Η Μόσχα «σφίγγει» τον ενεργειακό «κλοιό» γύρω από την ΕΕ

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου στην γειτονική Λετονία λόγω παραβίασης των όρων αναφορικά με την παραλαβή του.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο όπως ορίζεται από το διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών.

Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στην Shell Energy Europe στη Γερμανία.

Χθες, η λετονική ενεργειακή εταιρία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom.

Η Ρωσία με την κίνηση αυτή ετοιμάζει την ΕΕ για έναν ενεργειακό Αρμαγεδδώνα στο προσεχές χρονικό διάστημα όταν από Σεπτέμβριο θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός και οι ανάγκες για θέρμανση θα αυξηθούν δραματικά.

Δείχνει όμως και κάτι άλλο που οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να το κατανοήσουν. Ότι η Μόσχα έχει ήδη βρει αντικαταστάτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν τις έχει ανάγκη τουλάχιστον όχι όσο την έχουν ανάγκη αυτές.

https://www.pronews.gr/oikonomia/energeia/i-gazprom-stamatise-tin-paroxi-aeriou-pros-ti-letonia/