Νέες αποκαλύψεις για τη δράση της “μαφίας των λαϊκών” βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Έχω ανάπηρο παιδί και δεν πρόκειται να δώσω 2.000 ευρώ για μία θέση», ήταν η απάντηση που έδωσε το 2010 ιδιοκτήτρια πάγκου όταν την πλησίασαν δύο επόπτες της “μαφίας των λαϊκών αγορών” για να της ζητήσουν … ταρίφα. «Εκεί μέσα τους κάνω ό,τι θέλω», είχε πει μέλος της οργάνωσης σε πωλητή, αναφερόμενος στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών. Τι θέλεις;

Να έχεις καθημερινά επόπτες στον πάγκο σου ; Δεν μπορείς να βρεις δανεικά, να σου βγάλουμε μία άδεια; Έχεις να δίνεις 400 ευρώ κάθε μέρα;» ήταν η ερώτηση που έκαναν επόπτες- ελεγκτές σε ιδιοκτήτη πάγκου, για να τον πιέσουν να βγάλει την απαιτούμενη άδεια που δεν είχε, δίνοντας τους το ποσό των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

«Αφού δεν με πλήρωσες, θα δείτε τι θα πάθετε τώρα», είπε ένας κατηγορούμενος σε ιδιοκτήτρια πάγκου που αρνήθηκε να τους πληρώσει την ταρίφα. Ένα μήνα αργότερα, ο σύζυγός της δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι με σιδηρολοστό.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ιδιοκτήτη πάγκου ο οποίος ήθελε να αλλάξει θέση. «Κατά τον Νοέμβριο προς Δεκέμβριο του 2013, που θα γινόταν αλλαγή στο δρόμο της λαϊκής του, το ξαναείπα και ο … μου έδειξε τις δύο παλάμες του με τα δάχτυλα ανοιχτά. Εγώ του είπα αυτά τα δέκα εννοείς, δέκα χιλιάδες ευρώ; Και αυτός μου απάντησε, ναι. Τότε του είπα αυτό το ποσό δεν μπορώ να το διαθέσω και ο… έφυγε χωρίς να μου απαντήσει. Τελικά στη θέση που ήθελα να πάω, πήγαν δύο άτομα. Προφανώς αυτοί πλήρωσαν για να πάνε στη θέση αυτή που είναι φιλέτο και γωνιακή, δεν το ξέρω όμως σίγουρα», είπε στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ”Ελεύθερος Τύπος”, συνεργασία ακόμη και με γιατρό είχε η ”μαφία των λαϊκών” προκειμένου να τους προσκομίζει παρανόμως πλαστά έγγραφα ασθένειας για να μην πληρώνουν οι ”ασθενείς” ιδιοκτήτες πάγκων εισφορές, αλλά να εξακολουθούν να εργάζονται καθώς ήταν απόλυτα υγιείς!

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, οι δράστες είχαν τρόπο να παρέχουν ιατρικές γνωματεύσεις που βεβαίωναν παθήσεις, όπως αναπηρίες και ανίατες ασθένειες. Ειδικότερα, γιατρός αρκετά κοντά στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών, σύμφωνα με την Αστυνομία, εξέδιδε πλαστά έγγραφα ασθενειών για πωλητές έναντι του ποσού των 100 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι πωλητές που λάμβαναν τα πιστοποιητικά φαινόταν πως απουσίαζαν λόγω ασθένειας από τις λαϊκές αγορές και δεν είχαν την υποχρέωση της … μηνιαίας εισφοράς προς τη Διεύθυνση. Η μηνιαία εισφορά ανερχόταν στα 400 ευρώ και αν κάποιος από τους πωλητές δεν κατέβαλλε για ένα εξάμηνο, τότε αυτομάτως ανακαλούνταν η άδειά του. Από τα 100 ευρώ, τα μισά δίνονταν στον γιατρό που υπέγραφε τα πλαστά πιστοποιητικά και τα άλλα μισά τα κρατούσε μέλος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, το συνολικό ποσό που είχε εισπράξει η “μαφία των λαϊκών” ανέρχεται στις 406.000 ευρώ ενώ διακίνησαν και καταχράστηκαν περίπου 2.818.618 ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

europost.gr