Η κατεχόμενη Κύπρος ορμητήριο της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο της περιοχής και ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η δημιουργία βάσης-ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για τη χρήση του και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, αποτελούν κινήσεις, οι οποίες εντάσσονται στον τουρκικό σχεδιασμό για έλεγχο της περιοχής, αποκαλύπτει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Κι αυτό, σύμφωνα με τις υποδομές που είτε κατασκευάσθηκαν είτε δρομολογείται η κατασκευή τους, παραπέμπουν στην απόφαση της κατοχικής Τουρκίας για πλήρη αξιοποίηση του νησιού προς υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που προδήλως ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, που στρατιωτικοποιείται.

Τι ακριβώς σχεδιάζει η Άγκυρα;

Πρώτο, έχει αποφασισθεί η κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Η εγκατάσταση του ραντάρ αποσκοπεί στο να παρακολουθεί την κίνηση στη θάλασσα και στον αέρα.

Δεύτερο, η αεροπορική βάση του Λευκονοίκου -με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης το 2018- έχει αναβαθμιστεί και εγκαταστάθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα τουρκικά Bayraktar TB2 UAV. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκατασταθεί πολύ μικρός αριθμός UAV καθώς μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η βάση χρησιμοποιείται ως κόμβος δικτύου για σήμα σε πτήσεις, που για παράδειγμα επιχειρούν στη Συρία ή και αλλού.

Τρίτο, η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει μπει στη φάση της κατασκευής. Έχουν γίνει όλα τα προκαταρκτικά σχέδια και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή της.

Είναι σαφές πως οι δύο από τις τρεις βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κατεχόμενη Κύπρος ορμητήριο της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο της περιοχής και ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα