Η Ευρώπη των «ομόκεντρων κύκλων» και των «πολλών ταχυτήτων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιώργος Ρωμαίος. 08 Μαρ 2017

Στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ. Θα προβληματιστούν για το μέλλον της μεγαλύτερης, στην ιστορία, ένωσης κρατών…

Τα οράματα των ιδρυτών χάθηκαν μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τα διαδέχθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί, η κυριαρχία των ισχυρότερων και η περιθωριοποίηση των ασθενέστερων.

Η οικονομική κρίση με τις άνισες επιπτώσεις στα κράτη-μέλη άνοιξε τον δρόμο στην αμφισβήτηση της ίδιας της Ενωσης με αποσχιστικές τάσεις (Brexit)…

Στη Λευκή Βίβλο, που θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ στη Διάσκεψη της Ρώμης, περιλαμβάνονται πέντε σενάρια για την Ευρώπη της προσεχούς δεκαετίας…

Το χειρότερο είναι οι επιμέρους ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. με χώρες που έχουν κοινές επιδιώξεις. Πρόκειται για «συμμαχίες των προθύμων»…

Είναι ένα σενάριο με… ιστορία. Σε άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (3-12-1989) έγραφα: «Μετά την «ανταρσία» και της Ανατολικής Γερμανίας ανασύρθηκαν και προβλήθηκαν από διάφορα έντυπα, για παράδειγμα ο Economist 18-11-89 , κάποιες παλιές σκέψεις περί μιας Ευρώπη τριών «ομόκεντρων κύκλων»….

Πρώτος κύκλος: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, οι χώρες της BENELUX, ίσως και οι δύο χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία). Θα αποτελούν τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» με κοινή κυβέρνηση, κοινό Κοινοβούλιο, ακόμη και δικό τους στρατό. Θα είναι το κέντρο εξουσίας και αποφάσεων για την Ευρώπη των τριών ομόκεντρων κύκλων!

Στο δεύτερο κύκλο θα είναι η Ελλάδα με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία. Τα κράτη αυτά θα διατηρούσαν τη θέση τους στην Εσωτερική Αγορά και σε ορισμένα θεσμικά όργανα της Κοινότητας.

Στον τρίτο κύκλο, που αποκαλείτο «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη», θα μετείχαν Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ακόμη και η Τουρκία!

Ανάλογο σενάριο είχε διατυπωθεί από ειδική ομάδα εγκεφάλων της γερμανικής καγκελαρίας.

Η πιθανότερη εκδοχή για το πάγωμα αυτού του σεναρίου είναι η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα πρώην σοβιετικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στα οποία η Γερμανία είχε εξασφαλισμένη την οικονομική διείσδυση και πολιτική επιρροή…

Το περασμένο καλοκαίρι το Der Spiegel αποκάλυψε ότι ο «φίλος» Σόιμπλε είχε έτοιμο το σχέδιο για τις «συμμαχίες των προθύμων» για τη μετά το Brexit εποχή της Ε.Ε.

Προχθές, όμως, σε «μίνι σύνοδο» στις Βερσαλλίες εμφανίστηκαν οι πρώτοι «πρόθυμοι» υπέρ μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων! Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Είναι οι χώρες που αναφέρονταν στον πρώτο κύκλο του πρώτου Σεναρίου του 1989!

Ισως η Διάσκεψη της Ρώμης να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις…

Εμείς, στην Ελλαδίτσα μας, σταθεροί στο καθημερινό πολιτικό ξεκατίνιασμα!

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Εμεις στην Ελλαδιτσα μας , σταθεροι στο καθημερινο πολιτικο ξεκατινιασμα”.Και αυτο γιατι κ. Ρωμαιε αυξηθηκε απο την εποχη του” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο”το ρευμα του αντιευρωπαισμου στην Ελλαδα , που δεν την ενδιαφερει πια η Ευρωπη των πολλων ταχυτητων, ομοκεντρων κυκλων και αλλων πλανων που η ηγεσια της Ευρωπαικης Ενωσεως-παντου και παντα υπαρχει ηγεσια, αλλοιως εχουμε οχλοκρατια και διαλυση- σχεδιαζει και θα πρεπει να σχεδιαζει, οπως ολοι οι ανταγωνιστες της. Τωρα πια στην Ελλαδιτσα μας συζητουμε για την δραχμη, καθυβριζουμε ολους τους εταιρους και κυριως τους Γερμανους ,γιατι ”δεν ελεουν τους αομματους Ελληνες”, που δεν λενε να σοβαρευθουν , να δουλεψουυν και να κανουν οικονομιες ,κυριως στο κρατος τους, που μετα το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, το οποιο καθιερωσε την ελευθερη οικονομια , επιμενουν στον κρατισμο και τον σοσιαλισμο του πρωτου,δευτερου ,αλλα και του πασοκικου τριτου δρομου σε ολους τους τομεις του κρατους μελους των Ευρωπαικων κοινοτητων, αλλα και περιμενουν να τους σωσουν οι αναλγητοι συνευρωπαιοι μας, που,ομως, εχουν λυσει αυτα τα προβληματα μετα το Μααστριχτ. Δυστυχως , μονο ο Θεος σωζει με θαυματα ,αλλα και παλι με θερμη πιστη,μετανοια και παρακλησεις και ”με κουνημα και των ανθρωπινων χεριων”. Υπαρχει κανενα απ’αυτα στην σημερινη -αυριο μπορει να υπαρξει- Ελλαδα μας;;;.

  2. Webnedr,Roi, as a first test, I would suggest you to power your arduino and shield with a independent power supply, and not using USB as a power source. Maybe your problem is related to insufficient available power.@mgua

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα