Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ή δεν θέλει;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Εκθειάζεται η ΕΕ για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ για την ανάκαμψη των κρατών μελών από την πανδημία, για τα 100 δις του προγράμματος SURE για την αντιμετώπιση της ανεργίας ή τα δάνεια των 240 δις του ESM από τον περασμένο Μάιο για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών των συστημάτων υγείας κάθε χώρας με ανώτατο όριο το 2% του ΑΕΠ της, τα οποία όμως αγνόησε η ελληνική κυβέρνηση χάνοντας επί μήνες τη δυνατότητα να θωρακίσει το ΕΣΥ εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Εκθειάζεται ακόμη και η έκτακτη ποσοτική χαλάρωση των 750 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλαδή η απόφασή της να “τυπώσει” ευρώ έναντι ομολόγων που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχει η χώρα μας λαμβάνοντας 12 δις. Εκείνο όμως που εκθειάστηκε περισσότερο ήταν η αμοιβαιοποίηση του χρέους δηλαδή η έκδοση για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήσαν λίγα όλα αυτά για τα 27 κράτη; Ακούγονται πάρα πολλά αλλά είναι ελάχιστα, μπροστά στις τεράστιες δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ αλλά και στις ανάγκες των 27 κρατών μελών, αφού μεγάλες κοινωνικές ομάδες τους λιμοκτονούν στην κυριολεξία με την πανδημία. Αν δεν γίνονταν αυτά τα ελάχιστα κινδύνευε η συνοχή της ΕΕ και αν η Γερμανία δεν εγκατέλειπε την δογματική της άρνηση απέναντι στην αμοιβαιοποίηση του χρέους των 750 δις, διακινδύνευε την ηγεμονία της έναντι της Γαλλίας που έκανε αρχικά την πρόταση.

        Γιατί είναι ελάχιστα; Αν λάβουμε υπόψη μας ότι για την απαγκίστρωση της ΕΕ από τον αποπληθωρισμό και την άνοδο του πληθωρισμού στο 2%  η ΕΚΤ από το 2015 τύπωσε στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης ποσά που υπερβαίνουν τα 2,6 τρις ευρώ, χωρίς να επιτύχει μάλιστα τον στόχο της, είναι αυτονόητο ότι τα προαναφερθέντα ποσά είναι ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για ολόκληρη της Ευρώπη ενώ οι δυνατότητες της ΕΚΤ στην προσφορά χρήματος είναι απεριόριστες. Γιατί είναι απεριόριστες; Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εγκαταλείφθηκε η μεταλλική βάση της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος, διότι έως τότε το χρήμα που κυκλοφορούσε έπρεπε να αντιστοιχεί σε αποθέματα χρυσού ή αργύρου, έκτοτε χρήμα μπορούσε να τυπώνεται επ’ άπειρον από όποιον ήταν εξουσιοδοτημένος για την έκδοσή του, δηλαδή από τις κεντρικές τράπεζες. Όταν μια χώρα μπορεί να δανειστεί στο νόμισμά της, όπως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, οι δυνατότητες δανεισμού είναι απεριόριστες διότι οι δικές τους κεντρικές τράπεζές τυπώνουν το νόμισμά τους σε απεριόριστη ποσότητα. Η Ε.Ε. είναι νομισματικά κυρίαρχη οντότητα –η ΕΚΤ εκδίδει ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται σε αυτό (όχι σε κάποιο ξένο νόμισμα) με μηδενικά επιτόκια χάρη στην εγγύηση της ΕΚΤ – ουδείς ανησυχεί αν θα πληρωθεί το χρέος, γιατί το αγοράζει η ΕΚΤ, όπως η FED για τις ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας για τη Βρετανία κ.λπ. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα κράτη-μέλη ακόμη και σε καθεστώς lock down, όπου χρειαστεί και όσο χρειαστεί, σε απεριόριστο βαθμό, χωρίς να καταστραφούν οι οικονομίες τους και χωρίς να λιμοκτονούν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η πλειοψηφία των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών..

Ποιό είναι το όριο εκτύπωσης ευρώ από την ΕΚΤ; Ο κίνδυνος που βάζει όρια είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση του νομίσματος. Όμως στην Ευρώπη τα προβλήματα εστιάζονται στον αποπληθωρισμό και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας που επιδεινώνονται στην πανδημία, έτσι ώστε και τα δύο να συνηγορούν στην εκθετική αύξηση της προσφοράς χρήματος από την ΕΚΤ.

Όμως μια τέτοια αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη συνολική τους διάσταση θα μείωνε τα προσδοκώμενα οφέλη από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες  μπορούν να στηρίξουν τις οικονομίες τους  σε μεγάλο βαθμό. Διότι θα απέτρεπε την περαιτέρω εξάρτηση των ασθενέστερων κρατών, δηλαδή την εισβολή του κεφαλαίου των ισχυρών στις ασθενέστερες χώρες, όπου οι επιχειρήσεις δεν θα  κατορθώσουν να επιβιώσουν της πανδημίας  με αποτέλεσμα να τις εξαγοράσουν. Όχι μόνον τις επιχειρήσεις αλλά ό,τι πλουτοπαραγωγικό έχει να επιδείξει μια χώρα μέλος της ΕΕ. Μάλιστα το γεγονός ότι ανεστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κανόνες που απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι οι βόρειες πλούσιες χώρες μπορούν να ενισχύσουν τις εταιρείες τους ενώ ο φτωχός ευρωπαϊκός νότος δεν μπορεί, και το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκλείει τις εξαγορές επιχειρήσεων από τρίτες χώρες (Κίνα, κ.α.), καθιστώντας τις εξαγορές αποκλειστικό προνόμιο των επιχειρήσεων των πλουσίων κρατών μελών, αποκαλύπτουν την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαντλήσει τις απεριόριστες δυνατότητες της EKT.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν 6947-771412

6-12-2020

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εύγε αγαπητέ κ.Μακροδημόπολε για την εμπεριστατωμένη ανάλυσή σας και σε οικονομικά θέματα της Ευρωπαικής Ενώσεως .
  Χωρίς υπερβολή ”τύφλα ν’άχει ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ.Στουρνάρας-.
  Μια επιφύλαξη έχω . Αφού έχει τις ανεξάντλητες οικονομικές δυνατότητες η Ένωσή μας προτιμώ να μη μας τα δώσει από τώρα όσα έχει και δεν έχει ,γιατί δεν ξέρουμε την εξέλιξη ουδενός κράτους- μέλους της μετά την πανδημία -ειδικά στην Ελλάδα μας που αποδείχτηκε ότι είμαστε πολύ σπάταλοι και τώρα απορρίπτουμε όλοι της Αντιπολιτεύσεως -ιδίως οι Αριστεροί- το ”Σχέδιο” του νομπελίστα καθηγητού Κυπρίου κ.Πισιαρίδη ,που δεν ”μοιράζει” όπως στο παρελθόν τα λεφτά που υπήρχαν έστω και δανεικά ,αλλά σχεδιάζει αποδοτικές επενδύσεις ,για να τα ”αυγατίσει”.
  Αλλά ”εξις δευτέρα φύσις” μετά από τον επί 40 χρόνια ”τρίτο δρόμο για σοσιαλισμό” και τις απομιμήσεις του.

 2. Περι της “τυφλας” εσεις το ειπατε! Περι πληρους εξαρτησης ακομη και διανοητικης το προσθετω εγω. Για να πληροφορηθειτε αξιοπιστα επι του θεματος σας παραπεμπω στο βιβλιο του Κρουγκμαν “Τελος στην υφεση. Τωρα!” καιστο βιβλιο του Ντανι Ροντρικ “Το παραδοξο της παγκοσμιοποιησης” αλλα και στο βιβλιο του Ντειβιντ Χαρβει “Οι 17 αντιφασεις (του κεφαλαιου)”. Απαντες καθηγητες πανεπιστημιων των ΗΠΑ. Επ’αυτου ειχα αναρτησει σχετικο αρθρο στις Ανιχνευσεις τον Φεβρουαριο του 2016. Ο Κωστα Καλλιτσης που αρθρογραφει καθε Κυριακη στην Καθημερινη στην πρωτη σελιδα της οικονομικης, τον τελευτσιο μηνα επανερχεται συνεχως στο θεμα αυτο. Η Κ αργησε να το ομολογησει, προφανως ο κ. Καλλιτσης, εξαιρετος αρθριγρσφος θα το γνωριζε εξ αρχης.Ειστε πολυ προκατειλημμενος.

 3. Η παροιμία”τύφλα ν΄άχει κάποιος” -εν προκειμένω ο κ.,Στουρνάρας -δηλώνει ότι σας θεωρώ με όσα γράψατε ανώτερό του. Πράγματι είναι σπουδαία και με λεπτομέρειες.
  Εν τέλει ”τάχω” με τους καθηγητάδες ,-που ούτε την κατάρρευση το 2008 της Λίμαν Μπράδερς ,η οποία επέφερε και την πτώχευση στην νότιο Ευρώπη και την Ελλάδα- προέβλεψαν ,όπως επίσης ”τ΄άχω” και με τους πολυλογάδες και σπάταλους ,γιατί πιστεύω πως πρέπει πάντοτε ”ένας καλός Σαμαρείτης”-και γονιός- να κρατάει χρήματα-αγαθά για να βοηθήσει όσους τώρα έχουν και θα έχουν ανάγκη συνεχώς ,γιατί οι ανάγκες- όπως μας έμαθαν οι γονείς μας -δεν τελειώνουν ποτέ.
  Αν αυτό είναι προκατάληψη τη δέχομαι.

 4. Η βασικη αρχη του Κεινς:”Ο καιρος για λιτοτητα ειναι η οικονομικη ανθηση, οχιη καμψη”. Οι ιδιοι δεν κυβερνουσαν την εποχη που εισερρεαν χρηματα στη χωρα;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα