Η Κίνα προσφέρει στον Ερντογάν σωτηρία σε πολιτικά και οικονομικά προβλήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σεπτέμβριος 19, 2020. 22:28

Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Τουρκίας προσφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σωτηρία για τα πολιτικά και οικονομικά δεινά του, λένε οι αναλυτές.

Η ενίσχυση των κινεζο-τουρκικών σχέσεων «φαίνεται να ωφελεί και τις δύο πλευρές», δήλωσε η  Αΐσα Αλεμντάρογλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Τουρκίας στο Κέντρο Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Κράτους Δικαίου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, και ο Σουλτάν ​​Τεπέ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο σε άρθρο για την Εξωτερική πολιτική.

Σημαντική βοήθεια στην πολιτική του Ερντογάν

«Η Κίνα έχει βρει μια πολύ  καλή στρατηγική βάση στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με μεγάλη αγορά ενέργειας, υποδομών, αμυντικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Για την Τουρκία και τον Ερντογάν, η Κίνα παρέχει πόρους που χρειάζονται πολύ για να χρηματοδοτήσει προγράμματα υψηλού προφίλ και να διατηρήσει την εμφάνιση της ανάπτυξης παρά την καταστροφική οικονομική πραγματικότητα κάτω από αυτά », γράφουν.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ταμειακές ροές από την Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών της Τουρκίας μετά τη Ρωσία, είναι πολύ καίριες για την κυβέρνηση Ερντογάν γιατί « ενισχύουν την εξουσία του προέδρου σε κρίσιμες στιγμές».

Όπως σημειώνεται,  η Κίνα και η Τουρκία έχουν υπογράψει 10 διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της πυρηνικής ενέργειας, από το 2016, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία έως το 2021, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2016 και του 2019, όπως είχε  γράψει η «Sabah» τον Μάρτιο του 2019.

Η Αλεμντάρογλου και ο Τεπέ αναφέρουν επίσης άλλα παραδείγματα για το πώς η Κίνα «βοήθησε τον Ερντογάν».

Όταν η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε περισσότερο από 40% το 2018, η κρατική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας έδωσε στην Άγκυρα δάνεια 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρέχοντα έργα ενέργειας και μεταφορών, όπως γράφουν, αναφέροντας το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μετά από ενδείξεις εξασθένισης της δημοτικότητας του Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης πέρυσι, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μετέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια – τη μεγαλύτερη ταμειακή ροή που υπήρξε ποτέ βάσει συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, η οποία παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, υποστηρίζουν οι συντάκτες.

Χρήση του κινεζικού νομίσματος

Η Κίνα «επιτρέπει τώρα στις τουρκικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το κινεζικό γουάν για να πραγματοποιούν πληρωμές στο εμπόριο, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κινεζική ρευστότητα», το οποίο αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου στην οικονομική συνεργασία και την αύξηση της δημοτικότητας του Ερντογάν, η οποία μειώθηκε φέτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας  του κορωνοϊού και  της οξείας νομισματικής έλλειψης στην Τουρκία».

«Τα κινεζικά μετρητά βοηθούν τον Ερντογάν να αποφύγει να στραφεί σε ιδρύματα που κυριαρχούνται από τη Δύση, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, το οποίο θα απαιτήσει από αυτόν να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον απεριόριστο έλεγχό του στην οικονομία της χώρας», λένε.

Η Κίνα «παρέχει επίσης πόρους που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υψηλού προφίλ και να διατηρήσει την εμφάνιση της ανάπτυξης, παρά την καταστροφική οικονομική πραγματικότητα κάτω από αυτά», όπως αναφέρουν.

Στρατιωτική συνεργασία

Εκτός από την οικονομική συνεργασία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν εμβαθύνει τους διμερείς στρατιωτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και του πολέμου στον κυβερνοχώρο, σημειώνουν οι συντάκτες.

Η συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών αξιωματούχων στις τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις «Έφεσος 2018» και ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora είναι προϊόντα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE έχουν εδραιωθεί στην τουρκική αγορά τηλεπικοινωνιών παρά τις διεθνείς κατηγορίες ότι η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τηλεπικοινωνιακή υποδομή για επιτήρηση και καταστολή της κυβέρνησης – μια ανησυχητική προοπτική για τον τουρκικό πληθυσμό που βασίζεται στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πρόσβαση πληροφορίες σε μια στιγμή που άλλα κανάλια μέσων βρίσκονται  σε κατάσταση αυστηρού ελέγχου.

Αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ

«Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχει πολλούς φίλους στην περιοχή τους. Και οι δύο μοιράζονται ένα όραμα αμφισβήτησης της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε θεσμούς που δημιουργήθηκαν από τη Δύση (…)

Τα θύματα της αναδυόμενης Σινο-Τουρκικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι μικρο-ομάδες,  όπως οι Ουιγούροι και οι αντιφρονούντες και στις δύο χώρες, των οποίων η προστασία απαιτεί ευέλικτα πολιτικά συστήματα, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες προστατεύονται μέσω δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, χωρίς να τα καθιστούν δευτερεύοντα στην οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη », καταλήγουν οι συντάκτες.

«Московский комсомолец»

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα