Η ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

                                              Του Δημήτρη Γαρούφα*

« οι πολλοί των πολιτικών ουκ αληθώς τυγχάνουσι της  προσηγορίας. Ου γαρ εισί πολιτικοι κατά την αλήθειαν, ο μεν γαρ πολιτικός των καλών    έστι πράξεων προαιρετικός αυτών χάριν, οι δε πολλοί χρημάτων και πλεονεξίας ένεκεν άπτονται του ζην ούτως.Αριστοτέλης- (Ηθικά Ευδήμεια,1216α,23-27).

Ξαναθυμήθηκα  τον Αριστοτέλη, με αφορμή πρόσφατη υπόθεση πολιτικού που, σύμφωνα με όσα δήλωσε και  ο Πρόεδρος της Βουλής, παραβίαζε    «το νόμιμο και το ηθικό»  αλλά  κανείς δεν ασχολήθηκε για να σταματήσει έγκαιρα η έκνομη δράση του.            Βλέπω πόσο διαχρονικά επίκαιρος είναι ο Αριστοτέλης   γιατί και στην σύγχρονη Ελλάδα έχουμε κάποιους πολιτικούς που  με συμπεριφορές κατακριτέες και μη ηθικές απαξιώνουν την πολιτική στην συνείδηση των πολιτών…Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά και μακάρι να ήταν αυτή η αλήθεια …Αλλά  όταν κάποιος είναι Βουλευτής και παρά την σχετική απαγόρευση   έχει υπεράκτιες εταιρίες, όταν συνάπτει με τις εταιρίες του συμβάσεις με το δημόσιο, όταν όλα αυτά περιέργως περνούν απαρατήρητα για χρόνια  αποδεικνύουν  ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν  η  υπολειτουργούν δεδομένου ότι αυτή η δραστηριότητα καταγγέλθηκε με καθυστέρηση 3 ετών.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε εξέλιξη σκανδάλων   που ταλάνισαν την πολιτική ζωή γιατί υπήρχε και υπάρχει κλίμα ανοχής και αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών, γιατί αν πραγματικά λειτουργούσαν οι θεσμοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αποκαλύπτονταν  άμεσα και δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν  ταλανίζοντας  για χρόνια την πολιτική ζωή της  χώρας. Ενδεικτικά και μόνο   να  θυμηθούμε από το παρελθόν την εξέλιξη του σκανδάλου Κοσκωτά που θα είχε αποκαλυφθεί  εγκαίρως αν υπήρχε σωστή  λειτουργία των θεσμών, κι εξελίχθηκε και γιγαντώθηκε  γιατί όλοι έκαναν ότι δεν έβλεπαν, κι όταν Ιανουάριο του 1988  κατατέθηκε μια ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Γιώργο Σούρλα οι συνάδελφοί του στο Κοινοβούλιο  ,όπως ο ίδιος δημόσια δήλωσε, του έκοψαν την καλημέρα…

Είναι βέβαιο ότι ούτε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ούτε του Χρηματιστηρίου ,ούτε της SIEMENS,  ούτε της  NOVARTIS, ούτε του Βατοπεδίου,   θα είχαν εξελιχθεί και ταλανίσει τη χώρα, αν λειτουργούσαν πραγματικά οι θεσμοί  ,αν οι πολιτικοί μας είχαν το θάρρος  να καταγγέλουν.  Βεβαίως αν είχαν αυτό το θάρρος πιθανώς να χρειαζόταν να συγκρουστούν και με το κόμμα τους  αλλά με το θάρρος αυτό θα αναβάθμιζαν το επίπεδο της πολιτικής ζωής ,θα δημιουργούσαν παράδοση υψηλού ήθους κι αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά τους στη χώρα.

Ο Αριστοτέλης από τα βάθη της ιστορίας μας  λέει ότι « τοις νόμοις και τη άλλη οικονομία ούτω τετάχθαι ώστε μη είναι τας αρχάς κερδαίνειν(πολ.1308b,32-34) δηλαδή ότι πρέπει οι νόμοι και οι θεσμοί    να είναι τέτοιοι που να μην μπορούν να πλουτίζουν οι ασκούντες εξουσία… αλλά δυστυχώς στη χώρα μας βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους μέσω της πολιτικής να αποκτούν περιουσίες.

Γράφοντας το σημερινό κείμενο έχω πολλές αμφιβολίες για το αν μπορεί να υπάρξει γιατρειά στις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος .Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και το βασικότερο είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τον πολιτικό κόσμο για εξάλειψη των παθογενειών και για ουσιαστική λειτουργία των θεσμών.

Ας μην πούμε  περισσότερα. Κλείνοντας  επισημαίνω  ότι έχουμε ευθύνη κι εμείς οι πολίτες γιατί δεν λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες αλλά σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν οι πολιτικοί μας   γιατί όπως λέει ο Αριστοτέλης «ως το εν αρχή γινόμενον κακόν γνώναι  ου του τυχόντος αλλά πολιτικού  ανδρός(Πολ.1308 α,34-36),δηλαδή  ότι είναι ευθύνη του πολιτικού να διακρίνει το κακό όταν αρχίζει να μεγαλώνει γιατί  αυτό δεν μπορεί να το διακρίνει ο καθένας.

*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

 

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή η κριτική στους πολιτικούς, αλλά θα προτιμούσα να ασχολειθείται και με τα του επαγγέλματός σας.

    Κοινωνίες οι οποίες προοδεύουν με την ουσιαστική έννοια και όχι με την προπολιτικά καθορισμένη, θα έπρεπε να χρειάζονται όλο και λιγότερους νόμους για να λειτουργούν. Με την δική μας (και όχι μόνο) συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν είμαστε συνεπώς μια προοδευτική κοινωνία οπότε είναι άστοχο να απαιτούμε από μια τέτοια να λειτουργεί με ηθικές αρχές.

  2. Ένα ακόμη άρθρο που λέει τα πράγματα με τ’ όνομά των. Δυστυχώς, ούτε μ’ αυτό πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι, επειδή ο ελληνικός λαός διακρίνεται από πολιτική ανωριμότητα. Το μόνο που ενδιαφέρει τον μέσο Νεοέλληνα είναι το τομάρι του.

  3. Ερωτήματα πρός τον συγγραφέα:
    1. Θεωρείτε ότι το πολίτευμα της χώρας μας είναι δημοκρατικό;
    1.1. Αν ναί, τότε θεωρείτε ότι οι πολίτες είναι κυρίαρχοι των νόμων πού ψηφίζονται;
    1.2. Άν όχι, πώς χαρακτηρίζετε το πολίτευμα της χώρας μας;

  4. Ξέρετε δεν νομοθετούν οι δικηγόροι, ούτε κι οι δικαστικοί .
    Οπότε από αυτή την άποψη θεωρώ το σχόλιο σας άτοπο.

    Ωστόσο θα έλεγα ,αν ήταν να σχολιάσω κάτι πάνω στον τομέα της Δικαιοσύνης ότι αυτή οφείλει να διατηρεί την πλήρη Ανεξαρτησία της , κάτι που αναρωτιέμαι πώς μπορεί να είναι βιώσιμο όταν σε ανώτατο επίπεδο οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης διορίζονται από πολιτικούς-υπουργους.

  5. Το σχόλιο μου, αν και δεν το βλέπω να εμφανίζεται ως τέτοιο , ήταν απάντηση στο σχόλιο του @Λουμπεν

  6. @Φερωνυμος

    Εκλόγιμη μοναρχία.

    Τον όρο τον έδωσε ο Καθηγητής κύριος Κοντογιωργης κι έχω την άποψη ότι ανταποκρίνεται στην ουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα