Η εφιαλτική προαναγγελία της RAND (ΗΠΑ) για τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Από το 2019 είχαν «προβλέψει» τις εφιαλτικές εξελίξεις – Μείζον θέμα πλέον για την Ευρώπη

Η Σουηδική εφημερίδα Nya Dagbladet δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ένα έγγραφο που όπως ισχυρίζεται, αποκαλύπτει τη στρατηγική των ΗΠΑ να καταστρέψουν την οικονομία της ΕΕ μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ πριν αυτός ξεσπάσει.

«Συγκλονιστικό έγγραφο: Πώς οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος που δίνει η εφημερίδα στην συγκεκριμένη αποκάλυψη

Η σουηδική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία που παραθέτει έρχονται από διαρροή πληροφοριών από το αναλυτικό κέντρο RAND το οποίο βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η RAND Corporation εξέδωσε δελτίο τύπου την περασμένη Τετάρτη, αρνούμενη ότι η αναφορά προέρχεται από αυτούς. Δεν γίνονται σχόλια σχετικά με το ποια μέρη της αναφοράς είναι ψευδή ή αν υπάρχουν μέρη που είναι ακριβή. Αρκείται στο να αναφέρει απλώς ότι το περιεχόμενο είναι «παράξενο» και το έγγραφο είναι «ψεύτικο».

Η εφιαλτική έκθεση της RAND από το 2019

Η καταγγελία της σουηδικής εφημερίδας φέρνει στην επιφάνεια μία έκθεση της RAND που χρονολογείται από το 2019, στην οποία μάλιστα πριν από λίγες ημέρες μπήκε μία προσθήκη στην εισαγωγή, που καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη μελέτη έγινε όπλο στα χέρια της φιλορωσικής προπαγάνδας! Η προσθήκη φαίνεται να μπήκε μετά την συγκεκριμένη αποκάλυψη.

Η επίμαχη εκθεση της RAND με το εφιαλτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Η ημερομηνία της προσθήκης είναι «αόριστα» ο Σεπτέμβριος 2022. Ακόμα όμως και σήμερα, η μελέτη της συγκεκριμένης αναφοράς που αποσκοπεί στην εξεύρεση τρόπων ώστε να αποδυναμωθεί η Ρωσία, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε καλοπροαίρετο αναλυτή.

Εκτός από την περιγραφή της έκθεσης, μία ματιά στα περιεχόμενα αυτής, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Τα περιεχόμενα δείχνουν ότι η έκθεση ουσιαστικά προτείνει την πρόκληση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία για να αποδυναμωθεί η Ρωσία

Στα περιεχόμενα λοιπόν του εγγράφου, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμπεριλαμβάνεται στα οικονομικά μέτρα για την αποδυνάμωση της. Ακόμα χειρότερα, στην περιγραφή των γεωπολιτικών μέτρων, βλέπουμε ξεκάθαρα να συμπεριλαμβάνεται η αποστολή «επιθετικών όπλων» στην Ουκρανία!

Σε αυτό το κεφάλαιο συμπεριλαμβάνονται άλλες εξοργιστικές προτάσεις, όπως η αύξηση της στήριξης στους λεγόμενους «Σύριους επαναστάτες», δηλαδή ουσιαστικά στις ισλαμιστικές ομάδες που αντιμάχονται τον Άσαντ, η αλλαγή – ανατροπή καθεστώτος στην Λευκορωσία, αλλά και η εμπλοκή στην διαμάχη μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν!

Η ανάλυση των συγκεκριμένων «προτάσεων», είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική.

«Να προκαλέσουμε ανθρώπινες απώλειες και τεράστιο κόστος στη Ρωσία»

Στο έγγραφο περιγράφεται ξεκάθαρα πως η αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία πρέπει να γίνει στα πρότυπα της αμερικανικής εμπλοκή στο Αφγανιστάν επί Σοβιετικής Ένωσης! Τότε που αμερικανικοί οργανισμοί δημιούργησαν και ενίσχυσαν τους ισλαμιστές, προκειμένου να συγκρουστούν με τις δυνάμεις των σοβιετικών.

Να χάσουν αίμα και χρήματα οι Ρώσοι!

Η αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, θα αυξήσει το κόστος σε αίμα και χρήμα για την Ρωσία. Στη συνέχεια, γίνεται ρητή αναφορά στο παράδειγμα του Αφγανιστάν και τον πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση. Οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν, μόνο εάν η επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία βοηθήσει τη χώρα να επικρατήσει σε μία σύγκρουση με την Ρωσία.

Τα ρίσκα της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία, περιγράφονται ξεκάθαρα και επιβεβαιώθηκαν πλήρως

Η περιγραφή του ενδεχόμενου ρίσκου που θα προκαλέσει η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, απεικονίζει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα. Η Ρωσία αντέδρασε στέλνοντας στρατεύματα στην Ουκρανία, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές Ουκρανών είναι τεράστιο, απεικονίζεται πλήρως το προσφυγικό ρεύμα που δημιουργήθηκε. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μέτωπο της Συρίας, κρίθηκε ότι η Ρωσία θα αποδυναμωθεί και δεν θα μπορεί να υποστηρίξει πλήρως μία εμπλοκή ταυτόχρονα και στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις για ενίσχυση των ισλαμιστών της Συρίας, προκειμένου να φθαρεί η Ρωσία

Στην εξίσου ανατριχιαστική αναφορά για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Συρία, εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση των ισλαμιστών που συνεργάζονται με την Τουρκία, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά και στην βοήθεια που θα προσφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται ως απολύτως συμμάχους των ΗΠΑ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ώστε οι ισλαμιστές να μην έχουν το φόβητρο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατά τις επιχειρήσεις τους.

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η πρόταση για εμπλοκή στον Καύκασο με ευθεία αναφορά στην διαμάχη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Μία αναφορά που μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, βλέποντας τις νέες θηριωδίες και επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες έχουν ενταθεί από τη σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης έως και σήμερα.

Άλλο ένα προφητικό στοιχείο στην έκθεση της RAND, αναφορικά με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Εν κατακλείδι, είτε η RAND διαθέτει μαντικές ικανότητες, αφού η έκθεση του 2019 έχει πέσει μέσα σε όλα όσα προέβλεπε, είτε απλούστατα υπαγόρευσε την πολιτική των ΗΠΑ στο ουκρανικό, η οποία και υλοποιήθηκε κατά τα πρότυπα της συγκεκριμένης αναφοράς, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ταυτίζεται με τις θέσεις του Μπρεζίνσκι.

newsbreak.gr

 Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάρρευση της ΕΕ για να σώσουν την οικονομία τους

Η Εμπιστευτική Έκθεση κοινοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022,

ένα μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022)

 Δημοσιεύθηκε στη σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet 15 Σεπτεμβρίου 2022

https://nyadagbladet.se/utrikes/here-are-the-us-officials-to-whom-the-rand-document-was-addressed/

Επιλογή, επεξεργασία, σχόλια:

Κλεάνθης Γρίβας

24 Σεπτεμβρίου 2022

Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο αποτυπώνεται σε τρεις φράσεις:

«Η Γερμανία κάτω – Η Ρωσία έξω – Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα». 

 

Ως αποδέκτες του «Εμπιστευτικού Εγγράφου» αναφέρονται οι εξής:

 • Ο WHCS: White House Chief of Staff – Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου (Ron Klain).
 • Ο ANSA – Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου (Jake Sullivan)
 • Το DoS: Department of State – Υπουργείο Εξωτερικών (Antony Blinken).
 • Ο διευθυντής της CIA (William Burns).
 • Ο διευθυντής της NSA (Paul Nakasone).
 • Η DNC: Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Nya Dagbladet: Το έγγραφο-σοκ της Rand Corporation

2. Ο ρόλος των Πράσινων της Γερμανίας

3. Η διαμάχη για την γνησιότητα του «Εγγράφου»: H διάψευσης της RAND – Σχόλια του Κλεάνθη Γρίβα για την αντίδραση της RAND – Η διάψευση του Carl Bildt

4. Η άποψη του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

5. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας

6. Τα «Έγγραφα του Πενταγώνου», Daniel Ellsberg (RAND), NYTimes, 1971

1. Nya Dagbladet: Το έγγραφοσοκ της Rand Corporation 

Τίτλος: «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» 

Οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Nya Dagbladet

Ολόκληρο το έγγραφο της RAND (με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022) 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 η σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet δημοσίευσε ένα έγγραφο  με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022 (ένα μήνα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) που υποστηρίζει ότι διέρρευσε από το think-tank RAND Corporation, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης με 1.850 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, και η οποία έπαιξε κεντρικό στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στο έγγραφο με τίτλο «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» που αποδίδεται στη RAND Corporation, αποκαλύπτονται τα απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ να συντρίψουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω ενός πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης που θα προκληθεί.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «μια αποδυναμωμένη Γερμανία και μια εξασθενημένη Ευρώπη θα ενίσχυαν την οικονομία των ΗΠΑ», με τον εξαναγκασμό τους να εμπλακούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, πράγμα που θα διέκοπτε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από την Ρωσία και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» 

Executive Summary (Περίληψη των κυριότερων σημείων)

Το «έγγραφο» ξεκινά με τη διαπίστωση: 

«Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική και υλική υποστήριξη από εξωτερικές πηγές.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία καταφεύγει τακτικά  η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ανεξέλεγκτη έκδοση χρήματος κατά τη διάρκεια των lockdown του 2020 και του 2021, έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση του εξωτερικού χρέους και σε αύξηση της προσφοράς σε δολάρια.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλειες της δύναμης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της αποπομπής του Προέδρου, πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εισροή πόρων στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα. Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι  δεσμευμένες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς.

Η Γερμανία είναι η βασική ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να αποδυναμωθεί οικονομικά προκειμένου να αυξηθούν οι ροές πόρων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Αυτό θα επιτευχθεί «με την εμπλοκή της Γερμανίας και της Ευρώπης στη σύγκρουση της Ουκρανίας και με τη συμμετοχή τους σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πράγμα που θα έκοβε τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Στο «έγγραφο» αναφέρεται ότι:

 • Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εισροή [κλοπή] πόρων από το εξωτερικό στις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική οικονομία συνολικά, και το τραπεζικό σύστημα ειδικά.

«Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να μας τις παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων, χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς ».

 • Το κύριο εμπόδιο σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο είναι η αυξανόμενη ανεξαρτησία της Γερμανίας.Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το Brexit έχει δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερη ανεξαρτησία και έχει δυσκολέψει τις ΗΠΑ να επηρεάζουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».
 • Ένας βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η καταστροφή της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία (και με τη Γαλλία), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική απειλή για τις ΗΠΑ:

«Η εφαρμογή αυτής της συνεργασία [Ευρώπης και Ρωσίας] θα μετατρέψει τελικά την Ευρώπη σε οικονομικό και πολιτικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών… Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι: «Να εμπλακούν και οι δύο χώρες [Γερμανία και Ρωσία] σε πόλεμο μέσω της Ουκρανίας»

 • Η αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής και πολιτικής απειλής, προϋποθέτει την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου, επικεντρωμένου κυρίως στην καταστροφή της γερμανικής οικονομίας.

«Η διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από την Ρωσία, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συστημική κρίση που θα ήταν καταστροφική για τη γερμανική οικονομία και έμμεσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

 • Το κλειδί για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι να σύρουν οι ΗΠΑ τις ευρωπαϊκές χώρες σε πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σχεδιάστηκαν σκόπιμα από το κατεστημένο των ΗΠΑ ως μια κυνική και υπολογισμένη στρατηγική.

«Ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα απορρίψει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες είναι να εμπλακεί στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι συνεχιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει την πίεση του ουκρανικού στρατού στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ χωρίς στρατιωτική απάντηση.

Αυτό θα επέτρεπε να παρουσιαστεί η Ρωσία ως το επιθετικό κράτος και, στη συνέχεια, να εφαρμοστεί ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων, το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί ».

Η επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε η Ουκρανία πριν από τη σύγκρουση, θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας.Ο πραγματικός σκοπός της ήταν να πιεστεί η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχαν ήδη προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό, οι οποίες θα προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, ώστε θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν αργότερα.

«Μια μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας από τη Ρωσία (ιδανική θα ήταν η πλήρης διακοπή του) θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα για τη γερμανική βιομηχανία.

Η εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου για χειμερινή θέρμανση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις. Τα λουκέτα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις θα προκαλούσαν ελλείψεις κατασκευαστικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, διάσπαση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και, τελικά, ένα φαινόμενο ντόμινο ».

 • Τελικά, μια ολική κατάρρευση της οικονομίας της Ευρώπης θεωρείται και πιθανή και επιθυμητή. Η οικονομία της Ευρώπης θα «αναπόφευκτα καταρρεύσει» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ .

«[Οι κυρώσεις] θα επιφέρουν ένα καταστροφικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία, αλλά και στην οικονομία ολόκληρης της της ΕΕ που αναπόφευκτα θα καταρρεύσει».

 • Η εμπλοκή της Γερμανίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αποδυναμώσει και τις δύο χώρες, πράγμα απαραίτητο για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 • Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα οφέλη των αμερικανικών εταιρειών (που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρότερο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά), τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και η εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη, σημαίνουν ότι:

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με περίπου 7 έως 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, θα έχει σημαντική επίπτωση το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι Ευρωπαίοι με υψηλή μόρφωση και εκπαίδευση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν [στις ΗΠΑ]».

 • Ο βασικός στόχος είναι να διχαστεί η Ευρώπη –ειδικά η Γερμανία και η Ρωσία– και να καταστραφεί η ευρωπαϊκή οικονομία με την τοποθέτηση χρήσιμων ηλίθιων σε πολιτικές θέσεις, προκειμένου να σταματήσει ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης.