Η Κύπρος και τα βρετανικά συμφέροντα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο κατηγορεί τους Έλληνες της Κύπρου ότι έχουν παρεξηγήσει τις προθέσεις της Αγγλίας!!!

Η Θέση του “Φ”   

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Ύπατος Αρμοστής υποστηρίζει πως οι ιδέες και οι παρεμβάσεις της χώρας του αξιολογούνται στην Κύπρο στη βάση του γεγονότος ότι προέρχονται από το Φόρεϊν Όφις. Απορρίπτονται και κατακρίνονται επειδή είναι βρετανικής προέλευσης. Κατά την άποψή μας, δεν έχει καθόλου δίκαιο.

Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εάν δοκιμάσει με παρεμβάσεις που κρίνονται αντικειμενικές και δίκαιες. Και τότε να είναι σίγουρος ότι θα αντιδράσουμε διαφορετικά. Θα καλωσορίσουμε τέτοιες κινήσεις καθώς στόχος μας δεν είναι να έχουμε μονίμως απέναντί μας τη Βρετανία, αλλά δίπλα μας. Εμείς δεν έχουμε λόγο να βρισκόμαστε σε έναν συνεχή «πόλεμο χαρακωμάτων» με το Λονδίνο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αλλά και το Φόρεϊν Όφις θα πρέπει να προβληματιστεί και να αναζητήσει τρόπους προσέγγισης με τη Λευκωσία. Αυτό είναι, κατά την άποψή μας, και προς το δικό τους συμφέρον.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αναφέρουμε ωστόσο πως καμία χώρα δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας. Εάν θέλει το Λονδίνο να συμβάλει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τότε θα πρέπει να στηρίξει θέσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όσο ήταν κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να στήριζε πολιτικές οι οποίες είναι εναρμονισμένες με το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν το έκανε ούτε στη μια περίπτωση ούτε στη δεύτερη. Επιλέγει να προωθεί ιδέες και πολιτικές που χαρακτηρίζονται από «εποικοδομητική ασάφεια». Τη γνωστή προσέγγιση των Βρετανών, που μια ιδέα, μια πρόταση, μπορεί να τύχει πολλών αναγνώσεων.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, όπως σημειώνουν συχνά- πυκνά αξιωματούχοι της, λειτουργεί ως «εγγυήτρια δύναμη». Για την ακρίβεια προβάλλει αυτό το γεγονός για να παρεμβαίνει. Ξεχνά προφανώς ότι δεν εκπλήρωσε -ως όφειλε-  τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατία, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της. Επί τούτου μιλά από μόνη της η Ιστορία και μπορούμε να επικαλεστούμε πολλές περιπτώσεις και γεγονότα.

ΑΠΟ την πρόσφατη παρέμβαση του Βρετανού πρέσβη σημειώνουμε τη θέση που διατύπωσε ότι «η απόπειρα επανεκκίνησης από το σημείο που κατέληξε το Κραν Μοντανά συνιστά συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις». Αυτή η θέση προσεγγίζει την τουρκική και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν της ελληνικής πλευράς, της Λευκωσίας. Πώς νομιμοποιείται ένας διαπιστευμένος διπλωμάτης να δηλώνει δημόσια διαφωνία με την Κυβέρνηση του κράτους στο οποίο φιλοξενείται; Πόσο διπλωματικό είναι αυτό; Θεωρούμε πως αυτό θα πρέπει να του εξηγηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη κληθεί. Σημειώνεται πως σήμερα ο Βρετανός διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Προφανώς και η συνάντηση διευθετήθηκε πριν τη συνέντευξη αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ -κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν στο Φόρεϊν Όφις- έχει συμφέροντα στην Κύπρο. Κι αυτά τα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται όταν έχει μονίμως απέναντί της την Κυπριακή Δημοκρατία, τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να είναι εσαεί ανεκτικοί στις βρετανικές αλχημείες. Δεν μπορούν να ανέχονται για πάντα τις τρικλοποδιές που βάζουν οι του Φόρεϊν Όφις. Αυτό είναι καιρός να το αντιληφθούν, να το συνειδητοποιήσουν.   

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα