Η κόντρα του Ριάντ με τα Εμιράτα εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απέτρεψαν συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν την εβδομάδα που μας πέρασε προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού αργού, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+)  δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραγωγή τους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ η τιμή του brend αγγίζει τα 76 δολάρια το βαρέλι. Κύριο εμπόδιο έχει σταθεί έως τώρα η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Την Παρασκευή τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και για την παράταση των περικοπών που εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, οι ενστάσεις των ΗΑΕ απέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, όπως δήλωσαν πηγές του Reuters. Η διπλωματική διαμάχη μεταξύ μακροχρόνιων συμμάχων, των οποίων όμως τα συμφέροντα αποκλίνουν όλο και περισσότερο, ανάγκασε το διεθνές καρτέλ πετρελαίου να διακόψει δύο φορές τις συνομιλίες που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΠΕΚ συζητάει την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά τις περικοπές παραγωγής την υπόλοιπη χρονιά και το 2022, ενώ η λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί θα διαμορφώσει την αγορά και τη βιομηχανία το επόμενο έτος.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών έγινε δημόσια την Κυριακή, με τις δύο χώρες να αποκαλύπτουν τις διαφορές στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.

«Πρέπει να επεκτείνουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν,  σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022.

«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Αλ Μαζρουέι, υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε. Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός ξεκινώντας από τα  3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ό,τι αφορά την επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών έως τον Απρίλιο του 2022.

Οπως επισημαίνει το CNBC, αν δεν υπάρξει συμφωνία οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν, υπονομεύοντας την αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας πόλεμος τιμών, αν και οι αναλυτές δεν θεωρούν πως αυτή είναι η πιθανότερη έκβαση. Σύμφωνα, άλλωστε, με το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέτειναν το αδιέξοδο. Η ένταση έχει επηρεάσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως μηνιαίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Ζητούμενο της πρότασης είναι να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως για το υπόλοιπο του 2021.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση της ζήτησης και να υπονομεύσει την ανάκαμψη, τη στιγμή που οι περισσότερες οικονομίες επαναλειτουργούν μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εμβολιαστική διαδικασία. Πρόκειται για έναν σπάνιο δημόσιο «καβγά» μεταξύ συμμάχων, των οποίων τα εθνικά συμφέροντα έχουν αποκλίνει σημαντικά, επιδρώντας στον καθορισμό της πολιτικής του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του σε μια στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς οι οικονομίες επιχειρούν να ανακάμψουν από την πανδημία.

Αλλά ένα πιο δραματικό σενάριο βρίσκεται επίσης στο τραπέζι και αφορά την ενότητα του ΟΠΕΚ που μπορεί να καταρρεύσει εντελώς αφήνοντας το παιχνίδι χωρίς κανόνες για όλους, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε τις τιμές σε κατάρρευση επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του 2020.

Τότε επρόκειτο για μια διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που πυροδότησε έναν πόλεμο τιμών. Μήνες μετά τον πόλεμο των τιμών που έληξε με ανακωχή, τα ΗΑΕ αναστάτωσαν την αγορά και πάλι με την ιδέα να αποχωρήσουν από το καρτέλ. Αντιδρώντας στην έλλειψη της ζήτησης πετρελαίου που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη χρονιά να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τον Μάιο του 2020, με σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Οι μειώσεις τώρα βρίσκονται περίπου στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα