Η ιστορία των Ποντίων, είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιάννη Κωνσταντάτου, Δημάρχου Ελληνικού.

«Η ιστορία των Ποντίων, είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων και σήμερα 19η Μαΐου δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία και τιμούμε τη μνήμη των 353.000 ψυχών που χάθηκαν τόσο άδικα», τονίζει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, σημειώνοντας ότι οι δύο αυτές πόλεις που γεννήθηκαν από τους πρόσφυγες Πόντιους, με τις δράσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιούν εδώ και δεκαετίες, επιδιώκουν να καταστήσουν τις νεότερες γενιές κοινωνούς της Ποντιακής κληρονομιάς. Ο κ. Κωνσταντάτος επισημαίνει ότι ο δήμος στοχεύει αυτήν την κληρονομιά να την κάνει ακόμη πιο δυνατή με την ανέγερση του Παγκόσμιου Μεγάρου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Ένα σχέδιο για την υλοποίηση του οποίου ο δήμος αναμένει από την κυβέρνηση να τού αποδοθεί οικόπεδο στο πλαίσιο της διανομής των κοινωφελών και κοινωνικής ανταποδοτικότητας οικοπέδων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ακολουθεί το άρθρο του Γιάννη Κωνσταντάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πόλεις του Ελληνικού και της Αργυρούπολης γεννήθηκαν από τους πρόσφυγες Πόντιους, που κυνηγημένοι έφτασαν στην άγονη αυτή η γη πριν από 100 χρόνια και «φύτεψαν» ξανά τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία του Πόντου. Γέννησαν τις σύγχρονες πόλεις, όπως τις ξέρετε αυτή την στιγμή, και μέσα από τις Ενώσεις Ποντίων Σουρμένων και Αργυρούπολης συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση του πολιτισμού και των αξιών τους.

Ο δήμος μας κάθε χρόνο γίνεται το επίκεντρο Ποντιακών Εθίμων και Παραδόσεων, όπως το «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά’ς σα Σούρμενα» και το Ταφικό Έθιμο, που αποτελούν πολιτιστικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και 99 χρόνια, θυμίζοντας στις παλαιότερες γενεές ιστορίες από τους προγόνους τους, αλλά και καλώντας τους νεότερους να γίνουν κοινωνοί της Ποντιακής κληρονομιάς.

Σήμερα, ο δήμος μας στοχεύει αυτή την κληρονομιά να την κάνει ακόμα πιο δυνατή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένουμε από την κυβέρνηση να μας αποδώσει, στο πλαίσιο της διανομής των κοινωφελών και κοινωνικής ανταποδοτικότητας οικοπέδων στο πρ. Αεροδρόμιο, οικόπεδο προκειμένου να αναγείρουμε το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Έναν σύγχρονο συνεδριακό χώρο ιστορικής τεκμηρίωσης και εκδηλώσεων, που θα γίνει σημείο αναφοράς και θα στεγάσει τα όνειρα, τους πόθους και τις ελπίδες του Ποντιακού Ελληνισμού, για τη διαιώνιση των ηθών και των παραδόσεών του.

Ήδη, πολλές Ομογενειακές Ενώσεις από την Αμερική και από άλλες χώρες του εξωτερικού, έχουν δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ανέγερση του Μεγάρου και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι, με τη συνεργασία τους, να ανακοινώσουμε τα επόμενά μας βήματα.

Η ιστορία των Ποντίων, είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων και σήμερα 19η Μαΐου δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία και τιμούμε τη μνήμη των 353.000 ψυχών που χάθηκαν τόσο άδικα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα