Η εφημερίδα Le Figaro θεωρεί αποδυναμωμένο τον Ερντογάν: Αλλάζει τακτική, αναζητά συμμάχους…

15/1/21 | 0 | 0 | 144 εμφανίσεις

Στην εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύεται άρθρο της Delphine Minoui με τίτλο: «Αποδυναμωμένος στην Τουρκία, ο Ερντογάν μαλακώνει τον τόνο του εναντίον της Ευρώπης» και υπότιτλο: Με μια πληγείσα οικονομία  και χαμηλή αξιολόγηση, ο Τούρκος ηγέτης αλλάζει τακτική και αναζητά συμμάχους.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Νέα στροφή ή χειρονομία τακτικής; Μετά τον κατακλυσμό από έντονες ομιλίες στο τέλος του 2020, ο Erdogan  αλλάζει τον τόνο του προς την Ευρώπη (…)

Η μεταστροφή  είναι προφανής. Τους τελευταίους μήνες, τα θέματα της διαμάχης συνέχισαν να συσσωρεύονται: αμφιλεγόμενες δραστηριότητες εξερεύνησης σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εργαλειοποίηση από την Άγκυρα  του μεταναστευτικού ζητήματος, τουρκική παρέμβαση στην κυπριακή πολιτική, στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με το Παρίσι, οι σχέσεις ήταν ιδιαίτερα οξυμένες.

(…)

Αν ο Erdogan  αποφάσισε ξαφνικά να τα βρει με τους Ευρωπαίους, είναι επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. «Η οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση. Το νόμισμα υποχώρησε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας.

Συνειδητοποιεί ότι έχει κολλήσει, ότι η χώρα του είναι ολοένα και πιο απομονωμένη, ότι ο στρατιωτικός του τυχοδιωκτισμός του παίζει παιχνίδια. Ξαφνικά, υποχωρεί και αναζητά νέους συμμάχους», ανέφερε μια παρατηρήτρια από την Άγκυρα, που προτιμά την ανωνυμία (…)

Η προσέγγιση δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας της τουρκικής αντιπολίτευσης, με προσοχή και ανησυχία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε έντονα την Άγκυρα για την κράτηση εδώ και τέσσερα χρόνια του πρώην βουλευτή και πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου, Selahattin Demirtas.

Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στην πρόσφατη επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα. Για πολλούς, αυτές οι συνομιλίες για τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, αποτελούν μια «δοκιμή» για το μέλλον των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν σε ομιλία του. Photo Τουρκική Προεδρία

ΠΗΓΗ: Le FigaroDelphine Minoui – Pourquoi Erdogan adoucit désormais le ton face à lEurope

Η εφημερίδα Le Figaro θεωρεί αποδυναμωμένο τον Ερντογάν: Αλλάζει τακτική, αναζητά συμμάχους…

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Ο EastMed δεν είναι, απλώς, ένας αγωγός. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία συσπείρωσης δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως εναλλακτική πρόταση (αντίβαρο, αν θέλετε) στον τουρκικό σοβινισμό και επεκτατισμό. Έχει ως παράμετρό του και το ενεργειακό. Και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας