Η Θεσσαλονίκη και η ανάπτυξή της ως hub καινοτομίας στο επίκεντρο συζήτησης με φορείς της πόλης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

«Το μεγάλο asset, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη στο κομμάτι της περαιτέρω ανάπτυξής της ως κόμβου νέων τεχνολογιών, είναι κυρίως το μοναδικό έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και η πηγή αυτού του έμψυχου επιστημονικού προσωπικού», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα ως επενδυτικός κόμβος: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης: Υποδομές- Ανθρώπινοι Πόροι – Επενδύσεις», ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως υπάρχει μια «ομπρέλα» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, που είναι και το κίνητρο για να επενδύσουν οι εταιρείες στο πόλη.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή και ξεκάθαρη βούληση να μετατρέψει τη χώρα -και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα- σ’ έναν κόμβο επενδύσεων με εξωστρεφές πρόσωπο». Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργείται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη ήδη μετατρέπεται σ’ έναν επενδυτικό κόμβο για τις νέες τεχνολογίες» κι αυτό ακριβώς σηματοδοτούν οι κινήσεις κορυφαίων εταιρειών στον τομέα αυτό (Microsoft, Cisco, Deloitte, Pfizer), ενώ αναφερόμενος στις υποδομές και τις δυνατότητες της πόλης υπογράμμισε την ανάγκη για «πάντρεμα» της πλούσιας ιστορίας της πόλης με το ελπιδοφόρο μέλλον της.

«Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι θετική. Υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση και στρατηγική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και όλοι οι φορείς της πόλης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κυβέρνηση είναι στο ίδιο πνεύμα και στην ίδια πλευρά του λόφου», επισήμανε, έκανε μνεία στα εν εξελίξει έργα υποδομής στην πόλη και την περιοχή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πολύ υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό περιβάλλον στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για τη συνεχή ενίσχυση των ελληνικών Πανεπιστημίων με τη διάθεση πόρων στην έρευνα και την τεχνολογία και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε να αποφευχθεί το brain drain, ενώ υπογράμμισε  τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ευρύτερα στην προσέλκυση εταιρειών που αναζητούν πού να κάνουν το επόμενο βήμα τους, επισημαίνοντας την πολύ καλή ποιότητα ζωής που έχει η πόλη, γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να τη βάλει σε υψηλή βαθμίδα στο check list των δυνάμει επενδυτών.

Κ. Ζέρβας: Διεκδικούμε 100 εκατ. ευρώ, για να αλλάξουμε την πόλη
Κονδύλια 100 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αλλάξει η πόλη, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας πως ο Δήμος αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει» και έθεσε τον στόχο της ανάδειξης της σε έναν δεύτερο πόλο ανάπτυξης στη χώρα και σε ένα σημαντικό επενδυτικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής, (μετρό, λιμάνι, γήπεδα, η νέα ΔΕΘ, Μουσείο Ολοκαυτώματος κά), παρουσιάζοντας συγχρόνως σειρά έργων που προχωρούν από τον Δήμο, όπως ο σχεδιασμός για τη νέα Αριστοτέλους, οι αναπλάσεις στις γειτονιές, κά.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Cisco, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργήθηκε στοχευμένα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, «σε ένα κομμάτι της πόλης, στο οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ».

Γνωστοποίησε δε ότι στις 12 Απριλίου, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων διοργανώνει το πρώτο του μεγάλο συνέδριο για τις πόλεις του μέλλοντος, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν 200 δήμοι κι εταιρείες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κέντρο έχει -μεταξύ άλλων- συνάψει πάνω από 30 μνημόνια με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες και έχει υλοποιήσει σημαντικά προγράμματα κυρίως για τους νέους.

Τέλος, ο κ. Ζέρβας ζήτησε συναίνεση στη βάση της ατζέντας της πόλης και μιας κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη της, με τη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας καθώς, όπως είπε, η πόλη θα πρέπει να έχει «διαχρονικούς συμμάχους» κι εκτίμησε πως «η δεκαετία αυτή θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης».

Μοχλός ανάπτυξης η έρευνα και η καινοτομία
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε επίσης ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στην έρευνα και την καινοτομία. «Η Θεσσαλονίκη σήμερα αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος πόλος έλξης για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την έρευνα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως «το οικοσύστημα αυτό καινοτομίας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης και περιλαμβάνει πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επιχειρηματικούς φορείς, με τελικό αποτέλεσμα, αυτό το οποίο παράγεται, τουλάχιστον σε επίπεδο Πανεπιστημίου, να μπορεί να διαχέεται στην κοινωνία».

Ο κ. Παπαιωάννου αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο πλούσιο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας πως «η χρηματοδότηση της έρευνας δεν προέρχεται μόνο από φορείς εθνικούς αλλά από μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα», επισημαίνοντας πως ακόμη κι εν μέσω πανδημίας υπήρχε αύξηση. «Υπάρχει ένας κύκλος εργασιών, ο οποίος το 2021 φτάνει στα 61,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εν μέσω πανδημίας υπάρχει μια συνεχούμενη αύξηση, που είναι εισροή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO AE & TΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΑΕ Τάσος Τζήκας σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «τώρα η Ελλάδα είναι μια ώριμη χώρα ώστε να γίνει μια μεσογειακή Silicon Valley και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει αναπτύξει ένα εκπληκτικό οικοσύστημα με τις νέες τεχνολογίες, την έχει ήδη καταστήσει ένα hub νέων τεχνολογιών» κι εκτίμησε πως «η δεκαετία αυτή είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης».

«Αυτό που θα αλλάξει τη χώρα είναι η καινοτομία και αυτό είναι που θέλουμε να έχουμε στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Pfizer Hellas Ζαχαρίας Ραγκούσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το περιβάλλον που βρήκε η εταιρεία στην πόλη αλλά και την ανάπτυξη της. «Ξεκινήσαμε για 200 άτομα και φτάσαμε τα 700», είπε -μεταξύ άλλων- επισημαίνοντας, μάλιστα, πως το 15% αυτών είναι προϊόν του brain gain, ανθρώπων δηλαδή που επέστρεψαν για να εργαστούν στην πόλη.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.

Σ.Παπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα