Η μαφία της περίθαλψης στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εταιρείες φροντίδας ατόμων που έχουν ανάγκη στη Γερμανία χρέωναν υπηρεσίες που δεν παρείχαν. Η αστυνομία κάνει λόγο για μια νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος.

Deutschland Alexa Seniorenresidenz in Dresden (picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild/A. Burgi)

Για τον υποδιευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος τα πράγματα είναι μάλλον καθαρά. Το εμπόριο πολλών εκατομμυρίων που κινείται γύρω από την εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν ανάγκη περίθαλψης «σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα», σημειώνει ο Ουλφ Κιουχ. «Αυτό είναι το νέο επιχειρηματικό τους μοντέλο» συμπληρώνει. Ποιο ακριβώς «συνδικάτο» του εγκλήματος κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο λέει ο Κιουχ. «Οι πολιτικοί δεν μιλάνε για το θέμα. Τα ίχνη όμως οδηγούν σαφώς στην Ανατολική Ευρώπη» συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει είναι πολλά. Σε εφόδους που έκανε η αστυνομία εντόπισε καλάσνικοφ και εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες κέρδιζαν εκατομμύρια από την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη φροντίδας. Ο κύριος ύποπτος  φέρεται να έχει διασυνδέσεις στη Μόσχα ενώ πάρα πολλοί άλλοι ύποπτοι μιλούν ρωσικά.

Ακόμη έχουν εντοπίσει έναν τρόπο δράσης που αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες χρέωναν υπηρεσίες τις οποίες δεν είχαν παράσχει. Πολλοί από τους υπόπτους είναι ήδη γνωστοί στις αρχές για διασυνδέσεις με τη μαφία σε άλλους τομείς όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την παροχή προστασίας και τα παράνομα τυχερά παίγνια. Ακόμα οι αρχές διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν γερμανικό διαβατήριο. «Οι κατηγορούμενοι είναι ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι όμως μιλάνε γερμανικά» δήλωσε ένα εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ντίσελντορφ.

Ο συντονισμός στο Βερολίνο

Έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη ΓερμανίαΈφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη Γερμανία

Οι έρευνες ξεκίνησαν από το 2014 και αφορούν περίπου 300 άτομα. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος οι ζημίες μπορεί να αγγίζουν και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Τα στοιχεία τρομάζουν. Σύμφωνα με τις έρευνες εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας ύποπτος ανά 230 περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών. Το δίκτυο της μαφίας στον συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να αφορά περισσότερο τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του Βερολίνου, της Κάτω Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Βαυαρίας. Ο συντονισμός των δικτύων γινόταν κυρίως όμως από το Βερολίνο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στις εφόδους πήραν μέρος 500 αστυνομικοί, οι οποίοι κατέσχεσαν αρκετές εκατοντάδες χαρτοκιβώτια με υλικό, το οποίο εξετάστηκε τους προηγούμενους μήνες. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν και ημιαυτόματα όπλα και αχρησιμοποίητα Καλάσνικοφ. Ωστόσο ο Ουλφ Κιουχ προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να στιγματιστεί ο κλάδος από αυτές τις έρευνες.

Φρανκ Κρίστιανσεν / Μαρία Ρηγούτσου

http://news.in.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα