Η «Μύκονος» είναι παντού…

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Στέλιος Σοφιανός 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 20:23

Ο ιός της άμετρης και άλογης τουριστικής ανάπτυξης έχει προ πολλού εξελιχθεί σε πανδημία και μεταλλάσσει τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας. Το σοκ της επιστροφής σε μια αγαπημένη παραλία της Κρήτης, κάποτε απολαυστική και τώρα κατεστραμμένη από την άναρχη και ασύδοτη «τουριστική ανάπτυξη»

Μέσα Αυγούστου φτάσαμε με το πλοίο ξημερώματα στα Χανιά για το κυρίως μέρος των διακοπών μας. Την είχα νοσταλγήσει την Κρήτη, είχαν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τις προηγούμενες διακοπές μας εκεί, τις τελευταίες χωρίς παιδιά. Για μένα ήταν πολλά, πάρα πολλά, αν σκεφτεί κανείς ότι για μια 20ετία περίπου πριν από το διάστημα αυτό, σπάνια περνούσε χρόνος που δεν θα βρισκόμουν στο νησί.

Χωρίς να κατάγομαι από εκεί, η Κρήτη με είχε κερδίσει, ένιωθα πολύ οικεία στις θάλασσες και τα βουνά της, δυτικά, κεντρικά, ανατολικά – χιλιάδες χιλιόμετρα είχα «γράψει» πάνω της. Περάσαμε από την παλιά πόλη των Χανίων για πρωινό, ήταν ακόμη πολύ νωρίς, πολύ ήσυχα, πολύ νόστιμα (πάντα), πολύ όμορφα.

Ξεκινήσαμε για το «μέρος» μας. Ενα απλό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκι, σε μια από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, της Ελλάδας, της Μεσογείου. Μια παραλία που, την ημέρα, όσο κόσμο και αν είχε (και είχε πολύ), πάντα θα έβρισκες χώρο για να κάνεις άνετα τις βουτιές σου και να διαβάσεις τα βιβλία που κουβαλούσες μαζί σου από τον χειμώνα. Και που το βράδυ, όταν όλοι έφευγαν και ο αέρας έπεφτε, «μεταλλασσόταν» σε ησυχαστήριο. Ονειρο.

Αμφιθεατρικά χτισμένο, με πανοραμική θέα στην παραλία, το κατάλυμά μας ήταν ίδιο και απαράλλαχτο. Η τεράστια παραλία, όχι. Εκεί όπου βρίσκονταν οι (πολλές, ούτως ή άλλως) ομπρέλες και ξαπλώστρες είχαν, στο μεταξύ, ανεγερθεί «το Scorpios και το Principotte μαζί!» – αυτή ήταν η πρώτη σκέψη και τα πρώτα λόγια μου, βλέποντας τις «μεγαλειώδεις» κατασκευές που στέγαζαν (και στεγάζουν) εστιατόρια, μπαρ, ακόμη και μπουτίκ ρούχων.

Ολα αυτά και εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα απλώνονταν κάτω από τα μάτια και τα πόδια μας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας. Το σοκ ήταν τεράστιο. «Γιατί την κάνατε Μύκονο;», ήταν η πρώτη ερώτησή μας προς τους ντόπιους φίλους μας, ερώτηση που πάλευε να φτάσει στα αυτιά τους μέσα από τα δυνατά beats που έφταναν από τα μπαρ της παραλίας.

Και όταν το αρχικό σοκ άρχισε να υποχωρεί, ήρθαν και άλλες ερωτήσεις: «Μα εδώ δεν είναι προστατευόμενη περιοχή Natura;

Εκεί κάτω δεν είναι που γεννάνε οι καρέτα καρέτα; Και από εκεί δεν ξεκινάει ο αρχαιολογικός χώρος; Πώς πήραν άδεια; Πώς και ποιοι επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά;».

Οι φίλοι μας κούνησαν το κεφάλι, το κατέβασαν, ήταν προφανές ότι δεν ήθελαν, δεν τους άρεσε, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν και τίποτα σε αυτή την βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας της παραλίας, της φύσης, των διακοπών μας.

«Ξέρεις, οι ξαπλώστρες πια έχουν 50 ευρώ το σετ, ενώ για εκείνα τα μεγάλα κρεβάτια χρεώνουν 250 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση», ψέλλισε ο ιδιοκτήτης του καταλύματος.

«Οταν βρίσκεις», σκέφτηκα, βλέποντας ξαπλώστρες, κρεβάτια και τραπέζια γεμάτα από κόσμο… Σκέφτηκα μετά και ότι εκείνοι οι καλοί άνθρωποι το έβλεπαν αυτό να έρχεται χρόνο με τον χρόνο, κάθε καλοκαίρι κάτι να αλλάζει (προς το χειρότερο), στο όνομα της (οργιώδους) τουριστικής ανάπτυξης. Πιθανώς να είδαν και δημάρχους και βουλευτές να χαιρετίζουν με υπερηφάνεια τις «επενδύσεις» στα εγκαίνια των «θηρίων». Εμείς, όμως, το είδαμε «έτοιμο», είχαμε στο μυαλό και τις αναμνήσεις μας μια εικόνα άλλη, που όχι απλώς αλλοιώθηκε μέσα σε αυτά τα 9-10 χρόνια, αλλά εξαφανίστηκε. Ψυχρολουσία. Απογοήτευση. Οργή.

Αν είχαμε εναλλακτική στα μέσα Αυγούστου, θα φεύγαμε το ίδιο πρωί, αφού ο αγαπημένος μας τόπος, μας έδιωχνε με τον (νέο και βίαιο) τρόπο του. Μείναμε όμως για την επόμενη εβδομάδα, επιλέγοντας να πηγαίνουμε για μπάνιο με το αυτοκίνητο κάπου όπου η «Μύκονος» δεν είχε φτάσει ακόμη. Τότε. Γιατί σήμερα, δύο χρόνια μετά, τρέμω στην ιδέα τι μπορεί να συναντήσω αν βρεθώ ξανά εκεί τριγύρω. Που δεν πρόκειται, βεβαίως.

Ναι, θα μου λείψουν οι φίλοι μου, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι. Αλλά φοβάμαι ότι σύντομα και αυτοί θα πρέπει να μαζέψουν τα κουβαδάκια τους για να πάνε να παίξουν σε άλλη παραλία. Οχι ότι έμειναν πολλές, βέβαια, αφού ο ιός της άμετρης και άλογης τουριστικής «ανάπτυξης» έχει προ πολλού εξελιχθεί σε πανδημία και τείνει να μετατρέψει σε «Μύκονο» τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας. Και εμείς πού θα πάμε; Ε, ας πάρουμε τα βουνά… Πηγή: Protagon.gr

spot_img

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εντάξει, καλή η κριτική, αλλά καλύτερο ακόμα να προτείνεις και λύσεις.
  Όταν αρνείσαι πεισματικά ως κοινωνία να δημιουργήσεις αναπτυξιακούς τομείς είναι επόμενο να παραμείνουμε τα…γκαρσόνια της Ευρώπης με τον τουρισμό ως “βαριά βιομηχανία”.
  Δεν γνωρίζω βέβαια τί δουλειά κάμει ο αρθρογράφος αλλά το θεωρώ κάπως επιπόλαιο, επειδή ο ίδιος δεν εργάζεται σε αυτόν τον τομέα να πιστεύει ότι έχει το ηθικό ανάστημα να διαμαρτύρεται για το φυσικό περιβάλλον των… καρέτα καρέτα.

  • Αυτό το “γκαρσόνια της Ευρώπης” λέγεται και ξαναλέγεται υποτιμητικά, λες κι έχομε την γερμανική βιομηχανία και δεν χρειαζόμαστε τον τουρισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι τον υποτιμούν, ενώ η πρωτοπόρος σ’ αυτόν Ελβετία, η οποία έχει και πολλά άλλα έσοδα, τον οργάνωσε επί 12μήνου βάσως από παλιά, τότε που δεν ήταν ακόμη μόδα η θάλασσα το καλοκαίρι και πήγαιναν στο βουνό. Στην συνέχεια, την Ελβετία μιμήθηκε η Ιταλία, η οποία οργανώθηκε τουριστικά επί Mussolini και παραμένει άριστα οργανωμένη. Ακολούθησε η Ισπανία τού Franco και σήμερα όλες οι χώρες, λίγο-πολύ, προσπαθούν να αναδείξουν τα αξιοθέατά των και να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε οργανώσει τον τουρισμό της πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τον έχει και να αποβλέπει στον καλής ποιότητος τουρισμό, όπως η Ελβετία και μάλιστα επί 12μήνου βάσεως όπως αυτήν. Δεν μπορώ να καταλάβω τούς εξυπνάκηδες που μιλάνε για “γκαρσόνια τής Ευρώπης”.

   • όταν αποκαλείς τον τουρισμό την βαριά βιομηχανία της χώρας σου, εκ των πραγμάτων αυτοπροσδιορίζεσαι ως γκαρσίνι της Ευρώπης.
    Βεβαίως, για να λέμε την αλήθεια, η βαριά μας βιομηχανία είναι “πελάτες της Ευρώπης” αφού κατά παράδοξο τρόπο κατορθώνουμε να διατηρήσουμε τις εισαγωγές σταθερές χωρίς να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα.

    • Συνήθως το “βαριά βιομηχανία” μπαίνει εντός εισαγωγικών. Δεν μ’ ενδιαφέρει πώς θα με λένε, όπως δεν ενδιαφέρει και τους Ελβετούς, αρκεί να έχω τέτοιο τουριστικό επίπεδο.

     • Η Ελβετία δεν ζεί από τον τουρισμό.
      Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την “τουριστική” ανάπτυξη, όπως την περιγράφει το άρθρο, οφείλουμε να αναπτύξουμε άλλους τομείς.

     • Σαφώς, το αναφέρω άλλωστε το σχόλιό μου April 4, 2023 At 12:19 pm. Όπως επίσης και ότι η ποιότητα των τουριστών τής Ελβετίας πόρω απέχει απ’ αυτήν τού δικού μας τουρισμού. “Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι”, όπως λέει το Ευαγγέλιο. Παράλληλα με τον τουρισμό, θα έπρεπε η Ελλάδα να αναπτύξει την έρευνα. Να ένας τομέας, στον οποίον η Ελβετία είναι επίσης πρωτοπόρος, μαζί με την Ταϊβάν, το Ισραήλ και την Εσθονία. Διότι, κακά τα ψέμματα, χωρίς έρευνα, ουδέν δύναται γνέσθαι των δεόντων.
      Το Νοέμβριο του 2019, είχαμε φέρει από την Ελβετία τον Μανώλη Δερμιτζάκη ως πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε, διότι ο κάθε υπουργίσκος ήθελε να κάνει τα δικά του κουμάντα.

 2. Και μη ξεχνάμε ότι τη φράση ”δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης ”την καθιέρωσε στην καθημερινή λογοτεχνία μας ο ”πατέρας” της Αλλαγής για τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό” -ονόματα δεν λέμε-.

  • Εγώ πάντως θυμάμαι και τον Γεωργιάδη πριν το δημοψήφισμα να υποστηρίζει το ΝΑΙ με το επιχείρημα ότι διαφορετικά τα ράφια των υπεραγορών θα έμεναν άδεια. Δηλαδή και αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι υποστήριζαν τις ελεύθερες αγορές έναντι ενός υπερμεγέθους δημοσίου επένδυαν στο επάγγελμα “πελάτης” και στις εισαγωγές.

   • Προφανώς για να κερδίσει και λίγους Ανδρεοπασόκους ,και μάλλον τα καταφέρνει από τότε που πήγε στο ΛΑΟΣ και τον ”φόρτωσε” στην Ν.Δ ο κ. Σαμαράς.
    .Προσαρμόστηκε όμως και ”κοκκαλώνει” λίγο και τους Πολάκη Ραγκούση, Φίλη και τα άλλα παιδιά του Σύριζα και όχι μόνο .
    Τους ξέρει , είναι διαβασμένος και ”φοριέται” στα κανάλια.
    Δυστυχώς από το 1984 η Ελλάς κατέστη ένα απέραντο φρενοκομείο όπως δογμάτισε -προφήτεψε ο μεγάλος αναμορφωτής της Πατρίδος και ιδρυτής της Ν.Δ.
    Ελπίδα μας αυτό το φρενοκομείο να το κλείσει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη 4ετία της,ή να πέσει επί των επάλξεων.
    Οι άλλοι θα το διευρύνουν, εάν εκλεγούν .

    • ένας κομψός τρόπος να προσωποποιήσεις τις τοποθετήσεις Γεωργιάδη.
     Μου θύμισε τους κομμουνιστές οι οποίοι όταν καλούνται να τοποθετηθούν για την εφαρμογή της ιδεολογίας των στην πράξη, επισημαίνουν ότι αυτό δεν έγινε ποτέ…

     Βέβαια είναι ένα θέμα να υποστηρίζεις ότι αυτό το φρενοκομείο μπορεί να το κλείσει ένα κόμμα, το οποίο δεν δημιουργήθηκε χθες αλλά κυβέρνησε επί σειρά ετών.

     Θα έλεγα ότι θα πρέπει τουλάχιστο να τεκμηριώσεις την πεποίθησή σου ότι θα καταφέρει τώρα ό,τι προφανώς δεν κατάφερε όλες τις προηγούμενες φορές.

     • Αν τώρα επανεκλεγεί με αυτοδυναμία , θα πει ότι οι πολίτες του δίνουν την εξουσιοδότηση να αλλάξει όλα όσα ”μπετοναρίστηκαν” μετά το 1981 από τις καθεστωτικές αυτοδύναμες ”δημοκρατικές” κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την ”προοδευτική” συγκυβέρνηση των ΣυριζΑνελ .
      Θα δυσκολευτεί ,αλλά μετά το δυστύχημα των Τεμπών ,που όλους μας συντάραξε, δεν θα ορρωδήσει και μπορεί να πέσει επί των επάλξεων που λέμε κοινοβουλευτικώς ,εφόσον βρεθούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ,που θα άρουν την δεδηλωμένη πλειοψηφία της ,ή αν θα έχουμε καθημερινές λαϊκές εξεγέρσεις ,αν και τα δύο ”συστημικά” κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ,καθώς θα είναι και αποδυναμωμένα -ίσως και με αλλαγή αρχηγών- δεν θα στηρίξουν τέτοιες εξελίξεις .
      Στις κάλπες παίζονται πολλά για να μην έχουμε πολιτική αστάθεια ,ένεκεν απλής αναλογικής και την οποίαν μάλλον θα την χαρούν και οι ”καρδιακοί” σε Ανατολή και Δύση φίλοι μας.

 3. @Σ.Α.Ν.

  αυτοδυναμία είχε και το 2008 όταν, όπως παραδέχθηκες και ο ίδιος, ο Παυλόπουλος επέτρεψε να καεί η μισή Αθήνα για να γλιτώσει την άλλη μισή.
  Οπότε ξανά:
  τί σε κάμει τόσο αισιόδοξο αυτή την φορά;

  • ΟΙ συνθήκες τώρα έχουν αλλάξει -πάντα αλλάζουν-.
   Τότε είχαμε ένα ΠΑΣΟΚ που με ποσοστό 40% και με τους αγρότες από την Κρήτη να τους καθοδηγεί για κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος ο επονομαζόμενος από τον Τσοχατζόπουλο κ.GAP και με τον νεαρό αρχηγό του Σύριζα -πρώην καταληψία από τα 15 του χρόνια- κ. Τσίπρα -συν το μονίμως συνεγερμένο ΚΚΕ -”πολιορκούσαν” την Αθήνα μετά την ατυχία -κατά βάσιν – του θανάτου από αστυνομικό του νεαρού Γρηγορόπουλου, με αβέβαιες εξελίξεις εάν κατά την σκληρή -για να ήταν αποτελεσματική αντιμετώπισή τους- δεν είχαμε και άλλο τέτοιο αποτέλεσμα σε νεαρό ή νεαρούς.;;;.ΚΑΙ τέλος πάντων εκείνος ο πρωθυπουργός-Κώστας Καραμανλής- επέλεξε να μην επιβληθεί αποτελεσματικώς στους μισό εκατομμύριο -κατά βάσιν νεαρούς- διαδηλωτές και προφανώς εκτίμησε ότι είναι προτιμότερο να δέχονται -και ο κ. Παυλόπουλο- και τις δικές μας δίκαιες ή άδικες κατακρίσεις .
   Πόσους ”Τεμπονέρες” επιτέλους θα γιορτάζουν οι ”επαγγελματίες” διαδηλωτές και -ως σχετικός εκ του επαγγέλματος- στο εσωτερικό δεν επιβάλλεσαι βιαίως ,γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν είναι εχθροί .Το πολύ απογοητευτικό είναι ότι σαυτές τις καθημερινές διαδηλώσεις συμμετέχουν σπουδαγμένοι και ηγούνται ή τις ενθαρρύνουν πολιτικοί αρχηγοί ,κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες ς χώρες. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΠΟΥ ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΡΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ -ΕΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ .
   Υ.Γ Σκεφθείτε ότι για το χθεσινό επεισόδιο στην ΑΣΟΕ κατηγορούν σχεδόν οι πάντες τον αστυνομικό που σε κατάσταση φόβου και κρίσεως ( και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι σαν όλους μας)_πυροβόλησε στον αέρα για να διασωθεί και όχι τους 35 νεαρούς (μπορεί και εξαρτημένους από ουσίες), που διέκοψαν την κυκλοφορία και έκαιγαν και έσπαζαν ότι έβρισκαν μπροστά τους .
   ΟΣΟ ”ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ” ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ”ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ” Ή ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ;;;.
   Υ.Γ Τελικώς και η γενιά των Τεμπών δεν έχει μόνο θυμό έχει και μυαλό και στους μυαλωμένους ελπίζουμε.

   • πάλι δεν με πείθεις, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μαζί με το προσωπικό και τους φοιτητές, τελούν υπό κράτος φόβου. Τέσσερα χρόνια αυτοδυναμίας της ΝΔ με Μητσοτάκη και το καθεστώς της παρανομίας και της αυθαιρεσίας της αριστεράς παραμένει ισχυρό στην θέση του.
    Το θέμα δεν είναι να αλλάξουν οι καταστάσεις από μόνες των, τότε δεν χρειαζόμαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ. Το θέμα είναι τί έπραξε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση την οποία περιγράφεις.

    • Η κυβέρνηση έκανε νόμους και αστυνομία για τα πανεπιστήμια ,αλλά όταν έχεις αριστερούς και ντεμέκ δεξιούς αντίθετους και φοιτητές να ξημεροβραδιάζονται στις” γιάφκες” τους -που κατέλαβαν και τον λαό να συμπαραστέκεται ή να σιωπαίνει πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν ”εφ’ όπλου λόγχη” για να νικήσεις ,αλλά τότε τα ρίσκα είναι πολλά , γιατί και οι υπάλληλοι -πάσης κατηγορίας έγιναν ”κανίς” και είναι φοβισμένοι και κομματικοποιημένοι -οι περισσότεροι- ,αλλά και τα ”οργισμένα νιάτα” και εκπαιδεύονται σε γυμναστήρια και ”προπονούνται” καθημερινά σε πορείες και διαδηλώσεις και φορούν τις κουκούλες ,που σίγουρα εξασφαλίζουν την ανωνυμία τους, η οποία είναι η γενεσιουργός αιτία και των καθημερινών νεανικών οπαδικών και για ”πλάκα” καυγάδων στους δρόμους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
     Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.
     ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα