Η Μάλτα και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

29/5/20 | 0 | 0 | 302 εμφανίσεις

29.5.2020

Ένα μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη (28.5.2020) μετά από συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού Robert Abela και του επικεφαλής της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Al-Sarraj, στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν, ότι οι μονάδες συντονισμού θα βοηθήσουν στην ομαλή επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών όταν θα ασχολούνται με τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο. Η μετανάστευση ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη στις συνομιλίες και η Μάλτα δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα της Λιβύης στην ΕΕ για να την χρηματοδοτήσει και για να βοηθήσει το κράτος της Βόρειας Αφρικής να διασφαλίσει τα σύνορά του.

Ο Al-Sarraj και ο Abela συζήτησαν για την Επιχείρηση IRINI και συμφώνησαν ότι αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη τις επιφυλάξεις τόσο της Μάλτας όσο και της Λιβύης για το έργο που έκανε. Ο Al-Sarraj επαίνεσε την υποστήριξη της Μάλτας για το GNA, λέγοντας ότι ελπίζει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να αυξάνεται.  Είπε ότι το GNA ήταν αποφασισμένο να νικήσει την επιθετικότητα στη Λιβύη, για να ανακτήσει η χώρα σταθερότητα.

Ο Abela επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη της Μάλτας για το GNA και την απόρριψή  για οποιοδήποτε πόλεμο στην Τρίπολη.  Τόνισε ότι η λύση στη σύγκρουση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω πολιτικού διαλόγου και όχι με στρατιωτική επέμβαση. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας επανέλαβε τη σταθερή θέση της Μάλτας σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης και διακοπής της εμπορίας ανθρώπων, δηλώνοντας ότι η Μάλτα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς και δυσανάλογες ροές και επιβαρύνσεις.

Τόνισε ότι, με τους περιορισμένους πόρους της, η Μάλτα πάντα σεβόταν τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε ανθρωπιστική βάση.  Ωστόσο, η Μάλτα δεν μπορεί να φέρει το βάρος μόνη της και θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της για να στηρίξει χώρες της Μεσογείου με τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Επισήμανε ότι η λύση έγκειται σαφώς σε συγκεκριμένη δράση στις ακτές της Λιβύης και στα νότια σύνορά της – κυρίως μέσω της αντιμετώπισης και της παύσης της εμπορίας ανθρώπων, αντί να επικεντρώνεται μόνο στη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες χώρες.

Τον Abela συνόδευαν  ο υπουργός Εξωτερικών Evarist Bartolo, ο Υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri και ο επικεφαλής της γραμματείας OPM Clyde Caruana. Πηγές στη Λιβύη ανέφεραν ότι οι Λίβυοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη υπέρ του Haftar θέση που υιοθέτησε η Γαλλία. Η αντιπροσωπεία της Μάλτας αναχώρησε για την Τρίπολη, νωρίς το πρωί της Πέμπτης και επέστρεψε το απόγευμα. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2020. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον al-Sarraj, τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Siala και τον υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashaga.  Παρευρέθηκαν επίσης, οι αρχηγοί της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης. Η Μάλτα ζητά ισχυρότερους ελέγχους στα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση της Μάλτας έκλεισε τα λιμάνια της σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες που ταξιδεύουν στη Κεντρική Μεσόγειο με πλοία που παρέχονται από λαθρέμπορους στη Λιβύη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η πανδημία COVID-19 την έχει καταστήσει ανίκανη να βοηθήσει τους μετανάστες στη θάλασσα.

Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση αποχώρησε επίσης από τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, την Ειρήνη, για να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που θεωρείται ευρέως ότι τιμωρεί επιλεκτικά το GNA, παρεμποδίζοντας τις εξαγωγές όπλων από την Τουρκία, τον κύριο σύμμαχό της.

https://www.maltatoday.com.mt/news/national/102612/robert_abela_in_tripoli_to_meet_gna_leader_fayez_alsarraj_for_talks_on_immigration_coordination_units#.XtCkhxDl7xw

Γιώργος Κουτσούμης

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων

    Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος Η σημερινή φιέστα της κυβέρνησης με την εγκαινίαση των έργων του Ελληνικού, παρουσία μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και μελών της τοπικής αυτοδιοικησης όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας κ.Παπανικολάου,  μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «απάτη» αφού το έργο όχι μόνο δεν ...

     Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 16:30 Τρεις γυναίκες, μάνα και δύο κόρες, πιστές στο θρήσκευμα των μαρτύρων του Ιεχωβά, αποφάσισαν να θυσιαστούν για την «ανάσταση», για την αιώνια ζωή, που κηρύσσει η θρησκευτική αυτή αίρεση. Ως αποτέλεσμα αυτού, βρέθηκαν σήμερα νεκρές ...

    Λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων (ο Μακρόν) ανακοίνωσε το όνομα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού: Ζαν Καστέξ (Jean Castex). Ο νυν δήμαρχος της κωμόπολης των 6.000 κατοίκων Prades (Pyrénées-Orientales), που ανήκει στο δεξιό κόμμα των ...

    «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Handelsblatt για την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για την υποχρεωτική «φόρμα επιβάτη» - Έκθεση της Oxfam ασκεί κριτική στην ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία. Στο μέτρο που το επιτρέπει και η υπόλοιπη ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας