Η Καϊλή πήρε το 2019 χρήματα από το Κατάρ για την προεκλογική της εκστρατεία μέσω “Τούρκου επιχειρηματία”, είπε ο Παντσέρι στις Βελγικές αρχές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων με έναν από τους βασικούς υπόπτους, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ρίχνουν φως στην εσωτερική λειτουργία του σκανδάλου δωροδοκίας Qatargate.

Αυτή ήταν η συμφωνία που έκανε ο πρώην ευρωβουλευτής με τους Βέλγους ανακριτές : να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σκανδάλου διαφθοράς  και να λάβει μειωμένη ποινή για τη συμμετοχή του σε αυτό.

Τα απομαγνητοφωνημένα αρχεία δύο συνεντεύξεων που διεξήχθησαν στις αρχές Φεβρουαρίου από ανακριτές με το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, τα οποία είδε η Deutsche Welle, παρέχουν μια πολύ βαθύτερη εικόνα για το πώς ξεκίνησε η πολιτική απάτη, ποιος συμμετείχε και πώς διαπράχθηκε.

Οι λεπτομέρειες που περιγράφονται σε αυτήν την αναφορά προέρχονται από τις μεταγραφές και αντικατοπτρίζουν μόνο την πλευρά της ιστορίας του Παντσέρι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, αλλά πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από τους εισαγγελείς.

  • Τα πρακτικά των συνεντεύξεων που διέρρευσαν δείχνουν ότι το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε από το Μαρόκο και όχι από το Κατάρ .

Στις συνεντεύξεις, ο Παντσέρι περιέγραψε πώς ξεκίνησε μια σχέση με τον Abderrahim Atmoun, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, το 2012.

Ο Παντσέρι είπε ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης πλήρωσε 50.000 ευρώ για ένα από τα γεγονότα της προεκλογικής του εκστρατείας στο Μιλάνο το 2014 και ότι «η φιλία του με τον Atmoun έχει γίνει ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου».

  • Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Μαρόκο άρχισε να πληρώνει τσάντες με μετρητά μόλις από το 2019, όταν αυτός και ο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Καϊλή, συμφώνησαν να παίρνουν 50.000 ευρώ ετησίως με αντάλλαγμα να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή εντύπωση για το κράτος της Βόρειας Αφρικής στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Βρυξέλλες.

Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε επίσης ότι παρόμοια συμφωνία είχε συναφθεί με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας περίπου την ίδια περίοδο.

Ο Παντσέρι είπε ότι αυτή η κατάσταση διήρκεσε μόνο το 2019, με τον ίδιο και τον Τζόρτζι να λαμβάνουν μόνο δύο πληρωμές 50.000 ευρώ ο καθένας.

  • Η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο, ενώ η Μαυριτανία δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αίτημα για σχόλιο της DW.

Μεταφέρθηκαν χρήματα από το Κατάρ μέσω «Τούρκου επιχειρηματία»

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το Κατάρ άρχισε να προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα τέλη του 2017. Τότε ήταν που οι πληρωμές που έγιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ άρχισαν να εκτοξεύονται προς τα πάνω.

Ο Panzeri είπε ότι μετά από συναντήσεις στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri, το κράτος του Κόλπου συμφώνησε να πληρώνει αυτόν και τον Giorgi κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως το 2018 και το 2019.

  • Οι απομαγνητοφωνήσεις υποδηλώνουν ότι εκείνη την εποχή άρχισε να μπλέκει η σύντροφος του Γιώργη, Εύα Καϊλή. Ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Ενώ ορισμένες από τις λεπτομέρειες των μεταφορών χρημάτων παραμένουν ασαφείς, ο Παντσέρι είπε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Κατάρ διοχετεύθηκε σε αυτούς μέσω ενός “Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο”.

Σε απάντηση σε αίτημα της DW για σχολιασμό, το κράτος του Κατάρ απάντησε με επανειλημμένη άρνησή του, λέγοντας ότι “απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη”.Ο Παντσέρι λέει ότι δεν είναι το “μεγάλο αφεντικό”

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σχεδόν έξι ωρών των συνεντεύξεων, ο Πάντζερι είπε στους εισαγγελείς ότι ήθελε να «διαλύσει την ιδέα» ότι είναι το «μεγάλο αφεντικό».

Είπε ότι ο βοηθός του, ο Τζόρτζι, ήταν ο «μαέστρος» και θα έδινε φακέλους και σακούλες με μετρητά στους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Παντζέρι.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν τα εκατομμύρια Giorgi και Panzeri που φέρεται να έλαβαν ο καθένας τους από το Κατάρ θα χρησιμοποιούνταν για να δωροδοκήσουν άλλους αξιωματούχους της ΕΕ ή ήταν αποκλειστικά για πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική καθημερινή εφημερίδα The Times ανέφερε ότι ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι κρατούνταν απροσδόκητα για εβδομάδες στο ίδιο κελί στη φυλακή Saint-Gilles στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι κατηγορούνταν για συμπαιγνία σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Τζόρτζι αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι, ενώ ο Παντσέρι παραμένει φυλακισμένος, όπως και η Καϊλή.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

https://hellasjournal.com/2023/03/i-kaili-pire-to-2019-chrimata-apo-to-katar-gia-tin-proeklogiki-tis-ekstratia-meso-tourkou-epichirimatia-ipe-o-pantseri-stis-velgikes-arches/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα