Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία με Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για τον αγωγό EastMed

20/7/20 | 1 | 0 | 269 εμφανίσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε κεντρικό της δημοσίευμα η αραβική Asharq Al-Awsat.

Ο αγωγός Eastmed, που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Αναφορικά με τη συμφωνία για την κατασκευή του έργου που υπογράφηκε τον Ιανουάριο μεταξύ Ελλήνων, Κύπριων και Ισραηλινών υπουργών, εκκρεμούσε η τελική έγκριση στο Ισραήλ.

Οι χώρες στοχεύουν να λάβουν τελική επενδυτική απόφαση έως το 2022 και να ολοκληρώσουν τον αγωγό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,86 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2025 για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε ξηρά και θάλασσα για τον τελικό καθορισμό της διαδρομής του αγωγού 1.900 χιλιομέτρων (1.200 μίλια). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ιδιοκτήτης του αγωγού IGI Poseidon, μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και του ιταλικού ομίλου ενέργειας Edison, έχουν επενδύσει από 35 εκατομμύρια ευρώ στη μελέτη και τον σχεδιασμό.

“Η κυβερνητική έγκριση της συμφωνίας-πλαισίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Ευρώπης είναι ένα άλλο ιστορικό ορόσημο για να καταστεί το Ισραήλ εξαγωγέας ενέργειας”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με δυνατότητα να διπλασιαστεί τελικά η χωρητικότητα…

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία με Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για τον αγωγό EastMed

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Σ.Α.Ν. says:

    Ακόμη δεν σχολίασε ο Τούρκος εκπρόσωπος κ. Καλίν την κύρωση αυτής της Συμφωνίας από την Βουλή του πανίσχυρου και στην Ανατολική Μεσόγειο Ισραήλ;;;.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    25/9/20 | (2 σχόλια)
    Υπάρχει μια αντίφαση στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι αξιοσημείωτη. -Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση ότι η διαδικασία περί τον EastMed μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό. Ερώτηση: πιστεύει κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας