Η κρίση στη Λευκορωσία και ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης»

26/8/20 | 0 | 0 | 150 εμφανίσεις

euro2day.gr

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας με αίτημα ελεύθερες εκλογές. Γιατί είναι κομβικός ο ρόλος του Βλ. Πούτιν και ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Συνολικά 26 χρόνια συμπλήρωσε ως ηγέτης της Λευκορωσίας ο Alexander Lukashenko. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή και συχνά τον αποκαλούν «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Σήμερα όμως, όπως περιγράφει και το παραπάνω βίντεο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Προηγήθηκαν οι εκλογές της 29ης Αυγούστου τις οποίες υποστηρίζει ότι κέρδισε με 80%, παρά την μαζική υποστήριξη των πολιτών στην αντιπολίτευση.

Η ηγέτης της τελευταίας, η 37χρονη Svetlana Tikhanovskaya κατέφυγε στην Λιθουανία. Ζητά την στήριξη της Ευρώπης και καταγγέλλει ότι ο Lukashenko στερείται κάθε νομιμοποίησης.

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα. Εκατοντάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμοί, όμως, δεν έκαμψαν το ηθικό. Εργάτες ξεκίνησαν απεργία σε κρατικές επιχειρήσεις που άλλοτε ήταν το προπύργιο του νυν προέδρου της χώρας.

Ο Lukashenko ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία το 1994. Πιστώθηκε την σταθεροποίηση της χώρας που αναδύθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πορεία όμως εξαφάνισε την αντιπολίτευση και νόθευσε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι κάτοικοι της χώρας ωστόσο κουράστηκαν από την οικονομική στασιμότητα, τη διαφθορά και την εκκεντρική συμπεριφορά του αυταρχικού ηγέτη. Το ΑΕΠ της χώρας δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία γειτονικών κρατών, ενώ η άρνηση του Lukashenko να αντιμετωπίσει σοβαρά την πανδημία ήταν για πολλούς το «κερασάκι στην τούρτα».

Η Λευκορωσία βιώνει μια δημοκρατική αφύπνιση, αλλά ο Lukashenko οχυρώνεται και οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν πιστές. Η τύχη του πιθανότατα βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο κρατών αν και αρκετές φορές η Λευκορωσία προσέγγισε την Δύση και τις ΗΠΑ, παίζοντας ένα παιχνίδι που είχε στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τη Μόσχα.

Η Ρωσία πουλά φθηνά καύσιμα στην Λευκορωσία, αλλά οι εταιρείες της τελευταίας πωλούν σε τιμές αγοράς. Ο Putin ίσως να βαρέθηκε τις «χαζομάρες» του Lukashenko και περιόρισε τις επιδοτήσεις. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας κατηγόρησε τη Μόσχα για παρέμβαση στις εκλογές. Τώρα λέει ότι η αντιπολίτευση συνωμοτεί με τη Δύση για να αποδυναμώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημάδια αντι-ρωσικών αισθημάτων μεταξύ των διαδηλωτών και ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να δώσουν διαβεβαιώσεις στη Ρωσία ότι δεν σκοπεύουν να ευθυγραμμίσουν τη χώρα τους με τη Δύση. Αν ο Putin παρέμβει για να στηρίξει το σημερινό καθεστώς ρισκάρει ένα αντι-ρωσικό κύμα. Οι Ευρωπαίοι, ελπίζουν να τον πείσουν να στηρίξει μια μετάβαση και νέες εκλογές, αλλά ο ηγέτης της Ρωσίας θα ήθελε έναν υποψήφιο για την Προεδρία με τον οποίο θα αισθάνεται άνετα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός. Εν τω μεταξύ υπάρχει κίνδυνος ο απελπισμένος Lukashenko να επιχειρήσει βίαια καταστολή.

Η επανάσταση στη Λευκορωσία ίσως έχει δρόμο μπροστά της, αλλά η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε λίγες μόλις εβδομάδες.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (3 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Παραιτήθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Στέφανος Κασιμάτης. Το τέλος της συνεργασίας του δημοσιογράφου με την «Καθημερινή» γνωστοποίησε η ίδια η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο. «Ο Στέφανος Κασιμάτης αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία του με ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ Την προηγούμενη φορά που ήταν στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων που θα έπρεπε να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, συνέβη το εξής: Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ της ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Αντώνης Αντζολέτος «Στην Ολομέλεια έρχεται η ονομαστική των ονομαστικών». Αυτό τον χαρακτηρισμό έδινε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που πολύ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή. Οι ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Στις 3 του Οκτώβρη του 1955 έφτανε στην Κύπρο ο νέος Βρετανός κυβερνήτης του νησιού Σερ Τζον Χάρντινγκ, που θεωρείτο ειδικός στην αντιμετώπιση των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, με προηγούμενη πείρα στην Κένυα και τη Μαλαισία. Την επόμενη μέρα, άρχιζαν οι ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας