Πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, στην Άγκυρα, συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος. Οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (πχ οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).
Η αρμόδια ελληνική πλευρά σε άτυπη ενημέρωση διέψευσε τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης στην Άγκυρα , δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο.
Η εφημερίδα Ηürriyet με τίτλο η «Κρίσιμη συνάντηση μετά από 4 χρόνια // Η άνοιξη του Αιγαίου ξεκινά στην Άγκυρα» αναφέρεται στην συνάντηση των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας που συναντώνται για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια και 9 μήνες.
Η συνάντηση που αποσκοπεί στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας διεξάγεται στην Άγκυρα. Αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας συναντώνται μετά από 3 χρόνια και 9 μήνες και στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκονται μέτρα για την αποφυγή των παρενοχλήσεων μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών και των πλοίων στο Αιγαίο καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των επιτελείων.
Μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdoğan και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Ιουλίου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου «αποφάσισαν να ανοίξουν μια νέα σελίδα», σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Άγκυρα.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, που σήμερα υπηρετεί στο Υπουργείο Άμυνας. Αν και στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 17-21 Φεβρουαρίου 2020 υπήρξαν προσκλήσεις από την Τουρκία για τη διεξαγωγή συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Ελλάδα τις απέρριψε επικαλούμενη δικαιολογίες όπως «δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες σε ατμόσφαιρα έντασης» και «το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό».
Ορισμένα από τα μέτρα που ενδέχεται να συζητηθούν στη συνάντηση της Άγκυρας είναι τα εξής :
Δεν θα διεξάγονται πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο
*Να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
*Να μην πραγματοποιούν τα πολεμικά αεροσκάφη χαμηλές πτήσεις πάνω από στρατιωτικά πλοία.
* Να μην ‘παρενοχλούν’ τα μαχητικά αεροσκάφη πολεμικά πλοία με οποιονδήποτε τρόπο.
* Να αποφεύγονται επικίνδυνοι ελιγμοί από τα πολεμικά πλοία.
* Να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των προειδοποιητικών μηνυμάτων (NAVTEX) μακράς διάρκειας και μεγάλης εμβέλειας που αφορούν τη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία.
* Να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση των προειδοποιητικών μηνυμάτων πλοήγησης (SubNOTAM) μακράς διάρκειας για υποβρύχια που καλύπτουν μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές.
* Να μην ‘κλειδώνουν’ ως ‘στόχο’ πολεμικά πλοία τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών.
* Να δημιουργηθεί μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων του Eskişehir και της Λάρισας, προκειμένου να αποφεύγονται “επεισόδια” μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών.
* Να μην αναγνωρίζει η μία πλευρά την άλλη ως “εχθρικό αεροσκάφος” κατά τη διάρκεια πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών.
Να εξουσιοδοτηθούν οι διοικητές της περιοχής του Έβρου ώστε να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα στρατιωτικά επεισόδια στα σύνορα του Έβρου πριν αυτά κλιμακωθούν.
Το τελευταίο που αφορά σε ενδεχόμενα μεθοριακά επεισόδια του Έβρου υπήρχε Επιτροπή παλαιά (από το 1952-1974).
Το ίδιο ίσχυε και με την κομμουνιστική τότε Βουλγαρία, στην μεθοριακή Επιτροπή της οποίας συμμετείχα, ως υπηρετών σε Σταθμό Χωροφυλακής στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο .
Προφανώς η Επιτροπή δεν υπήρχε τότε που χάθηκαν με την χιονοθύελλα οι δύο στρατιωτικοί στις Καστανιές ,επί Αρχηγού ΓΕΣ κ. Στεφανή γιαυτό και ”έμπλεξαν” με Δικαστήρια.