Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής, καθιστώντας τον, τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο που κατέχει αυτή τη θέση, αναφέρει το AFP.

Ήταν στη θέση του επικεφαλής της λετονικής διπλωματίας από το 2011, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο 49χρονος πολιτικός θα είναι επικεφαλής της ΕΕ και του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αφού ο σημερινός πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος.

«Θα κάνω τα πάντα για να ευημερήσει και να είναι ασφαλής η χώρα μας», δήλωσε ο Ρίνκεβιτς μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Εμφανίστηκε ως ομοφυλόφιλος το 2014, και έγινε η πρώτη εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα στη χώρα που είχε το θάρρος να το παραδεχθεί δημόσια.

Ο Πρόεδρος της Λετονίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο και ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός.

Η Ρίγα υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ακόμη και ως υπουργός Εξωτερικών, ο Ρίνκεβιτς συνέκρινε τη Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία το 2015, σημειώνοντας ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.

Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, ο Ρίνκεβιτς εργάστηκε ως αναλυτής ξένων ειδήσεων στο ραδιόφωνο, καθώς και στο υπουργείο Άμυνας και στο γραφείο του προέδρου.

The Hellenic Information Team

Η Λετονία εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρόεδρό της