Η Λιβύη και πολλά άλλα θέματα χωρίζουν την Γαλλία και την Τουρκία: Τι γυρεύει ο Μεβλούτ στο Παρίσι;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, τη Δευτέρα.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) κατηγόρησε τον Εμάνουελ Μακρόν (Emmanuel Macron) για «εκστρατεία μίσους» εναντίον του Ισλάμ και αμφισβήτησε τη «λογική» του Γάλλου Προέδρου επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα σε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ και για την ομιλία του ενάντια στον ισλαμιστικό «αυτονομισμό» στη Γαλλία.

Σε μια ένδειξη χαλάρωσης, οι δύο αρχηγοί κρατών συνομίλησαν τον περασμένο Μάρτιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην ιστοσελίδα του Radio France Internationale δημοσιεύεται άρθρο, με τίτλο: «Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη Γαλλία για να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις».

Στον υπότιτλο σημειώνεται: Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu έφτασε στο Παρίσι την Κυριακή όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian. Αυτή η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, τα θέματα των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι πολυάριθμα, αναφέρει ο Ahmet Insel, ειδικός στην Τουρκία.

«Με τη Γαλλία, υπάρχουν διμερή ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις, εξηγεί. Το θέμα της Λιβύης για παράδειγμα. Η Γαλλία και η Τουρκία είναι δύο χώρες που βρίσκονται σε αντιτιθέμενα στρατόπεδα, που συγκρούονται στη Λιβύη.

Η Γαλλία και η Τουρκία είναι δύο χώρες που υποστηρίζουν αντιπάλους παράγοντες στη Συρία. Η Γαλλία έχει αναλάβει στρατιωτική δέσμευση να υποστηρίξει την Ελλάδα στις διαφορές της σχετικά με τη διαίρεση των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και έχει στείλει πολεμικά πλοία. Έτσι, προς το παρόν, δεν ξέρουμε τι μπορούν να επιτύχουν και τι μπορεί να βγει από αυτό.

Νομίζω ότι υπάρχει η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική γενικά στην Τουρκία: είναι η μεγάλη απρόβλεπτη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, γεγονός που αποτελεί επίσης, μια εκδήλωση του σημερινού καθεστώτος που είναι μια απολυταρχικό.

Σήμερα, ο Mevlut Cavusoglu μπορεί να τα πάει πολύ καλά με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών. Αλλά δύο ημέρες αργότερα, ο Recep Tayyip Erdogan μπορεί να παρέμβει για να διαλύσει τα πάντα. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις σχετικά».

Μια συνάντηση με τον Joe Biden στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ;

Απομονωμένη στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις ενέργειές της έναντι των δυτικών και περιφερειακών συμμάχων της από τις αρχές του έτους. Η Τουρκία προσπαθεί να επαναλάβει τον διάλογο με τη Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένει πολλά από την επόμενη συνάντησή του με τον Joe Biden , στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα.

«Η Τουρκία αποβλέπει πολύ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ επειδή ο Πρόεδρος Biden θα είναι εκεί και ελπίζει να τον συναντήσει. Και αυτή η συνάντηση στην Σύνοδο κορυφής είναι λίγο για τον Erdogan η επιστροφή του σε αυτή τη συμμαχία των δυτικών χωρών, από την οποία ήταν λίγο αποκλεισμένος”, αναλύει ο Ahmet Insel.

“Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, και αυτή είναι η αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος από την Τουρκία. Εξαιτίας αυτού, η Τουρκία αποκλείστηκε από την αγορά αεροσκαφών F-35, αλλά και από τη συνεργασία για την κατασκευή αυτών των αεροπλάνων.

Έτσι ξαφνικά, ακόμη και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η Τουρκία σήμερα είναι λίγο απομονωμένη και νομίζω ότι προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος χωρίς όμως να υποχωρήσει και στο θέμα των πυραύλων. Ο Πρόεδρος Erdogan βρίσκεται λίγο υπό την πίεση δύο διαφορετικών εστιών και προσπαθεί να πλοηγηθεί σε μια ζώνη αβεβαιότητας, ο κύριος λόγος της οποίας είναι οι πολιτικές που δημιούργησε ο ίδιος».

ΠΗΓΗ: Radio France Internationale

Η Λιβύη και πολλά άλλα θέματα χωρίζουν την Γαλλία και την Τουρκία: Τι γυρεύει ο Μεβλούτ στο Παρίσι;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα