Η ΑΝΕΑΕΔ με ανακοίνωση της υπερασπίζεται το δικαίωμα των εν ενεργεία στρατιωτικών να έχουν τη δυνατότητα έκφρασης για τα εργασιακά τους θέματα που πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Η ανακοίνωση:                                                 

Θέμα : Πιθανή κατάργηση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθε των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

 Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλον αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση, έχει πρόθεση μέσα στο καλοκαίρι να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία  για την κατάργηση του νόμιμου δικαιώματος  των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν συνδικαλιστικές ενώσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

   Η Ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 1264/1982 που αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα δίνει στους εν ενεργεία στρατιωτικούς το  αναφαίρετο δικαίωμα να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία. 

Τα Σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν ήδη από το 2004 μέχρι και το 2016.

Το 2016,  μετά από σχετική απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου (αρ. 3/2012) νομοθετήθηκε ο συνδικαλισμός των εν ενεργεία στρατιωτικών, αυτά τα σωματεία μετατράπηκαν σε συνδικαλιστικά όργανα και προχώρησαν στην σύσταση δευτεροβάθμιου οργάνου δηλαδή ομοσπονδίας.

   Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια  το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα  του συνδικαλίζεσθε των εν ενεργεία στρατιωτικών προκειμένου να υπερασπίζονται τα εργασιακά, ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους αμφισβητήθηκε , πολεμήθηκε και εξακολουθεί να πολεμάτε από μικρή μερίδα διαφωνούντων. 

Σήμερα η Κυβέρνηση, αφού δεν κατόρθωσε να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εν ενεργεία στρατιωτικών,  αν και είχε την στήριξη όλων όσων το πολέμησαν από την δημιουργία του, σχεδίασε και  προχωράει μεθοδικά στην κατάργησή του.     

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) : 

  1. Στάθηκε δίπλα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς από την αρχή της προσπάθειάς τους μέχρι και σήμερα στηρίζοντας τους δύσκολους αγώνες τους. 
  2. Σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες της και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, απορρίπτει και  καταδικάζει απερίφραστα κάθε μεθόδευση και ενέργεια, όπως  αυτή που εξελίσσεται τώρα,  που έχει στόχο να βάλει στο γύψο  τον  συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργώντας  το  δικαίωμα  του συνδικαλίζεσθε των εν ενεργεία στρατιωτικών.
  1. Καλεί τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια για να προστατέψουν το δικαίωμα του  συνδικαλίζεσθε των εν ενεργεία στρατιωτικών.   
  1. Καλεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατιωτικών Ενώσεων και Συνδικάτων (EUROMIL) καθώς και όλες τις Στρατιωτικές Ενώσεις και Συνδικάτα μέλη του  EUROMIL να αναλάβουν κάθε δυνατή ενέργεια προς την Ελληνική Κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς  προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια ενέργεια. 

   Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει υπευθυνότητα, σύνεση, σοβαρότητα, αγωνιστικότητα και  δεν πρέπει να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα.

Το μέχρι σήμερα έργο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ( ΠΟΕΣ) με τα απτά αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων Στρατιωτικών αλλά και τις καίριες, τεκμηριωμένες και με παρρησία διατυπωμένες προτάσεις της προ της πολιτική και στρατιωτική ηγεσία  των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της αναγκαιότητας του  συνδικαλίζεσθε των εν ενεργεία στρατιωτικών.

https://www.militaire.gr/quot-i-kyvernisi-den-mporese-na-cheiragogisei-toys-stratiotikoys-kai-tora-thelei-na-toys-fimosei-quot/