Η Ευρώπη και οι εταίροι που δεν εμπιστεύεται

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εχοντας χαλυβδωθεί από την οδυνηρή έξοδο της Βρετανίας από τους κόλπους της, τις συγκρούσεις με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και έχοντας υιοθετήσει  ρεαλιστικότερη προσέγγιση προς την Κίνα, μία τραυματισμένη Ε.Ε. αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει τη μελλοντική εμπορική της πολιτική. Στόχος της είναι να βοηθήσει εαυτόν να αντιμετωπίσει εταίρους, τους οποίους δεν εμπιστεύεται. Η επιβολή των παγκόσμιων κανόνων του διεθνούς εμπορίου και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην αγορά θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους μιας νέας στρατηγικής που θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμένεται να είναι ως προς τον τόνο που θα υιοθετήσει, πολύ πιο σκληρή από εκείνη η οποία είχε τιτλοφορηθεί «Εμπόριο για όλους» το 2015, όταν και επήλθε η τελευταία ανανέωση της ευρωπαϊκής εμπορικής στρατηγικής. Βούληση της Κομισιόν είναι να στηρίξει μία «πράσινη» και ψηφιοποιημένη ανάκαμψη, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μία πιθανή πανδημία στο μέλλον, καθώς και στο ευ αγωνίζεσθαι – πρόκειται για το αίτημα των ίσων όρων ανταγωνισμού, το οποίο υπήρξε σημείο έντονης τριβής στη διαβούλευση για την έξοδο της Βρετανίας.

«Εμπλουτίζουμε την εργαλειοθήκη μας για να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε περίπτωση που τρίτες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, οπότε είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι και προστατευμένοι», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο ίδιος δεν κατονόμασε τις τρίτες χώρες, ούτε αυτές καταγράφονται στη νέα στρατηγική, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως στο επίκεντρο τίθενται οι ΗΠΑ και η Κίνα.  «Η μονομερής δράση του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε την Ε.Ε. να αντιδράσει, ενδυναμώνοντας την ικανότητά της να ενεργεί, όχι εκτός του πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά με γρηγορότερο και εντονότερο τρόπο», δήλωσε ο Αντρέ Σαπέρ, ανώτερος ερευνητής του ινστιτούτου Μπρίγκελ. Υπό τους νέους κανόνες της Ε.Ε., εάν μία τρίτη χώρα παρεμποδίσει τη λειτουργία του μηχανισμού διαιτησίας και επίλυσης διαφορών –όπως το να προσφύγει κατά μιας απόφασης του ΠΟΕ στο ανύπαρκτο αρμόδιο Σώμα του οργανισμού–, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούν να προχωρήσουν σε αντίποινα εις βάρος της. Η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία επί ενός προσωρινού συστήματος προσφυγών με εμπορικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αλλά όχι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκλαμβανόμενο ως η απάντηση στις μονομερείς εμπορικές τακτικές του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε το σύστημα αυτό να προκαλέσει συγκρούσεις με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Τέλος, ακόμα μία προσθήκη στο οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτή που αφορά το διεθνές σύστημα προμηθειών.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα