Η ιατρική ως business: Τα πρώτα σημάδια ντροπής και κατάντιας όταν Έλληνες καρδιολόγοι απαίτησαν μίζες από συναδέλφους τους…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΛΗ*

Καθώς το 1986 έβαινε προς το τέλος και η εξάσκηση της Καρδιοχειρουργικής εκτός δημοσίων νοσοκομείων (ΥΓΕΙΑ, Ιατρικό Κέντρο) είχε συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια μιας δυσάρεστης και ανήθικης παρεκτροπής. Ενός ξεπεσμού.

Μερικοί συνάδελφοι καρδιολόγοι, με τους οποίους είχα επί χρόνια άριστες σχέσεις, με αιφνιδίασαν. Προσφέρονταν να μου στέλνουν ασθενείς πελάτες τους για εγχείρηση, με την προϋπόθεση να τους παραχωρώ ένα μέρος της αμοιβής μου.

Με πικρία και θυμό που δεν έκρυψα, αρνήθηκα την εμπορική συναλλαγή μαζί τους και τους διεμήνυσα ότι, εάν με αυτό το κριτήριο θα με επέλεγαν ως χειρουργό των ασθενών τους, θα έπρεπε να με αγνοήσουν και να απευθυνθούν αλλού.

  • Αλγεινότερη εντύπωση μου έκανε η επιμονή τους, όταν μου επισήμαναν ότι μερικοί καρδιοχειρουργοί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αρκετοί στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), αποδέχονταν και ασκούσαν αυτήν την τακτική σε ευρεία κλίμακα.

Έγινα αδιάκριτος και ζήτησα να μου κατονομάσουν αυτούς τους συναδέλφους καρδιοχειρουργούς και δεν είχαν καμιά δυσκολία ή αναστολή να το πράξουν.

Στην αρχή νόμισα ότι επρόκειτο περί συκοφαντιών προκειμένου να με παρασύρουν στον δρόμο τους που θα τους απέφερε (και τους αποφέρει) εύκολο κέρδος, εκμεταλλευόμενοι τις ευθύνες, την αγωνία και τα ξενύχτια των καρδιοχειρουργών.

Δυστυχώς, καταθέτω με μεγάλη λύπη ότι μόλις κάποιος καρδιοχειρουργός ενέδωσε στις οικονομικές απαιτήσεις των καρδιολόγων ή πιθανόν και να επιδίωξε ο ίδιος τη συναλλαγή για να εξασφαλίσει καρδιοπαθείς προς εγχείρηση, το κακό είχε αρχίσει και με την πάροδο των ετών έχει γίνει επικίνδυνο καθεστώς.

Όσο μειονεκτεί κάποιος καρδιοχειρουργός σε εκπαίδευση και χειρουργική ικανότητα, τόσο πλειοδοτεί σε προσφορά στους καρδιολόγους, και τα θύματα αυτής της παράνομης και ανήθικης συναλλαγής είναι οι ανυποψίαστοι ασθενείς.

  • Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς αγνοούν ότι η επιλογή του καρδιοχειρουργού τους δεν γίνεται βάσει της επιστημονικής του καταρτίσεως και πείρας, αλλά βάσει του ποσοστού επί της χειρουργικής αμοιβής που εισπράττει ο εκάστοτε καρδιολόγος από τον καρδιοχειρουργό της επιλογής του.

Πιθανόν η καρδιά τους να ήταν ακμαιότερη όταν μπήκαν στο χειρουργείο παρά όταν βγήκαν. Υγιέστερη ή μη η καρδιά τους μετά την εγχείρηση, συνέβαλε εν αγνοία της στον αφανή και άκοπο πλουτισμό κάποιου καρδιολόγου, αλλά και στην προβολή ενός καρδιοχειρουργού με αναντίρρητα εκπληκτικές ικανότητες για «business» οι οποίες, κατά τεκμήριον, πόρρω απέχουν από τις απαιτούμενες επιστημονικές και εγχειρητικές.

ΥΓ. Από το βιβλίο μου «Με το χέρι στην καρδιά».

*Ο Γεώργιος Α. Τόλης (Μαλακάσι Τρικάλων, 5 Μαρτίου 1935 – ) είναι διακεκριμένος Έλληνας καρδιοχειρουργός, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα το 1990

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στη στήλη Γράμματα Αναγνωστών, με τίτλο Τα πρώτα σημάδια ντροπής και κατάντιας

https://hellasjournal.com/2023/05/i-iatriki-os-business-ta-prota-simadia-ntropis-ke-katantias-otan-ellines-kardiologi-apetisan-mizes-apo-sinadelfous-tous/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα