Rana Taha
Το παρελθόν της Γερμανίας την υποχρεώνει να αποτρέψει τη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στη DW.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock παρακολουθεί τελετή για την 25η επέτειο από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η Γερμανία έχει υποχρέωση να αποτρέψει μελλοντικούς πολέμους και εγκλήματα λόγω της ιστορικής της ευθύνης για «τα πιο σοβαρά εγκλήματα στον κόσμο», δήλωσε στη DW τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε σε τελετή στα Ηνωμένα Έθνη. την 25η επέτειο από τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μην παρατείνει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της εν μέσω του πολέμου «σοκάρισε» κάθε χώρα και κάθε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε η Baerbock σε συνέντευξή της στην επικεφαλής του γραφείου της DW στην Washington DC, Ines Pohl.
Τόνισε τη σημασία της άσκησης πίεσης στον Πούτιν για να ανακαλέσει την απόφαση, λέγοντας ότι η καλύτερη οδός είναι οι χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας να «απευθυνθούν απευθείας στον Πούτιν».
«Είδαμε τον τελευταίο χρόνο ότι αυτό κάνει τη διαφορά εάν και άλλες χώρες στον κόσμο, όχι μόνο ευρωπαϊκές, απευθυνθούν στον Πούτιν».
Θεριστική μηχανή εργάζεται σε ένα χωράφι με σιτάρι στην Ουκρανία
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί αγρότες μαζεύουν το σιτάρι τους Εικόνα: Amadeusz Swierk/AA/picture alliance
Στο περιθώριο της τελετής, η Baerbock τόνισε: «Ήταν και εξακολουθεί να είναι, ευθύνη μας να ενισχύσουμε το διεθνές δίκαιο για να αποτρέψουμε μελλοντικούς πολέμους, να αποτρέψουμε τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η κορυφαία διπλωμάτης της Γερμανίας αναγνώρισε τη δυσκολία να καλυφθεί το «κενό λογοδοσίας» χρησιμοποιώντας το ΔΠΔ.
Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν θεσπίσει τη συνθήκη που ίδρυσε το ΔΠΔ, γνωστή ως Καταστατικό της Ρώμης. Αυτό αφήνει ανεπαρκή τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
«Αισθάνομαι ότι είναι ευθύνη μας επίσης, μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης, μετά τη σύσταση του ΔΠΔ, να καλύψουμε αυτό το χάσμα λογοδοσίας», είπε η Μπέρμποκ.
Οι δίκες της Νυρεμβέργης διεξήχθησαν από τις τέσσερις μεγάλες συμμαχικές δυνάμεις – Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να καταδιώξουν τους πολιτικούς ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για το ΔΠΔ;
Η Baerbock τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ότι περισσότερες χώρες υπογράφουν το Καταστατικό της Ρώμης. Επί του παρόντος, υπάρχουν 123 υπογράφοντες.
Είπε ότι η σημασία του ΔΠΔ έγινε σαφέστερη τον περασμένο χρόνο, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συλλογικά γνωστά ως P5, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τώρα είναι πραγματικά η στιγμή ορόσημο όπου είδαμε ότι εάν επιθετικός πόλεμος γίνεται από μια χώρα του P5, αυτή είναι επίσης μια στιγμή όπου πρέπει να αντιδράσουμε με νόμο και να συγκεντρώσουμε αυτούς που πιστεύουν στο νόμο και όχι στον πόλεμο. ”
Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο. Ο Πούτιν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου για τον ρόλο του στη βίαιη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ ΠούτινΕικόνα: ALEXEY BABUSHKIN/SPUTNIK/AFP
Η σημασία της “απόρριψης κινδύνου” με την Κίνα
Η Baerbock αναφέρθηκε επίσης στην άποψη της Γερμανίας για την πολιτική “απόρριψης κινδύνου” των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, λέγοντας ότι το Βερολίνο συμμερίζεται μια «παρόμοια κατανόηση».
“Αλλά αυτή η στρατηγική για την Κίνα δεν αφορά ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Κίνα. Έχει να κάνει με εμάς, εμάς τους Ευρωπαίους, πώς γινόμαστε πιο ανθεκτικοί, πώς ανεξαρτητοποιούμαστε από την εξάρτησή μας που έχουμε μέχρι στιγμής απο την Κίνα”, είπε.
Η Baerbock υποστήριξε ότι με το Πεκίνο αλλάζει τα τελευταία χρόνια, η πολιτική της Ευρώπης απέναντί του πρέπει επίσης να αλλάξει.
“Δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να αποκλείσουμε τον κίνδυνο. Επομένως, ελαχιστοποιήστε τον δικό μας κίνδυνο”, είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με τη στρατηγική της για την Κίνα στο μέλλον, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την οικονομική του ισχύ για να επιτύχει πολιτικούς στόχους.
Πολλές δυτικές χώρες επανεξετάζουν την οικονομική τους σχέση με την Κίνα ενόψει της αυξανόμενης αυτοπεποίθησης του Πεκίνου σε πολλές εδαφικές διαφορές, παράλληλα με μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση.
Η Γερμανία έπρεπε να σταματήσει να εξαρτάται από την «αυτοκρατορική δικτατορία» της Ρωσίας
Η γερμανίδα κορυφαία διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο πώς η χώρα της έπρεπε να μάθει να τερματίζει την εξάρτησή της από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.
«Η εξάρτησή μας από τη Ρωσία, από μια αυταρχική δικτατορία, αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τη δική μας ασφάλεια, την οικονομική μας ασφάλεια, την ενεργειακή μας ασφάλεια, και συνεπώς και την ασφάλειά μας καθαυτή».
Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η Γερμανία επεδίωξε ιδιαίτερα να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της μακριά από το ρωσικό αέριο, μεταξύ άλλων εισάγοντας LNG από τις ΗΠΑ.
DW