Η κυπριακή Δικαιοσύνη στέλνει Κούρδο αγωνιστή στο στόμα του λύκου! Έωλη κατηγορία από τη Γερμανία είναι είναι “τρομοκράτης”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε, τελικώς, αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του Κενάν Αγιάς, 49 ετών, κουρδικής καταγωγής.  Η κατηγορία είναι πως έχει σχέση/ εμπλοκή σε  τρομοκρατική οργάνωση!

Στην προκειμένη περίπτωση, το Βερολίνο και μέσω αυτού η Τουρκία, εννοεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι αντικατοχικό, απελευθερωτικό Κίνημα και σε καμία περίπτωση δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Κρατική τρομοκρατία ασκεί η κατοχική Τουρκία σε βάρος των Κούρδων, των Σύρων και των Κυπρίων. Σημειώνεται συναφώς, ο Αγιάς είχε συλληφθεί, στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

  • Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Παπαθανασίου ανέγνωσε χθες μέρος της απόφασης του στην οποία αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της υπόθεσης ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ της έκδοσης του Αγιάς, τον οποίο βασικά στέλνει στο… στόμα του λύκου.

Ο δικαστής υποστήριξε τα εξής για να δικαιολογήσει την απόφασή του:

Πρώτον, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών είναι «καθόλα έγκυρο, ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και εγκρίνεται η έκδοση του εκζητούμενου στη Γερμανία»

Δεύτερον, «δεν τέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στην έκδοση του εκζητούμενου στη Τουρκία».

Τρίτον, «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ποινής του εκζητούμενου, αυτή θα εκτελεστεί στην Κύπρο. Ακόμα, το Δικαστήριο με βάση τις ανησυχίες του εκζητούμενου επιβάλλεται να θέσει ως όρο τη μη επαναπροώθηση του ή την έκδοση του στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία».

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Κούρδου Κενάν Αγιάς, Κωστής Ευσταθίου, οι όροι του κυπριακού δικαστηρίου δεν υποχρεώνουν τη Γερμανία να τους αποδεχθεί και να τους υλοποιήσει.

Ο κ. Ευσταθίου, που είναι ως γνωστό και βουλευτής, θα προχωρήσει στην άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Με βάση την απόφαση, ο Αγιάς θα παραδοθεί  στις γερμανικές αρχές εντός δέκα ημερών, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Σημερινής (Χρίστος Πέτρου) ο Αγιάς πέρασε 12 χρόνια (1991 – 2003) στις τουρκικές φυλακές επειδή όντας μαθητής, συμμετείχε σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων. Εκεί στις φυλακές της Τουρκίας έχασε τον αδερφό του, ο οποίος ξεψύχησε από τα βασανιστήρια των Τούρκων.

  • Όταν αποφυλακίστηκε, ίδρυσε μαζί με άλλους Κούρδους την πολιτική οργάνωση «Ομαδική Εκπαίδευση Ερευνητών» που πάλευε για τα δικαιώματα των Κούρδων. Μέσω Συρίας έφθασε στην Κύπρο, και βρίσκεται στο νησί υπό το καθεστώς διεθνούς προστασίας και είναι αναγνωρισμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία ως πολιτικός πρόσφυγας.

Είναι σαφές πως η έκδοση του Αγιάς, με βάση ενός κατηγορητηρίου, που δεν ισχύει, ικανοποιεί το παιχνίδι της Γερμανίας και της Τουρκίας κατά του κουρδικού αγώνα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι, που παίζει το Βερολίνο για να ικανοποιήσει την κατοχική δύναμη. Το… γράμμα του νόμου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα, οι συνθήκες και οι πολιτικές σκοπιμότητες.

Εάν η απόφαση εκτελεστεί, τότε ο Κενάν Αγιάς, θα εξαφανιστεί. Θα σταλεί στην Τουρκία και θα χαθούν τα ίχνη του. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την απόφαση, πρέπει να λειτουργήσει ώστε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Ας ελπίσουμε ότι η έφεση θα ανατρέψει την απόφαση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

https://hellasjournal.com/2023/04/i-kipriaki-dikeosini-stelni-kourdo-agonisti-sto-stoma-tou-likou-eoli-katigoria-apo-ti-germania-ine-ine-tromokratis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα