Η κυβέρνηση τάζει, αλλά οι συμβασιούχοι απολύονται -Επίθεση Μητσοτάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ


Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Στην αντεπίθεση πέρασε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτοξεύει βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους ΟΤΑ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις συμβασιούχων ΟΤΑ και επιπλέον αποφάσισε, την Πέμπτη 11 Μαΐου, πως οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τους μισθούς που έχουν παράτυπα λάβει.

Ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι με αφορμή τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους ΟΤΑ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. «Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή», σημειώνει στη δήλωσή του ο αρχηγός της ΝΔ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ψεύδεται, παρανομεί και κοροϊδεύει τους πολίτες».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έγιναν με το νόμο Κατρούγκαλου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Συνεχίζει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες.
Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του Κράτους.
Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή.
Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας.
Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθούμε την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας.
Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε».

Τζανακόπουλος: Δεσμευόμαστε για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων

Από τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ ξεκίνησε, την Πέμπτη, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.

Εισαγωγικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο – «αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση και ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Επί της ουσίας της υποθέσεως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων». Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όμως, συμπλήρωσε ότι «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

Σκουρλέτης: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων

Ο Υπουργός Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα ανέφερε από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.
Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος. Διαβάστε τηνανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών ΕΔΩ

ΚΕΔΕ: Να ζητήσει συγγνώμη από τους δημάρχους ο κ. Σκουρλέτης

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΚΕΔΕ με σκληρή ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικό ζητώντας του να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους. Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ αναφέρει για τον Πάνο Σκουρλέτη:

«Τον εκθέτει πολιτικά η δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβεβαιώνεται η Κ.Ε.Δ.Ε. όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση πληρώνουν ακριβά τους αδέξιους χειρισμούς της Κεντρικής Εξουσίας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποδεικνύει την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό.  Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή».

Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας. Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
Δεν μπορεί να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία των Δήμων πόρους. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Κουρουμπλής. Διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους “λαγούς με πετραχήλια”.
Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές.
Οι λεονταρισμοί και οι «τσαμπουκάδες» σε μια Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα δεν έχουν θέση.
Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».

Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.

Τους ζητούν να επιστρέψουν μισθούς

Σοκ για χιλιάδες συμβασιούχους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που τους καλεί να επιστρέψουν μισθούς που έπαιρναν!

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έρκινε αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την κ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της έκρινε με πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μονιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα, όπως απαγορεύονται και οι παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις συμβασιούχων ΟΤΑ

Χθες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα την αντισυνταγματικότητα της παράτασης χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη βόμβα που ρίχνει στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς την Τρίτη είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ωστόσο, και όσον αφορά στην τελευταία απόφαση, με βάση αυτή αποκλείεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους και επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Την ίδια στιγμή, η απόφαση προκαλεί συνέπειες, καθώς απαγορεύει και την πληρωμή των συμβασιούχων για όσο καιρό οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα, η «Καθημερινή» υπενθυμίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει την ανανέωση των συμβασιούχων στους δήμους. Ειδικότερα αναφέρεται στους χιλιάδες συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες έληξαν το 2015. Τότε η κυβέρνηση παρενέβη δίνοντας παράταση μέχρι τα τέλη του 2016 και εν συνεχεία προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση δίνοντας κι άλλη παράταση μέχρι τα τέλη του 2017.

Πηγή: Η κυβέρνηση τάζει, αλλά οι συμβασιούχοι απολύονται -Επίθεση Μητσοτάκη | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα