσμιος ηγέτης. Πρόκειται για μία πλασματική εικόνα.

Ο Ρώσος ηγέτης υλοποιεί το σχέδιο του για ρήξη στο ΝΑΤΟ και ήδη, μπορούμε να πούμε, ότι η νότια πτέρυγα έχει καταστεί «νεκρή». Ολίγο τον ενδιαφέρει ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στη συνέντευξη του στον Economist, δεν μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση για τη Δυτική Συμμαχία. Οι ανακοινώσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, την εβδομάδα που πέρασε, είναι για τα …πανηγύρια. Πως μπορούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να ομιλούν για ενότητα και ομοψυχία, όταν η Τουρκία ερωτοτροπεί με τον Πούτιν και αγοράζει ρωσικό οπλισμό;

Για την Ελλάδα και την Κύπρο τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Η πρώτη ανήκει στο ΝΑΤΟ και παραμένει πιστή στη Δυτική Συμμαχία και στις ΗΠΑ, και η δεύτερη, με την παρούσα κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, επέλεξε τη Δύση. Οπότε, η Αμερική έχει απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο μεγάλες υποχρεώσεις. Και θα πρέπει να αρχίσει να τις υλοποιεί, άσχετα από την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα με την Τουρκία.

Η ενίσχυση της Ελλάδας, οικονομική και στρατιωτική, είναι απαραίτητη. Είναι ο μόνος τρόπος για να αναλάβει η χώρα το νέο ρόλο που διστακτικά της παραδίδει η Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται σε μία κατάσταση “τρέλας” -θα έλεγα και ψυχοπάθειας.

Τρία χρόνια μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η υπερδύναμη είναι σε σύγχυση και …αταξία. Η πολιτική αλλάζει ανα λεπτό και έχει σημασία ότι στο τέλος επικρατεί η θέση του Αμερικανού προέδρου. Δεν υπάρχει ούτε ένας στην κυβέρνηση, που να έχει το θάρρος να σηκώσει ανάστημα και να του πει πως κάνει λάθος. Ενώ στις ιδιωτικές συζητήσεις λέγεται πως βγάζουν …καπνούς από τα αυτιά!

Ενώ το αμερικανικό διπλωματικό και το στρατιωτικό κατεστημένο γνωρίζει την πραγματική κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και των ΗΠΑ και πιστεύει ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, θα μπορούσαν να λύσουν πολλά στρατηγικά προβλήματα της Αμερικής, σταματούν μπροστά στα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Τραμπ. Ναι… Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά κύριοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, διότι ο σημερινός Λευκός Οίκος οδήγησε τα πράγματα στο σημείο που ουδείς έχει εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον.

Εκεί που οι Αμερικανοί έχουν μπλέξει τα …πάντα τους, είναι στην Κύπρο. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη φιλοτουρκική και ρατσιστική  λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε έλεγχο του νησιού από την Τουρκία και αντιτίθεται στα στρατηγικά συμφέροντα όλων των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τι να πει κανείς… Είναι σοβαρότατο το πρόβλημα, διότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψε στον εαυτό του να εκβιάζεται και να ελέγχεται από την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία.

Στην Κύπρο, η Αμερική πρέπει να σταματήσει να επιμένει σε λύση που θα παραδώσει το νησί στη σφαίρα επιρροής της κατοχικής δύναμης. Εάν η Τουρκία εξέλθει νικήτρια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα χάσουν στρατηγικά. Είναι μία τεράστια ανοησία η επιμονή στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, διότι ο έλεγχος της Κύπρου αναλαμβάνεται από μία χώρα-ταραξία, που έχει τοποθετήσει όλα τα αυγά της στη Μόσχα.

Ο στρατηγικός διάλογος της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Και οι Αμερικανοί πρέπει επιτέλους να δουν ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται πλέον με τα τουρκικά…

Πηγή: Η νέα σύγκρουση της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα γίνει στη Μεσόγειο: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου https://hellasjournal.com/2019/11/i-nea-sygkroysi-tis-rosias-kai-ton-ipa-tha-ginei-sti-mesogeio-o-rolos-ellada-kai-kyproy/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα