«Η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε, ο Μακρόν υπό πίεση»

- Advertisement -

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία με την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, αλλά και τις οικονομικές επιτυχίες που σημειώνουν τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.

Εθνικός Συναγερμός και Αριστερά υπερψήφισαν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μπαρνιέ Εικόνα: Sarah Meyssonnier/REUTERS 

«Με μία πρόταση μομφής η αντιπολίτευση στη Γαλλία έφερε την ανατροπή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπαρνιέ», γράφει το SPIEGEL Online για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. «Ο δεξιός λαϊκιστικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και το στρατόπεδο της Αριστεράς καταψήφισαν από κοινού την κυβέρνηση καταφέρνοντας έτσι να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία».

Όπως παρατηρεί το γερμανικό μέσο, «αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 60 χρόνια που καταρρέει μία κυβέρνηση στη Γαλλία έπειτα από πρόταση μομφής. Ο Μπαρνιέ, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μόλις τον Σεπτέμβριο, γίνεται έτσι ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας».

Η Μαρίν Λεπέν
Η αντιπολίτευση μάλλον προσπαθεί να εξωθήσει τον Μακρόν σε πρόωρες προεδρικές εκλογέςΕικόνα: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Την ίδια στιγμή, «παρ’ ότι η ψήφος δυσπιστίας δεν επηρεάζει άμεσα το αξίωμα του Μακρόν, το τέλος της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν τον αφήνει προφανώς αδιάφορο. Ο επικεφαλής του κράτους είχε επιλέξει τον Μπαρνιέ για την πρωθυπουργία έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις, σε μία κυβέρνηση όπου είχαν λόγο οι κεντρώες δυνάμεις. Η αντιπολίτευση φαίνεται πως, δεδομένων και των περίπλοκων πολιτικών ισορροπιών, θα προσπαθήσει να εξωθήσει τον Μακρόν να πάει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές – αν και μέχρι στιγμής ο Μακρόν απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο».

Τώρα ο Γάλλος πρόεδρος ψάχνει τον νέο πρωθυπουργό. «Θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει στον Μπαρνιέ νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον απίθανο», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Εξίσου απίθανο μοιάζει και το σενάριο να επιλέξει ο Μακρόν έναν μη κομματικό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό – δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όνομα που να μπορεί να επιτελέσει έναν τέτοιο ρόλο.

[…] Όσο ο Μακρόν ψάχνει, ο Μπαρνιέ συνεχίζει. Όλοι συμφωνούν όμως πως αυτήν τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα χρειαστεί τόσο χρόνο έως ότου αποφασίσει – εν αντιθέσει με το περασμένο καλοκαίρι, όταν χρειάστηκε δύο μήνες για να επιλέξει τον Μπαρνιέ».

Τι κάνουν σωστά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;

Σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, φαίνεται να δυσκολεύονται να αναπτυχθούν, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα.

«15 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους […] η Ελλάδα, άλλοτε υποψήφια για χρεοκοπία, θεωρείται σήμερα στις αγορές ως πιο φερέγγυος οφειλέτης από τη Γαλλία», επισημαίνει η WELTΚαι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, αλλά και στο ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει από την κρίση χρέους, απολαμβάνει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αστέρες της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».

Το χρηματιστήριο στην Αθήνα
Τα κράτη της νότιας Ευρώπης φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η ΓερμανίαΕικόνα: Milos Bicanski/Getty Images

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη θετική έκπληξη. «Συμβαίνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό στην ευρωπαϊκή οικονομία», συνεχίζει η WELT. «Τα νότια κράτη, που πριν από μία δεκαετία ήταν τα άτακτα παιδιά της Ευρωζώνης, βιώνουν σήμερα μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βρίσκονταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αναπτύσσονται τώρα ταχύτερα από τη Γερμανία, την παραδοσιακή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ΕΕ».

Πού οφείλεται όμως η πρόοδος των κρατών αυτών; Πρώτον, στην αναβίωση ορισμένων κλάδων παροχής υπηρεσιών, όπως του τουριστικού. Κατά δεύτερον, «την ώρα που η γερμανική βιομηχανία υποφέρει από το υψηλό κόστος της ενέργειας, τις γεωπολιτικές συνθήκες, τους εμπορικούς πολέμους και τον ανταγωνισμό με την Κίνα, τα άλλοτε κράτη της κρίσης παραμένουν κάπως πιο απομονωμένα από όλες αυτές τις εξελίξεις – αφ’ ενός μεν επειδή σε αυτές τις χώρες η βιομηχανία είναι λιγότερο σημαντική για την οικονομία απ’ όσο είναι στη Γερμανία, αφ’ ετέρου δε επειδή, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ισπανία και η Ιταλία για παράδειγμα ήταν ούτως ή άλλως λιγότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια σε σύγκριση με τη Γερμανία. Ακόμη, οι χώρες της νότιας Ευρώπης επωφελούνται δυσανάλογα πολύ από τα περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ του NextGenerationEU».

Πέραν αυτών όμως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου «έχουν προβεί και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις […] περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια διοίκηση. Έκαναν πιο ευέλικτες τις αγορές εργασίας τους, διαμόρφωσαν το εργατικό τους δίκαιο με τρόπο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, μείωσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων και περιέκοψαν τις κοινωνικές παροχές» – διαμορφώνοντας έτσι ένα περιβάλλον «ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές».

Όλα αυτά μοιάζουν με εικόνες μίας άλλη εποχής, «αυτής των δεκαετιών του 1970 και του 1980, όταν οι χώρες της νότιας Ευρώπης αποτελούσαν εκείνες τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στην Ευρώπη», καταλήγει η WELT.

Autorenbild Georgios Passas PROVISORISCH
Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και απόφοιτος νομικής.
DW
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα